Voorzetwand isoleren | Hoe pak je deze klus aan

Voorzetwand isoleren - header
Klus advies voorzetwand isoleren

Alles over het isoleren van een voorzetwand

Voorzetwand voor de gevel

Voorzetwand isolatie is dé oplossing bij uitstek als je een gevel wilt isoleren die geen spouwmuur heeft die je kunt na-isoleren. Voorzetwand isolatie wordt ook toegepast wanneer je het historische aanzicht van de gevel wilt behouden. Je isoleert de gevel dan aan de binnenzijde door een voorzetwand te plaatsen. 

Geluidsisolerende voorzetwand

Kies voor minerale wol als je een voorzetwand gaat isoleren. Op die manier verhoog je niet alleen de thermische prestaties van de gevel, maar heeft de voorzetwand ook een functie in geluidsisolatie. Geluiden van buiten (verkeer, langslopend publiek) zijn binnen minder of niet meer te horen. 

Wil je weten hoe je een voorzetwand isoleert? 

In de animatie leggen we je stap voor stap uit hoe je een voorzetwand kunt opbouwen en isoleren. We gaan in deze animatie uit van het W

VIDEO: HOE MAAK JE EEN GELUIDSISOLERENDE VOORZETWAND? 

STAPPENPLAN: VOORZETWAND ISOLEREN

Stap 1 Geluidsisolerende voorzetwand maken : meten
Begin met meten

Zet een lijn parallel met de muur op de vloer en op het plafond. Als je een isolatiedikte van 50 mm gebruikt, dan plaats je deze lijn op 50 mm afstand van de muur. De isolatie moet tussen de muur en de metalen profielen worden geschoven. 
Hoe bepaal je de totale dikte van de wand? Dat is heel eenvoudig, gebruik deze formule: isolatiedikte + breedte van de metalen profielen + gipsplaatdikte.

Stap 2: Geluidsisolerende voorzetwand maken : dichtingsband plakken
Dichtingsband bij elke aansluiting

Plak dichtingsband op de achterkant van de horizontale UW-profielen. Let op: Breng  de dichtingsband aan op de achterkant van elk profiel dat in contact staat met de vloer, het plafond en de zijmuren. Zo voorkom je geluidslekken in je voorzetwand.  

Stap 3 Geluidsisolerende voorzetwand maken : UW profielen bevestigen
Bevestig horizontale profielen op de vloer

Plaats de horizontale UW-profielen door de lijn te volgen die je parallel met de muur had gezet. Gebruik een boormachine om gaten in de vloer te boren door de hiervoor voorziene plaatsen in de profielen. Gebruik vervolgens een hamer om pluggen in de gaten te slaan om de profielen op de vloer te bevestigen.

Stap 4 Geluidsisolerende voorzetwand maken : plafond aftekenen
Zet lijn parallel met de muur op plafond

Plaats nu ook een lijn op het plafond zodat je eenvoudig het UW-profiel aan het plafond kunt bevestigen. Gebruik dezelfde afstand als je op de vloer hebt gebruikt.

Stap 5 Geluidsisolerende voorzetwand maken : Plaats verticale profielen
Bevestig UW-profiel en plaats verticale profielen

Bevestig het horizontale UW-profiel aan het plafond. Breng de verticale CW-profielen aan in de horizontale UW-profielen om de 600 cm (bij Knauf platen van 12,5 mm dik) of om de 400 mm (als je Knauf platen van 9,5 mm dikte gebruikt).

Stap 6 Geluidsisolerende voorzetwand maken : Isolatie plaatsen
Isolatie plaatsen

Snijd de isolatie op de juiste maat. Schuif de isolatie eerst tussen de muur en de profielen. Breng vervolgens isolatie aan tussen de verticale CW-profielen. Kies hiervoor een isolatie met een dikte die iets dunner is dan de breedte van de profielen. Het kan dus zijn dat je isolatie in 2 verschillende diktes nodig hebt.

Stap 7 Geluidsisolerende voorzetwand maken : dubbelzijdige tape op profielen
Dubbelzijdige tape aanbrengen

Plak een dubbelzijdige tape op het midden van de verticale CW-profielen.

Stap 8 Geluidsisolerende voorzetwand maken : dampscherm installeren
Dampscherm installeren

Kleef het dampscherm Homeseal LDS 100 op de metalen structuur. Laat het dampscherm 100 mm ter hoogte van het plafond en de vloer uitsteken. Dicht ook de voegen tussen de verschillende delen van het dampscherm af met tape zoals de Homeseal LDS Soliplan 1.

Waarom moet je een dampscherm installeren? Het dampscherm beschermt tegen de doorgang van de waterdamp in de lucht door de gipsplaten en de isolatie. Zonder dampscherm zou de waterdamp condensatie op de koude muur kunnen veroorzaken. Dit kan uiteindelijk leiden tot vochtplekken.

Stap 9 Geluidsisolerende voorzetwand maken : voegenkit
Waterdichte voegenkit

Breng een strook elastische kit aan tussen het dampscherm en de aangrenzende bouwelementen (plafond, muren en vloeren). Druk de kit lichtjes aan met de hand zodat je een sluitende voeg realiseert.

Stap 10 Geluidsisolerende voorzetwand maken : Gipsplaten plaatsen
Plaats gipsplaten

Breng de gipsplaten aan en volg hierbij het advies van de leverancier. Werk met een dubbele laag gipsplaten af als je de wand robuuster wilt maken. Bovendien verhoog je de geluidsisolatie met een dubbele laag gipsplaten afwerking.  
 

Stap 11 Geluidsisolerende voorzetwand maken : Afwerking
Afwerking

Snijd het teveel aan dampscherm ter hoogte van de vloer, plafond en de muren af met een breekmes. Vul de voegen tussen de gipsplaten en werk ze af naar wens.

DOWNLOAD STAPPENPLAN VOORZETWAND ISOLEREN

Download dit handige stappenplan voor je volgende klus. Het helpt je bij het inkopen van de juiste materialen en isolatie dikten. In onze Rc calculator kun je ook de Rc waarde van een voorzetwand eenvoudig berekenen. 

Heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op. 

Download stappenplan voorzetwand isoleren
 

Naar Rc calculator