Renovatie vloer |na isoleren houten vloer of plafond

Houten vloer isoleren met Supafil inblaaswol
Isolatie houten vloer |Plafondrenovatie

Waarom een vloer isoleren?

Woningen die gebouwd zijn voor 1945, hebben meestal een houten begane grondvloer. Als de woning volledig voorzien is van een kruipruimte of kelder, kun je de begane grond vloer relatief eenvoudig isoleren. Je brengt vloerisolatie aan tussen de houten vloerbalken. Via de kruipruimte kun je onder een houten begane grond vloer een goed geïsoleerde vloer maken. Met een goed geïsoleerde vloer kan een woningeigenaar gemiddeld 10% op de energierekening besparen. Bovendien zul je na vloerisolatie minder last hebben van koude voeten.

Bij oudere appartementen is het zinvol te kijken naar het na-isoleren van de houten verdiepingsvloer of plafond. Dit voorkomt dat energie en warmte naar bovengelegen appartementen verdwijnt. Bovendien zorgt vloerisolatie bij renovatie van de vloeren voor minder geluidsoverlast. 

vloerisolatie houten vloer

Op deze pagina gaan we in op het isoleren van houten vloeren: 

 • Vloerisolatie van de houten begane grondvloer

 • VIoerisolatie van houten verdiepingsvloeren en

 • VIoerisolatie van een zoldervloer

Houten begane grondvloer  Houten verdiepingsvloer  Houten zoldervloer  

Houten vloer of plafond isoleren

Wat zijn de kosten van VLOERISOLATIE?

De kosten van vloerisolatie bij een houten vloer of plafond hangen af van welke isolatie je kiest. Een woningeigenaar kan een houten vloer of plafond eenvoudig zelf isoleren met glaswol of steenwol als vloerisolatie. Hij/zij komt dan niet in aanmerking voor subsidie. Wanneer het gaat om het isoleren van een houten vloer- of plafondconstructie, dan is Supafil Timberframe ook een heel goed alternatief isolatiemateriaal. Het voordeel van deze inblaaswol is dat je de constructie veel meer in tact kunt laten. 

Op de website van Milieucentraal staan overzichten met de gemiddelde kosten van vloerisolatie en de bijbehorende besparingen op de energierekening. Via de ISDE-subsidieregeling van de Rijksoverheid kan een woningeigenaar subsidie aanvragen voor de kosten van vloerisolatie 

Houten begane grondvloer isoleren

Glaswol is uitstekend geschikt als vloerisolatie als je een kruipruimte onder een houten vloer wilt isoleren. Onze Naturoll en Multifit zijn goed te gebruiken als vloerisolatie tussen de balken in de kruipruimte. Multifit is handig wanneer je verschillende maten tegenkomt tussen de balken. Deze extra brede, stevige glaswol heeft snijmarkeringen om de 10cm. Daarmee snijd je het isolatiemateriaal super eenvoudig op maat. 

Aandachtspunten isoleren begane grondvloer of plafond

Onder standaard omstandigheden is bij de begane houten grondvloer geen dampremmende laag op de isolatie of in de kruipruimte nodig. Dat komt omdat het dampdrukverschil tussen een kruipruimte (temperatuur circa 10 graden) en het binnenklimaat van een woning beperkt is. Raadgevend bureau Nieman schreef een rapport over het isoleren van een houten begane grondvloer boven een kruipruimte. Bekijk het rapport van Nieman over het isoleren van houten vloer- / plafondconstructies. Dit rapport gaat in op aspecten als conditiemeting, houtrot, ventilatie en nog veel meer. 

WAAR MOET JE NOG MEER OP LETTEN BIJ VLOERISOLATIE?

 • Herstel eventuele lekkages of vochtproblemen voordat je gaat isoleren;

 • Zorg voor voldoende ventilatie van de kruipruimte zodat vochtige lucht kan worden afgevoerd;

 • Je hoeft geen folie te gebruiken. Wil je toch folie plaatsen? Plaats deze dan eerst tegen de houten begane grondvloer voordat je de isolatie plaatst; 

 • Gebruik een isolatiedikte van maximaal 5 mm dikker dan de hoogte van de balken;

 • Wil je een dikkere vloerisolatie gebruiken? Dik de balken dan op; 

 • Voorkom dat er een luchtspouw ontstaat tussen de vloerplaat en de vloerisolatie;

 • Ondersteun de isolatie tussen de houten balklaag in de dwarsrichting tenminste om de 400 mm; 

 • Snijdt de vloerisolatie 10 tot 15 mm breder af dan de tussenmaat van de houten balken (overmaat 10-15 mm). 

