

Wat is glaswol?
Glaswol is een isolatiemateriaal dat gemaakt wordt uit gerecycled glas en zand. Onze fabriek in Visé gebruikt tot 80% gerecycled materiaal voor de productie van glaswol.
Het gerecycled glas dat we als grondstof gebruiken, is vermalen tot een fijn granulaat. Dit glasgranulaat smelten we in de oven op hoge temperaturen. Van dit gesmolten glas spinnen we vezels die door toevoeging van ons bindmiddel een lange glaswoldeken vormen. Deze glaswoldeken maken we in verschillende diktes en met specifieke eigenschappen.
Een glaswoldeken verpakken we als rol of we snijden er platen van. Platen werken voor toepassingen als spouwmuurisolatie en de isolatie van scheidingswanden prettiger.
Wil je weten hoe de productie van glaswol in zijn werk gaat? Bekijk dan de onderstaande animatie (Engelstalig).
Hoe wordt glaswol gemaakt?

Waarvoor gebruik je glaswol isolatie?
Glaswol isolatie leent zich voor verschillende isolatie toepassingen in zowel nieuwbouw als renovatieprojecten. Glaswol isolatie biedt hoge prestaties op het gebied van thermische isolatie en wordt veel gebruikt als geluidsisolatie.
Glaswol is een populaire materiaalsoort voor de isolatie van onder meer spouwmuren, scheidingswanden en prefab daken. Omdat het materiaal zo licht is, zeker in vergelijking met bijvoorbeeld steenwol, is glaswol een geliefde oplossing voor onder meer geluidsisolatie, maar ook voor andere toepassingen. Het sluit bovendien goed aan, wat thermische lekken voorkomt.
Glaswolplaten of glaswoldeken?
Glaswol is leverbaar in de vorm van een isolatieplaat of als glaswoldeken op rol. Glaswolplaten gebruik je over het algemeen in constructies met een vaste maatvoering, denk aan de isolatie scheidingswanden, voorzetwanden of spouwmuren. Ook voor de isolatie van plafonds kun je glaswol platen prima gebruiken.
Glaswoldekens gebruik je eerder in constructies die vragen om langere lengtes of waarbij je te maken hebt met onregelmatige afstanden. Denk aan de isolatie van daken, prefab-daken en gevelelementen of plafonds.

Thermische isolatiewaarde glaswol
Knauf Insulation levert verschillende soorten glaswol. De thermische prestatie wordt uitgedrukt in Lambda (λ) = bijv. 0,031 of 0,037 W/m.K . Bij de eenheid Lambda (λ) hoe lager het getal, hoe beter de thermische prestatie.
Isolatie is leverbaar in verschillende diktes. Daarbij geldt hoe dikker hoe beter (bij gelijke lambda). Daarom is er ook nog een isolatiewaarde die her verband weergeeft tussen de de dikte en de lambda: RD.
R waarde glaswol
De RD waarde van glaswol hangt af van de thermische prestatie uitgedrukt in Lambda λ = bijv. 0,032 W/m.K. Hoe lager dit getal hoe beter de thermische isolatiewaarde. De andere parameter voor de Rd waarde is de dikte. Uiteraard geldt ook dat hoe dikker de isolatie is, hoe hoger de R waarde wordt.
Wij vermelden de RD waarde per dikte bij al onze glaswol isolatie. Je vindt deze informatie op elke productpagina, productblad en op de sticker van de isolatie verpakking.
Wil je meer weten over de thermische isolatie met glaswol, bekijk dan ook eens onze bouwfysica pagina Thermisch in ons online Kenniscentrum. Met onze online Rc calculator reken je eenvoudig weg met welke isolatie en welke dikte je in een bepaalde constructie de vereiste Rc behaald.
Naar pagina Thermisch


