Subsidies Isolatie
Subsidie voor isolatie en verduurzaming

ISDE REGELING - ISOLATIE SUBSIDIE

Verduurzaming staat hoog op de politieke agenda. En nu de energieprijzen zo gestegen zijn, ook bij menig huiseigenaar. Om de verduurzaming te versnellen, geeft de overheid huiseigenaren en Verenigingen van Eigenaren een steuntje in de rug. Je kunt als huiseigenaar subsidies krijgen voor veel van de verduurzamingsmaatregelen. Zoals betere isolatie van de woning. 

Per 1 januari 2022 is de subsidie voor isolatie en warmtepompen verhoogd. Ook zijn de voorwaarden die gesteld zijn aan de minimale vierkante meter isolatiemateriaal wat ruimer.

Om in aanmerking te komen voor de isolatie subsidie (ISDE regeling) moet aan de volgende voorwaarden worden voldaan:

VOORWAARDEN 'ISDE- SUBSIDIE REGELING'

 • Bij één isolatie - of verduurzamingsmaatregel krijg je 15% van de kosten als subsidie terug. Neem je 2 (isolatie) maatregelen dan heb je recht op 30% subsidie. Er gelden voor de isolatie van en woning minimale oppervlaktes en minimale isolatiewaarden (zie tabel) 

 • Gebruik isolatiemateriaal met een meldcode. Via onze productpagina's vind je de meldcodes voor subsidie van alle Knauf Insulation isolatie. 

 • Je kunt een vorm van na-isolatie combineren met een andere maatregel, zoals de aansluiting op een warmtenet, plaatsing van een warmtepomp of zonneboiler, of de plaatsing van hoogrendementsglas (HR++) 

 • Plaatsing door een bedrijf

 • Je kunt subsidie voor isolatie 2022 en 2023 aanvragen binnen 12 maanden na plaatsing.

 • Zorg dat de woningeigenaar de subsidieaanvraag compleet kan invullen met: 

  • Facturen

  • Betalingsbewijzen

  • Foto's van de installatie en een opleverdocument waar de plaatsingsdatum vermeld staat. 

 

Subsidie voor isolatie

Bij uitvoering van minimaal 2 verduurzamingsmaatregelen, zoals isoleren van de woning, komt de woningeigenaar in aanmerking voor subsidie. Om subsidie voor isolatie te krijgen, moet deze zijn aangebracht door een bedrijf. Helaas krijg je geen subsidie als je de isolatie zelf aanbrengt.

Er gelden een aantal eisen aan de isolatie zoals de minimale Rd waarde en minimaal oppervlak van het isolatiemateriaal. De subsidie voor isolatie is in 2023 verhoogd naar: 

IsolatieSubsidiebedrag
per m2
Min. Rd waardeMin.
oppervlakte (m2)
Max.
Subsidie Bereikt bij
(m2)
Spouwmuurisolatie€ 81,110170
Gevelisolatie€ 383,510170
Dakisolatie€ 303,520200
Zolder/vlieringvloer€ 83,520130
Vloerisolatie€ 113,520130
Bodemisolatie€ 63,520130

 

Welke isolatie kies je om in aanmerking te komen voor subsidie? 

Zoals je in de bovenstaande tabel ziet, is er een minimale Rd vereist om in aanmerking te komen voor de ISDE subsidieregeling van de Rijksoverheid. Om de keuze van isolatie nog verder te vereenvoudigen kun je bij al onze productpagina's zien welke dikte een bepaalde Rd heeft. 

Kies voor een isolatie met een meldcode! Alleen wanneer je de meldcodes kunt opnemen in je aanvraag, kom je in aanmerking voor de ISDE subsidie regeling.

Voorbeeld subsidie voor dakisolatie

Wil de woningeigenaar subsidie aanvragen voor dakisolatie? Dan moet de dakisolatie een minimale Rd van 3,5 m2.K/W hebben. Alleen dan komt de dakisolatie in aanmerking voor subsidie via de ISDE regeling. 

 • Onze dakisolatie TR 312 heeft een lambda van 0,040. Daarmee heb je een dikte nodig van 150 mm om in aanmerking te komen voor subsidie. 
 • De dakisolatie MW 34 Alu Plus heeft een betere thermische prestatie met een lambda van 0,034. Hierbij heb je een minimale dikte nodig van 120 mm om in aanmerking te komen voor subsidie. 

Ga voor meer informatie en om je subsidie voor isolatie aan te vragen naar de site van de Rijksoverheid.  
 

Isoleren in twee lagen

Je kunt natuurlijk de isolatie opbouwen uit 2 lagen, bijvoorbeeld 2 lagen van 80 mm in plaats van in één keer 160 mm. Zo wordt de opbouw van een voorzetwand bijvoorbeeld vaak opgebouwd uit twee dunnere lagen.

Vraag het isolatiebedrijf dan om op de factuur duidelijk te laten zien dat de gekochte hoeveelheid isolatie genoeg is om de aangevraagde oppervlakte te voorzien van een dubbele laag isolatie. 

Energieloket energie besparen

Lokaal energieloket

Veel gemeentes hebben een eigen energieloket waarmee ze bewoners helpen bij  verduurzaming. Zo zijn er in sommige gemeenten aanvullende subsidieregelingen.  

Kijk ook eens of de gemeente waarin u de klus uitvoert de woningeigenaar hiermee ondersteunt. Zoek energieloket

Energiebespaar lening 

Bij het verduurzamen van je huis heb je spaargeld nodig. Want je moet alle rekeningen eerst zelf betalen en daarna kun je via de subsidieregelingen een deel van de investering in je huis terugvragen. Is er niet genoeg spaargeld? Dan kan de energie bespaarlening uitkomst bieden. Natuurlijk kost lenen altijd geld, maar het kan zeker aantrekkelijk zijn.  

Je betaalt een laag rentetarief dat niet verandert in de de looptijd. Bovendien mag je de energie bespaarlening boetevrij aflossen. Dat kun je doen met de subsidie op isolatie die je krijgt en natuurlijk ook met de energiebesparingen die de maatregelen je elke maand opleveren.  

Lees meer over de energiebespaarlening.