 

Vloerisolatie Kruipruimte isoleren

 

Meer over isoleren van een kruipruimte 

Wil je meer weten over vloerisolatie in een kruipruimte onder een houten vloer? Kijk dan eens op de pagina veelgestelde vragen of download het rapport van Nieman, raadgevende adviseurs over dit onderwerp. 

Naar veelgestelde vragen 

Download Nieman rapport 

HOUTEN VERDIEPINGSVLOER ISOLEREN

Als je een houten tussenvloer of verdiepingsvloer wilt isoleren, breng dan het isolatiemateriaal aan tussen de houten balken. Naturoll glaswoldekens zijn hiervoor bijzonder geschikt isolatiemateriaal.

De Naturoll-producten sluiten perfect aan op de houten balken dankzij de specifieke breedtemaatvoering. Door het lichte gewicht is Naturoll een isolatiemateriaal waarmee je eenvoudig boven het hoofd kunt werken. Met deze vloerisolatie combineer je hoge thermische prestaties met een uitstekende geluidsisolatie van een houten vloer. 

Wanneer je veel bestaande leidingen of constructies in je houten vloer hebt, adviseren we Supafil Timber Frame als vloerisolatie. Supafil is een inblaaswol en sluit naadloos aan op al het leidingwerk zodat er een homogeen pakket vloerisolatie ontstaat.

Je hoeft dan ook niet alle planken weg te halen om de vloerisolatie aan te brengen. 
 

Houten vloer isoleren met Supafil

VERBETERING AKOESTIEK EN GELUIDSISOLATIE

De vezels van Naturoll glaswol en Supafil inblaaswol hebben bovendien een hoge geluidsabsorberende werking en zorgen dus voor een goede geluidsisolatie. Dit beperkt de hinder van bijvoorbeeld voetstappen of stemmen van bovengelegen verdiepingen.

Supafil Timber Frame is een lichtgewicht, bijzonder duurzaam en flexibel isolatiemateriaal dat zich uitstekend leent voor houtskeletbouw constructies. Voor de verwerker heeft Supafil als bijkomend voordeel dat het weinig stof afgeeft.

Supafil is als eerste inblaaswol niet alleen erkend met het Eurofins Gold certificaat maar ontving in 2020 ook het Declare label. Dit geeft jou de garantie dat we je 100% transparantie kunnen bieden over de samenstelling die geheel natuurlijk zonder toevoeging van chemicaliën is. 

Wesselink Isolatie koos voor een project met Airey woningen in Amsterdam voor Supafil.

Bekijk project in Amsterdam

HOUTEN Zoldervloer isoleren

Als je een ongebruikte, maar beloopbare zoldervloer wilt isoleren, kijk dan eens naar Supafil Loft als vloerisolatie. Supafil Loft is ideaal isolatiemateriaal voor het thermisch en akoestisch isoleren van zo’n zoldervloer. De wol wordt los op de zoldervloer geblazen en sluit naadloos aan op doorvoeren of balklagen.

Een installateur kan een zolder heel snel isoleren met Supafil inblaaswol. Hij hoeft immers geen isolatie op maat te snijden.

Zo verhoog je het comfort van de woning via de houten vloer in alle opzichten. Supafil Loft is met een A1 brandklasse bovendien een brandveilig isolatiemateriaal voor vloerisolatie. 

Tip

Staat de CV Ketel op zolder? Isoleer dan altijd het dak en niet de zoldervloer. Als de ketel buiten de thermische schil uitkomt, zal er juist meer in plaats van minder gas verbruikt worden! 

Hoger comfort, lagere energierekening

In Nederland zijn er behoorlijk wat woningen met een beloopbare, maar ongebruikte zoldervloer. Wanneer het dak van deze woning nog niet of slecht geïsoleerd is, dan gaat er veel energie verloren met een te hoge energierekening als gevolg.

Ons isolatiemateriaal Supafil Loft is de ideale vloerisolatie voor dit soort houten vloeren. De inblaaswol is licht van gewicht, biedt een goede thermische isolatie en heeft de hoogst erkenning als het gaat om een gezonde binnenluchtkwaliteit. 

Meer over Supafil Loft

Vind een erkende installateur

Zoldervloer isoleren Supafil inblaaswol

SOORTEN isolatiemateriaal voor vLOERISOLATIE

SUBSIDIE VLOERISOLATIE

Als je de houten vloer van je kruipruimte gaat isoleren of je kiest voor vloerisolatie van de houten verdiepingsvloer, dan kan de woningeigenaar in aanmerking komen voor subsidie vanuit de ISDE regeling. Zo verdien je als woningeigenaar vloerisolatie nog sneller terug.

Kijk voor meer tips en voorwaarden op de pagina over isolatie subsidie.  

Naar isolatie subsidie