Plat dak isoleren
Plat dak isoleren en renoveren

WAAROM EEN PLAT DAK ISOLEREN?

Via een ongeïsoleerd plat dak verlies je veel warmte en energie. Door een plat dak van binnenuit te isoleren kun je dat verlies beperken. In de zomer blijft het na de renovatie en na isolatie koeler onder het plat dak.  De beste methode om een plat dak te na-isoleren is via een warm dak constructie. Je isoleert een plat dak dan aan de bovenzijde ofwel buitenzijde. Kies bij een warm dak constructie voor een drukvaste isolatie zoals Smartroof C steenwol,  PIR of EPS. Niet elk plat dak kan je echter op die manier isoleren.  
 

Koud dak - plat dak isoleren van binnenuit

Is een warm dak constructie niet mogelijk bij een plat dak? Dan kan je de binnenzijde van zo'n plat dak isoleren. Dat noemen we een koud dak constructie. In dit geval kun je prima kiezen voor een minerale wol, glaswol of steenwol, om het plat dak te isoleren. Dit isolatiemateriaal heeft als voordeel dat je niet alleen hoge thermische isolatiewaarde realiseert, maar ook een goede geluidsisolatie. Zo is er na isolatie en renovatie minder overlast van regen of hagel op het plat dak. 

Bekijk ook de aandachtspunten voor het isoleren van een koud dak! 

Let er bij een koud dak constructie op dat er géén luchtspouw kan ontstaan tussen de isolatie en het dakbeschot. Druk de isolatie goed aan en bevestig een dampremmende folie nadat je de isolatie hebt aangebracht. Zo voorkom je condensvorming in de constructie.
Eugenio Vosman, Sr. Product Manager

Warm dak - plat dak isoleren van buitenaf

Bij de warm dak methode breng je de isolatie van buitenaf aan met een afdichtingslaag erop. Het heet de warm dak isolatie omdat de constructie warm blijft. Bij deze vorm van plat dak isolatie komt de dakbedekking (EPDM, PVC of Bitumen) op het isolatiemateriaal te liggen. Het isolatiemateriaal wordt mechanisch bevestigd (geschroefd) of verlijmd aan de ondergrond aangebracht. Een ballast laag is meestal niet nodig.

Kies hierbij wel voor een isolatiemateriaal met een goede beloopbaarheid en drukweerstand (bijv. bij aanvullende installaties) om vervorming van de isolatie en het plat dak en de kans op lekkages te voorkomen. Een geschikt isolatiemateriaal voor een warm dak isolatie van een plat dak is onze steenwolplaat Smartroof C.

Wat zijn de kosten van een plat dak isoleren of renoveren? 

De kosten van de na isolatie van een plat dak hangt af van een aantal factoren: 

 • Oppervlakte plat dak (vierkante meter)

 • Materiaalkosten (isolatie, folies, tapes e.d.) 

 • Arbeidsuren; als de klus wordt uitgevoerd door een aannemer of klusbedrijf dan heeft de woningeigenaar vaak recht op subsidie via de ISDE regeling


Welke isolatiewaarde kies je BIJ plat dak isolatie? 

De meeste energie bespaar je als je ervoor kiest om je plat dak te isoleren met een isolatiemateriaal met een hoge isolatiewaarde. 

Hoe hoger de Rd hoe beter de isolatiewaarde van de isolatie. Als je isolatiematerialen vergelijkt op lambda (ʎ) dan geldt juist hoe lager de lambda, hoe beter de isolatiewaarde! 

Rd = dikte/ lambda (ʎ)

Gebruik onze online Rc calculator om te berekenen met welke isolatie en welke dikte je een bepaalde thermische isolatiewaarde je in het plat dak haalt. Let er bij de keuze van het isolatiemateriaal wel op dat de dikte van de isolatie goed in de hoogte van je plat dak constructie past. Je mag minerale wol maximaal 5 mm indrukken. 

Isolatie voor na-isolatie plat dak via de koud dak methode

Naturoll 032

NatUROLL 032

Deze populaire glaswol isolatie met ECOSE Technology is leverbaar in allerlei diktes. Door de open structuur van glaswol wordt de geluidsenergie heel goed geabsorbeerd. De maatvoering is afgestemd op systemen van metalen staanders zodat de isolatie snel te verwerken is. 

