Isoleren - Doe het Zelf pagina

Zelf isoleren met Knauf Insulation
Doe Het Zelf: alles wat je moet weten

als je zelf gaat isoleren

Zelf je woning isoleren

Een goed geïsoleerde woning levert veel voordelen op. Denk aan lagere energiekosten, meer wooncomfort en een hogere meerwaarde van je woning. Op deze website helpen we je bij het maken van de juiste keuzes op isolatiegebied. 

Welk deel van de woning kan ik isoleren? Met welk materiaal? Waar kan ik een installateur vinden die mij kan helpen? Of hoe kan ik eenvoudig zelf isolatiemateriaal aanbrengen? 

Deze pagina helpt je bij de meest gestelde vragen over isolatie. 

 

Dakrenovatie met Mineral Wool 34 Alu Plus bij Volta Limburg

Na isoleren dak

Via een ongeïsoleerd of slecht geïsoleerd dak verliest een woning veel warmte. Dit verlies aan energie kan wel 30% zijn. Het na isoleren van een dak is daarom de eerste klus als je een woning wilt verduurzamen.

Hellend dak of plat dak na isoleren 

Een dak na isoleren is prima te doen van binnenuit. Bij een plat dak heeft isoleren vanaf de buitenzijde de voorkeur, maar dat kan niet altijd. Bij het na isoleren van een dak moet je rekening houden met het risico van condensvorming. Luchtdicht bouwen met de juiste folies en tapes is daarom super belangrijk. Uitgebreid klusadvies vind je op onze webpagina’s na isolatie hellend dak en na isolatie plat dak.

Na isolatie hellend dak

Na isolatie plat dak

Supafil Cavity Wall spouwmuurisolatie

Na isoleren spouwmuur

Heeft je woning een bouwjaar tussen 1945 en 1975? Dan is je woning waarschijnlijk gebouwd met een luchtspouw zonder isolatie. Het na isoleren van deze spouwmuur is een tweede stap in het verduurzamen van je woning.

Spouwmuur na isoleren

Het na isoleren van een spouwmuur moet je overlaten aan de professional. Knauf Insulation heeft een landelijk netwerk van erkende en getrainde dealers. De installateur doet altijd een voorinspectie om te kijken of je spouwmuur geschikt is voor een spouwmuur isolatie zoals onze Supafil inblaaswol. Daarna krijg je een offerte op maat. Wil je meer weten over Supafil spouwmuurisolatie of wil je contact opnemen met een installateur bij jou in de buurt?

Meer over Supafil spouwmuurisolatie

Zoek Supafil installateur

Vloerisolatie Kruipruimte isoleren

Na isoleren houten vloer

Woningen gebouwd vóór 1945 hebben vaak houten begane grondvloeren en verdiepingsvloeren. Zo’n houten vloer kun je prima na isoleren om het comfort van je woning te verhogen. Je bespaart er zo'n 10% energie mee.

Renovatie houten vloer

Het na isoleren van houten vloeren kun je prima zelf doen. Je hebt bij deze klus weinig risico op condensvorming na isolatie. Daarom is het bij de na isolatie van de houten vloer boven de kruipruimte niet nodig om een folie te plaatsen. Een extra voordeel van glaswol of minerale wol isolatie tussen de houten verdiepingsvloeren is dat dit ook werkt als geluidsisolatie (denk aan het geluid van een tv of stemmen). Uitgebreid klusadvies vind je op onze webpagina houten vloer renovatie. 

Naar houten vloer renovatie

Voorzetwand isoleren gevel binnen

Voorzetwand isoleren

Is jouw woning gebouwd vóór 1945 dan heeft je woning waarschijnlijk nog steensmuren zonder een luchtspouw die je kunt laten vullen. In dat geval kan je de gevel isoleren met buitengevelisolatie of isoleren door het plaatsen van voorzetwanden.

Voorzetwand plaatsen

Ben je een handige klusser? Dan is het relatief eenvoudig om zelf een voorzetwand te plaatsen. Bekijk onze klusadviezen voordat je begint! Heb je vochtproblemen? Los deze op voordat je begint. Door de gevel te isoleren met een voorzetwand, profiteer je van een lagere energierekening en ook van een hogere geluidsisolatie. Het geluid van buiten komt minder naar binnen via de gevel. Doe je dat ook bij de tussenmuren met de buren, dan heb je ook minder geluidsoverlast van de tv, de klok of harde gesprekken bij de buren.

Alles over isolatie van een voorzetwand

Subsidie voor Isolatie

Subsidie isolatie 

Je kunt subsidie voor isolatie aanvragen, wanneer er minimaal twee verduurzamingsmaatregelen aan je woning zijn uitgevoerd door een professioneel bedrijf. Met de isolatie subsidie 2022 (ISDE) krijg je tot wel 30% terug van de Rijksoverheid.

Om in aanmerking te komen voor de isolatie subsidie moet je rekening houden met een aantal dingen. Zo moet je van de werkzaamheden de rekening en foto’s kunnen laten zien. Bovendien moet je meldcodes van de gebruikte isolatie opgeven in je aanvraag. Deze vind je handig van al onze producten op deze website. We hebben de verschillende eisen van de ISDE subsidieregeling voor je op een rijtje gezet.

Meer over de isolatie subsidies

Binnenwand isoleren tips Knauf Insulation

Scheidingswand of binnenwand plaatsen

Een klus die veel doe-het-zelvers op pakken is het plaatsen van een scheidingswand of binnenwand bij een zolderverbouwing. In zo’n scheidingswand plaats je natuurlijk ook isolatie. Vooral voor de geluidsisolatie.

Bij Praxis koop je binnenwand isolatieplaten die goed passen in systemen van metalen staanders. Gebruik een extra laag gipsplaten als je extra geluidsisolatie zoekt en dicht de aansluitingen met vloer, plafond en zijwanden goed af met dichtingsband. Bekijk de video instructies voor het volledige stappenplan.

Isolatie zonder irritatie door Ecose Technology van Knauf Insulation

Ecose Technology

Glaswol van Knauf Insulation werkt een stuk prettiger dan standaard glaswol. De isolatie met ECOSE Technology is jeukvrij, geurloos en stofarm!

Wil je als Doe-het-zelver ook liever werken met glaswol die niet jeukt, niet stoft en niet stinkt? Kies dan voor isolatie met Ecose. Je kunt deze isolatie kopen bij Praxis. De isolatie is herkenbaar aan de natuurlijke bruine kleur. 

Lees meer over Ecose

Bekijk de video
Stap voor stap een scheidingswand of binnenwand plaatsen en isoleren

De medewerkers bij Praxis kunnen jou perfect helpen bij de keuze van de juiste isolatie voor jouw klus. En om het je nog makkelijker te maken om je woning zelf te isoleren, hebben we een compacte folder samengesteld. 

Je leest hierin meer over onze Doe-Het-Zelf isolatiematerialen en vindt hier de verwerkingsvoorschriften, zodat je eenvoudig, stap voor stap, zelf optimaal kunt isoleren. Wil je meer weten, download de folder of ga naar een Praxis-vestiging bij jou in de buurt.

Download folder Expert isolatie

Isolatie met Ecose koop je bij Praxis