Glaswol Real Performance
Door de flexibele vezelstructuur van glaswol isolatie sluiten glaswolplaten en glaswoldekens perfect aan op achterliggende constructie én ook onderling. Snijd glaswol isolatie eenvoudig met een overmaat van 10 mm en je hebt geen risico op kieren. Zo voorkom je energieverlies dat je wel sneller hebt bij harde isolatie wanneer kieren niet goed worden afgedekt.
Met glaswol behaal je dus eenvoudig de gewenste prestaties. Aanvullende afdichtingsmaterialen en arbeid zijn niet nodig bij het verwerken van glaswol isolatie. Daarom wordt glaswol veel gebruikt als spouwmuurisolatie en bij dakisolatie.
Met glaswol isolatie kun je goede thermische prestaties behalen. De ruimte die geïsoleerd wordt met glaswol behoudt de warmte beter ( in de winter) of blijft beter koel (in de zomer).
Glaswol geluidsisolatie
Dankzij de geluidsabsorberende eigenschappen is glaswol een populaire geluidsisolatie. Harde kunststof isolatie laat geluid reflecteren en is om die reden niet geschikt als geluidsisolatie. Glaswol heeft een open vezelstructuur. Geluidsenergie dringt de isolatie in en glaswol isoleert absorbeert de geluidsenergie. De geluidsenergie botst tegen de vezels en wordt omgezet in warmte.
Om die reden wordt glaswol dan ook vaak toegepast in constructies die eisen stellen aan de geluidsisolatie zoals scheidingswanden en voorzetwanden.
Meer weten? Kijk dan ook eens op onze Bouwfysica pagina Geluid in ons online Kenniscentrum.
Naar pagina Geluid
Is glaswol brandbaar?
Nee, alle onbeklede glaswolplaten en glaswoldekens van Knauf Insulation hebben een Euro brandklasse A1. De glaswol isolatie is dus niet brandbaar. Je vindt de brandclassificering van elk isolatiemateriaal terug op de productpagina, het productblad en uiteraard in de DoP (Declaration of Performance).
Behalve de brandklasse van de losse materialen, is de totale brandweerstand van een constructie belangrijk. Kijken we naar de brandweerstand van een binnenwand, dan bestaat deze wand uit metalen staanders, glaswol isolatie en gipsplaten. Op de pagina binnenwanden vind je terug wat de brandweerstand (REI) is van verschillende opbouwen.
Naar pagina scheidingswanden


Is glaswol een duurzame isolatie?
Isoleren met glaswol is een milieuvriendelijke keuze. Uit onderzoek van het NIBE blijkt dat glaswol zowel voor de spouw als het hellend dak in de meest milieuvriendelijke klasse valt (klasse 1). Glaswol isolatie wordt gemaakt uit gerecycled glas (tot 80%) en zand. Daarmee is glaswol in de basis een circulair isolatiemateriaal. Ook met de terugname en recycling van glaswol worden elk jaar nieuwe stappen gezet.
Knauf Insulation comprimeert haar glaswol optimaal. Zo verpakken we meer vierkante meters op een pallet en in een vrachtauto. Wij verlagen daarmee niet alleen onze footprint (minder CO2 uitstoot in transport). Je hebt ook minder opslag nodig op de bouwplaats.
Voordeel van ECOSE® Technology
Bij glaswol wordt vaak aan jeuk gedacht. Glaswol met een traditioneel bindmiddel kan inderdaad flink jeuken.
Door de toepassing van ECOSE® Technology is glaswol van Knauf Insulation juist super prettig om te verwerken. Het materiaal is voelbaar zacht en eenvoudig op maat te snijden. Er komt nauwelijks stof vrij.
Glaswol isolatie met ECOSE is een isolatie zonder irritatie: geen jeuk, geen geur, geen stof.


Certificering glaswol met ECOSE Technology
Glaswol met ECOSE Technology is erkend met een aantal certificeringen die aantonen dat de glaswol niet gevaarlijk is en bijdraagt aan een gezonde binnenluchtkwaliteit.
- Eurofins Gold
- EUCEB
Verschil glaswol en steenwol
Voordat we kijken naar de verschillen, zijn er ook een aantal overeenkomsten tusen glaswol en steenwol:
- Onbeklede glaswol en steenwol hebben allebei Euro brandklasse A1 en zijn als isolatie onbrandbaar.
- Glaswol en steenwol zijn als isolatie niet gevoelig voor temperatuurwisselingen. De isolatie krimpt niet of zet niet uit bij wisselende temperaturen. De isolatie behoudt de thermische prestatie zeker voor de levensduur van een gebouw (50 jaar).
Natuurlijk zijn er ook een aantal verschillen tussen glaswol en steenwol.
- Een isolatieplaat van steenwol is bij gelijke dikte zwaarder dan een isolatieplaat van glaswol. De keuze voor steenwol of glaswol ligt veel meer bij de materiaalvoorkeur dan bij de specifieke verschillen in prestaties op het gebied van thermische isolatie of geluidsisolatie
- Zoals we al meldden hebben steenwol en glaswol allebei een Euro brandklasse A1. De smelttemperatuur van steenwol ligt wel hoger dan van glaswol.
- Glaswol en steenwol isolatie worden beiden gemaakt uit gerecycled materiaal en (natuurlijk) materiaal dat overvloedig op aarde aanwezig is. Glaswol met ECOSE bevat in basis meer gerecycled materiaal (tot 80%) dan steenwol met ECOSE (tot 30%).
Geluidsisolatie glaswol vs steenwol
Glaswol en steenwol zijn als isolatie allebei heel geschikt als geluidsisolatie. Door de open structuur absorbeert de isolatie geluid goed. Geluidsenergie botst tegen de vezels en wordt omgezet in warmte-energie.
Wanneer een isolatieplaat glaswol of steenwol eenzelfde luchtstromingsweerstand hebben, dan zullen de geluidsisolerende eigenschappen ook gelijk zijn. Je vindt de gedeclareerde luchtstromingsweerstand op onze productbladen en in de DoP (Declaration of Performance).