Download productblad

Mineral Wool 35 revolutionair relaxte isolatie

Minerale Wol 35

De MW 35 isolatieplaten zijn zeer stevige en toch flexibele minerale wolplaten. MW 35 met ECOSE Technology is onbrandbaar en is eenvoudig te verwerken in systemen van metalen staanders voor wand en plafond. Omdat hij een goede thermische prestatie heeft is MW 35 ook zeer geschikt als voorzetwand isolatie. 

Download productblad

Rock4All universele steenwol Knauf Insulation met ECOSE

Rock4All steenwol

Steenwol werkt, net als glaswol, goed als geluidsisolatie. Bovendien scoort steenwol goed op het vlak van brandveiligheid! Werk je graag met steenwol?
Dan is de universele steenwolplaat Rock4All de ideale isolatieplaat. Zeker als je vaak verschillende klussen uitvoert, mag deze plaat niet in je bus ontbreken. Rock4All is ook te gebruiken in scheidingswanden of spouwmuur.
Download productblad

ISOLATIEMATERIAAL OM  PLAT DAK NA TE ISOLEREN

Glaswol, minerale wol of steenwol van Knauf Insulation zijn een goede keuze om een plat dak van binnenuit te voorzien van isolatie: 

 • Glaswol en minerale wol van Knauf Insulation zijn gemaakt met een 100% natuurlijk bindmiddel zonder toevoeging van chemicaliën als formaldehyde, fenol, acrylaten en kleurstoffen.

 • Onze isolatie is dankzij dit bindmiddel ECOSE Technology geurloos, stofarm en irriteert niet aan huid en handen.

 • Onze isolatie heeft de hoogste norm als het gaat om een gezonde binnenluchtkwalieit Eurofins Gold. Dat werkt een stuk prettiger.  

De voordelen van isolatie met ECOSE van Knauf Insulation

WAAR MOET JE OP LETTEN BIJ HET Na isoleren vAN EEN plat dak VIA DE binnenzijde (koud dak)

Let op de volgende aandachtspunten als je een houten plat dak constructie gaat na-isoleren van binnenuit:  

 • Herstel eventuele lekkages of vochtproblemen in het plat dak voordat je gaat isoleren;  

 • Laat géén luchtspouw ontstaan tussen de dakplaat en de isolatie die je in de plat dak constructie plaatst; 

 • Gebruik isolatie die maximaal 5 mm dikker is dan de hoogte van de balken van het plat dak. Wil je dikkere isolatie toepassen? Dik dan de balken van het plat dak eerst op; 

 • Ondersteun de isolatie tussen de houten balkenlaag in de dwarsrichting zeker om de 400 mm; 

 • Snijd de isolatie 10 à 15mm breder af dan de tussenmaat van de houten balken. 

 • Omdat de dakbedekking dampdicht is, moet je een klimaatfolie of vochtregulerende folie aan de binnenzijde van het plat dak installeren; 

 • Laat foliebanen minimaal 100 mm overlappen. Meer mag altijd, maar tape de aansluitingen altijd af!

 • Laat de folies aan de buitenzijde tegen de wand ongeveer 50 mm oversteken. Snijd overtollige folie af nadat je de afwerking zoals bijv. gipsplaten hebt geplaatst; Kit de randen rondom af met een elastische kit om een volledig luchtdichte constructie te krijgen; 

 • Ventileer de ruimte regelmatig nadat de isolatie en folie is geplaatst. 

Tip

Vergeet de klimaatfolie of vochtregulerende folie niet. Gebruik tapes en elastische kit voor een luchtdichte constructie. Zo voorkom je vocht in de dakconstructie.  

Rc waarde berekenen

Wil je weten welke Rc je behaalt met een bepaalde isolatie of dikte? Ga dan naar onze online Rc calculator.

Subsidie na isoleren plat dak 

Voor het na isoleren van een dak, de na-isolatie van een plat dak of een schuin dak, kan een woningeigenaar in aanmerking komen voor subsidie. Ook bij één isolatiemaatregel kan je al recht hebben op subsidie via de ISDE regeling. 

Meer weten over de subsidie op na isolatie? Lees verder op onze pagina over isolatie subsidie.

Naar isolatie subsidie