
Isoleren gevel van binnen
De gevel is, na het dak, het grootste oppervlak waarlangs een niet geïsoleerd huis energie en dus warmte verliest. Een woning die voor 1945 gebouwd is, heeft meestal geen luchtspouw die je kunt laten na-isoleren.
Zo'n gevel kun je via de buitenzijde isoleren met bijv. KnaufSkin. Omdat het aanzicht van de gevel wijzigt is een omgevingsvergunning nodig. Je kunt de gevel ook isoleren door aan de binnenzijde een voorzetwand te plaatsen.
GEVEL ISOLEREN MET EEN VOORZETWAND
Door een gevel te isoleren met een voorzetwand, kun je snel hoge energieprestaties bereiken. Door aan de binnenzijde een voorzetwand te plaatsen, behoud je het aanzicht van de gevel. Dit is bij transformatie van monumentale panden vaak gewenst.
Je verliest bij het isoleren met een voorzetwand aan de binnenkant wel ruimte. Wanneer je uitgaat van een Rd van 3,5 die vereist is om in aanmerking te komen voor subsidie, dan is dit ongeveer 12 cm.

Welke isolatie kies je voor een voorzetwand?
Door te kiezen voor minerale wol of glaswol als voorzetwand isolatie bereik je hoge prestaties op het gebied van thermische en geluidsisolatie.
De Mineral Wool 35 (MW 35) is een uitstekende voorzetwand isolatie. De isolatie is eenvoudig te snijden. Je hebt eigenlijk geen snijverlies, omdat de isolatieplaten MW 35 afgestemd zijn op de maatvoering van metalen staanders. Daardoor kun jij de isolatie snel plaatsen als je een voorzetwand gaat isoleren.
Met de MW 35 realiseer je snel een goede thermische isolatie. Afhankelijk van de constructieopbouw zijn ook hogere Rc-waarden te behalen, zoals 5,0 m2.K/W. Met onze Rc calculator kun je eenvoudig berekenen welke Rc een gekozen opbouw haalt.
Acoustifit
Deze populaire glaswol isolatie met ECOSE Technology is leverbaar in allerlei diktes. Door de open structuur van glaswol wordt de geluidsenergie heel goed geabsorbeerd. De maatvoering is afgestemd op systemen van metalen staanders zodat de isolatie snel te verwerken is.
Minerale Wol 35
De MW 35 isolatieplaten zijn zeer stevige en toch flexibele minerale wolplaten. MW 35 met ECOSE Technology is onbrandbaar en is eenvoudig te verwerken in systemen van metalen staanders voor wand en plafond. Omdat hij een goede thermische prestatie heeft is MW 35 ook zeer geschikt als voorzetwand isolatie.
Download productblad
Rock4All steenwol
Moet jouw voorzetwand voldoen aan extra eisen op het vlak van brandveiligheid?
Dan is de universele steenwolplaat Rock4All de ideale isolatieplaat. Zeker als je vaak verschillende klussen uitvoert, mag deze plaat niet in je bus ontbreken. Rock4All is ook te gebruiken in scheidingswanden, als dakisolatie of spouwmuurisolatie.
Download productblad
Thermische voorzetwanden
Een voorzetwand moet behalve geluidsisolerende eigenschappen vaak ook thermische eigenschappen hebben. Wil je weten met welk isolatiemateriaal je de vereiste Rc voor een voorzetwand realiseert? Gebruik dan onze Rc calculator.
Isolatiewaarde voorzetwand
In de onderstaande tabel vind je de testresultaten van verschillende voorzetwandsystemen.
Bron: Handboek Wandsystemen KnaufZeker.
Rc | |
W625 75/138 50+50GW | 2,5 |
W625 75/190 60+90GW | 3,5 |
W625 75/238 2x75+50GW | 5,0 |
Toelichting voorbeeld W625 75/138 50+50GW
De totale wand heeft een dikte van 138 mm. De wand bestaat uit metalen profielen van 75 mm, 2 lagen Acoustifit van 50 mm dikte en een enkele laag beplating met Knauf A-platen.
Geluidsisolerende voorzetwand
Dankzij de open structuur van glaswol en minerale wol kun je met deze isolatie het beste een geluidsisolerende voorzetwand realiseren. Gebruik dan wel een basis framewerk van metalen staanders (U- en CW- profielen). Een metalen framewerk draagt de trillingen veel minder over naar de binnenruimte in vergelijking tot hout. Omdat je de staanders niet exact op maat hoeft te zagen, werk je veel sneller met metalen profielen. De staanders kunnen vrij bewegen in de U-profielen aan de onderkant. Vooral bij grootschalige renovatieprojecten is dat een groot voordeel omdat je snel meters kunt maken.
Ook voorzetwanden vallen in het KnaufZeker programma. Door de Knauf en Knauf Insulation materialen te combineren ben je met KnaufZeker verzekerd van de thermische prestaties en de geluidsisolatie (dB).
Aandachtspunten bij het isoleren met een voorzetwand
Let op de volgende aandachtspunten als je een gevel gaat isoleren door het plaatsen van een voorzetwand:
-
Los lekkages of vochtproblemen op voordat je begint met na isoleren;
-
Plaats aan de binnenzijde een dampdichte folie;
-
Laat de foliebanen minimaal 100 mm overlappen. Meer mag altijd;
-
Laat de folies aan de buitenzijde tegen de wand ongeveer 50 mm oversteken. Nadat je de eindafwerking hebt geplaatst, bijv. gipsplaten, snijd je de folie rondom weg;
-
Kit alle randen af om een volledig luchtdichte constructie te krijgen;
-
Voorzie alle naden en randen ook van tape of elastische kit. Vergeet daarbij de doorvoeren van leidingen zoals elektra af te tapen;
-
Ventileer de ruimte regelmatig nadat je de gevel hebt voorzien van isolatie via een voorzetwand.
Subsidie isolatie Gevel
Voor gevel isolatie via een voorzetwand kan een woningeigenaar in aanmerking komen voor subsidie. De gevel isolatie moet een Rd hebben van minimaal 3,5 m2.K/W en er moet nog één andere verduurzamingsmaatregel genomen worden.
Meer informatie over de voorwaarden en mogelijkheden kun je lezen op de pagina isolatie subsidies.
STAPPENPLAN: VOORZETWAND ISOLEREN

