knauf-logo
  • Producten & Systemen
  • Expertise
  • Documentatie
  • Bedrijven
  • Supafil Timber Frame isolatie

    Houten vloer isoleren

    Isolatie van kruipruimte of verdiepingsvloer bij plafondrenovatie

    Wat zijn de voordelen van een houten vloer isoleren?

    Woningen die gebouwd zijn voor 1945, hebben meestal een begane grondvloer met houten balken. Als de woning volledig voorzien is van een kruipruimte of kelder, kun je deze vloer eenvoudig isoleren. Je brengt isolatie aan tussen de houten vloerbalken. Zo kun je via de kruipruimte een goede vloerisolatie aanbrengen. Met een goed geïsoleerde vloer bespaart een woningeigenaar gemiddeld 10% op de energierekening. Bovendien is er meer comfort en ervaart men na vloerisolatie minder last van koude optrek en koude voeten. Bij oudere appartementen is het goed om de houten verdiepingsvloer of plafonds te isoleren. Dit voorkomt dat energie en warmte naar bovengelegen appartementen verdwijnt. Bovendien zorgt vloerisolatie bij renovatie van de vloeren voor minder geluidsoverlast.

    Vloerisolatie | over het isoleren van verschillende houten vloeren:

    • Isolatie van de houten balken kruipruimte / begane grondvloer

    • Isolatie van houten verdiepingsvloeren en

    • Isolatie van een zoldervloer of vlieringvloer van bovenaf

    Wat zijn de kosten van vloerisolatie?

    De kosten van vloerisolatie om een houten vloer of plafond te isoleren hangen af van welke isolatie je kiest. Een woningeigenaar kan een houten vloer of plafond eenvoudig zelf isoleren, Je brengt glaswol of steenwol als vloerisolatie aan tussen de houten balken. Als je de klus zelf doet kom je niet in aanmerking voor subsidie. Je kunt een houten vloer of plafondconstructie ook goed isoleren met Supafil Timberframe. Dit is een heel goed alternatief isolatiemateriaal. Het voordeel van deze inblaaswol is dat je de constructie veel meer in tact kunt laten. De inblaaswol heeft net als glaswol en steenwol een brandklasse A1 (onbrandbaar) en geeft weinig stof. Op de website van Milieucentraal staan overzichten met de gemiddelde kosten van vloerisolatie en de bijbehorende besparingen op de energierekening. Via de ISDE-subsidieregeling van de Rijksoverheid kan een woningeigenaar subsidie aanvragen voor de kosten van vloerisolatie als de klus wordt uitgevoerd door een bedrijf.

    Houten balken van kruipruimte begane grondvloer isoleren

    Glaswol is uitstekend geschikt als vloerisolatie als je een kruipruimte onder een houten vloer wilt isoleren. Onze Naturoll en Multifit zijn goed te gebruiken als vloerisolatie tussen de houten vloerbalken in de kruipruimte. Multifit is handig wanneer je verschillende maten tegenkomt tussen de balken. Deze extra brede, stevige glaswol heeft snijmarkeringen om de 10cm. Daarmee snijd je het isolatiemateriaal super eenvoudig op maat. Het isoleren van de begane grondvloer is efficiënter dan het isoleren van de kruipruimte bodem, omdat de kruipruimte dan niet ook opgewarmd moet worden. Als de begane grondvloer wordt geïsoleerd dan veranderd het klimaat in de kruipruimte, het wordt er kouder en de relatieve vochtigheid neemt toe.

    Aandachtspunten isoleren houten balken begane grondvloer of plafond

    Onder standaard omstandigheden is bij de begane houten grondvloer geen dampremmende laag op de isolatie of in de kruipruimte nodig. Dat komt omdat het dampdrukverschil tussen een kruipruimte (temperatuur circa 12 graden) en het binnenklimaat van een woning beperkt is. Raadgevend bureau Nieman schreef een rapport over het isoleren van een houten begane grondvloer boven een kruipruimte. Bekijk het rapport van Nieman over het isoleren van houten vloer- / plafondconstructies. Dit rapport gaat in op aspecten als conditiemeting, houtrot, ventilatie en nog veel meer.

    Waar moet je nog meer op letten bij vloerisolatie?

    • Check of de houten balken van de vloer niet zijn aangetast door vocht of schimmel. Het vochtpercentage van het hout mag niet hoger zijn dan 20%. Check dit met een vochtmeter. De kans hierop is het grootste bij opleggingen en op de strijkbalken. Deze dienen dan verwijderd te worden en ook de oorzaak van de schade moet aangepakt worden. Als dit niet mogelijk is, wordt het isoleren van de vloer afgeraden.

    • Herstel eventuele lekkages of vochtproblemen voordat je gaat isoleren.

    • Zorg voor voldoende ventilatie van de kruipruimte zodat vochtige lucht kan worden afgevoerd. Goede ventilatie bereik je met zo’n 100 mm2 per m2 vloeroppervlak. Het moet voorkomen worden dat de relatieve vochtigheid in de kruipruimte langdurig boven de 85% uitkomt, zodat het hout niet gaat rotten. Er moet ten aller tijden een on onderbroken ventilatie lijn zijn in de kruipruimte.

    • Je hoeft geen folie te gebruiken. Wil je toch folie plaatsen? Plaats deze dan eerst tegen de houten begane grondvloer voordat je de isolatie plaatst;

    • Gebruik een isolatiedikte van maximaal 5 mm dikker dan de hoogte van de houten vloerbalken;

    • Wil je een dikkere vloerisolatie gebruiken? Dik de houten vloerbalken dan op. Gebruik een isolatie met een Rd van minimaal 3,5 als je in aanmerking wilt komen voor subsidie.

    • Voorkom dat er een luchtspouw ontstaat tussen de vloerplaat en de vloerisolatie. Wordt er wel voor een spouw gekozen, dan moet de isolatie rondom zeer goed klemmend worden aangebracht, zodat de koude lucht niet vanuit de kruipruimte in deze spouw kan komen, dit voorkomt een grote verlaging van de isolatiewaarde.

    • Ondersteun de isolatie tussen de houten vloerbalken in de dwarsrichting tenminste om de 400 mm;

    • Snijdt de vloerisolatie 10 tot 15 mm breder af dan de tussenmaat van de houten balken (overmaat 10-15 mm).

    • Het is belangrijk dat de temperatuur in de kruipruimte altijd lager is dan de temperatuur in de woning. Bij de aanwezigheid van blok- of stadverwarming in de kruipruimte moet eerst bepaald worden of daardoor de temperatuur in de kruipruimte laag genoeg blijft. Als dit niet zo is, dan wordt isoleren afgeraden.

    • Het maakt niet uit of er een dampopen (tapijt) of een dampdichte (linoleum) vloerafwerking is toegepast op de vloer. Een dampdichte vloerafwerking zal voor een betere luchtdichting zorgen. Doordat de bovenzijde van de houten vloer warmer wordt, na het aanbrengen van de isolatie, is het mogelijk dat een houten vloerafwerking een beetje gaat krimpen.

    De Naturoll glaswol sluit perfect aan op de houten balken dankzij de specifieke breedtemaatvoering. Door het lichte gewicht is Naturoll een isolatiemateriaal waarmee je eenvoudig boven het hoofd in het plafond kunt werken. Met deze isolatie combineer je hoge thermische prestaties met een uitstekende geluidsisolatie van de houten vloer. Wanneer je veel bestaande leidingen of constructies in je houten vloer of plafond hebt, adviseren we Supafil Timber Frame als vloerisolatie. Supafil is een inblaaswol en sluit naadloos aan op al het leidingwerk zodat er een homogeen pakket vloerisolatie ontstaat. Je hoeft dan ook niet alle planken weg te halen om de vloerisolatie aan te brengen.

    Supafil Timber Frame isolatie

    Verbetering akoestiek en geluidsisolatie

    Voor het isoleren van de houten vloer van de kruipruimte of vloerisolatie van een houten verdiepingsvloer, kan de woningeigenaar gebruik maken van subsidie (ISDE). Supafil is licht van gewicht en onbrandbaar. De inblaaswol sluit eenvoudig om bestaand leidingwerk.

    TIP

    Staat de CV Ketel op zolder? Isoleer dan altijd het dak en niet de zoldervloer. Als de ketel buiten de thermische schil uitkomt, zal er juist meer in plaats van minder gas verbruikt worden!

    Houten zoldervloer isoleren

    Als je een ongebruikte, maar beloopbare zoldervloer wilt isoleren, kijk dan eens naar Supafil Loft als vloerisolatie. Supafil Loft is ideaal isolatiemateriaal voor het thermisch en akoestisch isoleren van zo’n zoldervloer. De wol wordt los op de zoldervloer geblazen en sluit naadloos aan op doorvoeren of balklagen. Een installateur kan een zolder heel snel isoleren met Supafil inblaaswol. Hij hoeft immers geen isolatie op maat te snijden. Zo verhoog je het comfort van de woning via de houten vloer in alle opzichten. Supafil Loft is met een A1 brandklasse bovendien een brandveilig isolatiemateriaal voor vloerisolatie.

    Zoldervloer vliering isoleren van bovenaf

    Gebruik je de zolder wel en wil je de vliering isoleren? Dat kan natuurlijk ook. We hebben hiervoor het volgende stappenplan 'vliering isoleren van bovenaf'.

    Stappenplan zoldervloer / vliering isoleren van bovenaf

    Gebruik je de zolder wel en wil je de vliering isoleren? Je kunt de zoldervloer dan op de volgende manier van bovenaf isoleren: 1. Plaats een dampschermfolie als de zolder onverwarmd is en tape alle overlappen en aansluitingen goed af met een alu tape. 2. Bevestig hier bovenop balken in de lengterichting van het dak met een hart-op-hart afstand van 600 mm uit elkaar. Als de zolder veel gebruikt wordt, dan raden we een afstand aan van 400 mm. 3. Tussen de balken plaats je isolatie zoals MW 35 minerale wol, Acoustifit glaswol, of een Naturoll glaswoldeken. Heb je een dak dat direct schuin loopt, begin dan met isolatie zodat je de 1e balk strak tegen de zijkant van het hellend dak kunt plaatsen. Anders kun je daar straks geen isolatie plaatsen. Als je isolatie op maat moet snijden, snijd de isolatie dan met een overmaat van 1- 2cm zodat je het goed klemmend kunt plaatsen. 4. Werk de vloer na de isolatie af met underlayment platen waarop je tot slot nog een vloer naar keuze kunt leggen.

    Soorten isolatiemateriaal voor vloerisolatie

    Subsidie vloerisolatie

    Als je de houten vloer van je kruipruimte gaat isoleren of je kiest voor vloerisolatie van de houten verdiepingsvloer, dan kan de woningeigenaar in aanmerking komen voor subsidie vanuit de ISDE regeling. Zo verdien je als woningeigenaar vloerisolatie nog sneller terug. Kijk voor meer tips en voorwaarden op de pagina over isolatie subsidie.

    Neem contact op

    Heb je niet gevonden wat je zocht? Laat het ons weten en wij helpen je graag persoonlijk verder.