Zet een lijn parallel met de muur op de vloer en op het plafond. Als je een isolatiedikte van 50 mm gebruikt, dan plaats je deze lijn op 50 mm afstand van de muur. De isolatie moet tussen de muur en de metalen profielen worden geschoven.
Hoe bepaal je de totale dikte van de wand? Dat is heel eenvoudig, gebruik deze formule: isolatiedikte + breedte van de metalen profielen + gipsplaatdikte.

Plak dichtingsband op de achterkant van de horizontale UW-profielen. Let op: Breng de dichtingsband aan op de achterkant van elk profiel dat in contact staat met de vloer, het plafond en de zijmuren. Zo voorkom je geluidslekken in je voorzetwand.

Plaats de horizontale UW-profielen door de lijn te volgen die je parallel met de muur had gezet. Gebruik een boormachine om gaten in de vloer te boren door de hiervoor voorziene plaatsen in de profielen. Gebruik vervolgens een hamer om pluggen in de gaten te slaan om de profielen op de vloer te bevestigen.

Plaats nu ook een lijn op het plafond zodat je eenvoudig het UW-profiel aan het plafond kunt bevestigen. Gebruik dezelfde afstand als je op de vloer hebt gebruikt.

Bevestig het horizontale UW-profiel aan het plafond. Breng de verticale CW-profielen aan in de horizontale UW-profielen om de 600 cm (bij Knauf platen van 12,5 mm dik) of om de 400 mm (als je Knauf platen van 9,5 mm dikte gebruikt).

Snijd de isolatie op de juiste maat. Schuif de isolatie eerst tussen de muur en de profielen. Breng vervolgens isolatie aan tussen de verticale CW-profielen. Kies hiervoor een isolatie met een dikte die iets dunner is dan de breedte van de profielen. Het kan dus zijn dat je isolatie in 2 verschillende diktes nodig hebt.

Plak een dubbelzijdige tape op het midden van de verticale CW-profielen.

Kleef het dampscherm Homeseal LDS 100 op de metalen structuur. Laat het dampscherm 100 mm ter hoogte van het plafond en de vloer uitsteken. Dicht ook de voegen tussen de verschillende delen van het dampscherm af met tape zoals de Homeseal LDS Soliplan 1.
Waarom moet je een dampscherm installeren? Het dampscherm beschermt tegen de doorgang van de waterdamp in de lucht door de gipsplaten en de isolatie. Zonder dampscherm zou de waterdamp condensatie op de koude muur kunnen veroorzaken. Dit kan uiteindelijk leiden tot vochtplekken.

Breng een strook elastische kit aan tussen het dampscherm en de aangrenzende bouwelementen (plafond, muren en vloeren). Druk de kit lichtjes aan met de hand zodat je een sluitende voeg realiseert.

Breng de gipsplaten aan en volg hierbij het advies van de leverancier. Werk met een dubbele laag gipsplaten af als je de wand robuuster wilt maken. Bovendien verhoog je de geluidsisolatie met een dubbele laag gipsplaten afwerking.

Snijd het teveel aan dampscherm ter hoogte van de vloer, plafond en de muren af met een breekmes. Vul de voegen tussen de gipsplaten en werk ze af naar wens.
DOWNLOAD STAPPENPLAN VOORZETWAND ISOLEREN
Download dit handige stappenplan voor je volgende klus. Het helpt je bij het inkopen van de juiste materialen en isolatie dikten. In onze Rc calculator kun je ook de Rc waarde van een voorzetwand eenvoudig berekenen.
Heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op.