knauf-logo
  • Producten & Systemen
  • Expertise
  • Documentatie
  • Bedrijven
  • Bouwmaat Rock4All_ALLEEN KI INTERN (1)

    Plat dak isoleren en renoveren

    Waarom een plat dak isoleren?

    Via een ongeïsoleerd plat dak verlies je veel warmte en energie. Door een plat dak van binnenuit te isoleren kun je dat verlies beperken. In de zomer blijft een ruimte koeler onder een goede plat dakisolatie. De beste methode om een plat dak te na-isoleren is via een warm dak constructie. Je isoleert een plat dak dan aan de bovenzijde ofwel buitenzijde. Kies bij een warm dak constructie voor een drukvaste isolatie zoals Smartroof C steenwol, PIR of EPS. Niet elk plat dak kan je isoleren via de buitenzijde.

    Koud dak - plat dak isoleren van binnenuit

    Kun je een plat dak niet via de buitenzijde isoleren? Dus als er geen warm dak constructie mogelijk is bij het plat dak, dan kan je de binnenzijde van zo'n plat dak isoleren. Dat noemen we een koud dak constructie. Om een plat dak van binnenuit te isoleren kun je kiezen voor een minerale wol, glaswol of steenwol.

    Voordeel glaswol of steenwol bij plat dakisolatie

    Glaswol en steenwol als isolatiemateriaal hebben als voordeel dat je een hoge thermische isolatiewaarde realiseert en ook een goede geluidsisolatie. Zo is er na isolatie van het plat dak minder geluidsoverlast bij regen of hagel op het plat dak.

    Bekijk verder op deze pagina de aandachtspunten voor het isoleren van een koud dak!

    “Let er bij een koud dak constructie op dat er géén luchtspouw ontstaat tussen de isolatie en het dakbeschot. Druk de isolatie goed aan en bevestig een dampremmende folie nadat je de isolatie hebt aangebracht. Zo voorkom je condensvorming in de constructie.”

    Eugenio Vosman, Sr. Product Manager

    Warm dak - plat dak isoleren van buitenaf

    Bij de warm dak methode breng je de isolatie van buitenaf aan met een afdichtingslaag erop. Het heet de warm dak isolatie omdat de constructie warm blijft. Bij deze vorm van plat dak isolatie komt de dakbedekking (EPDM, PVC of Bitumen) op het isolatiemateriaal te liggen. Het isolatiemateriaal wordt mechanisch bevestigd (geschroefd) of verlijmd aan de ondergrond aangebracht. Een ballast laag is meestal niet nodig.

    Kies hierbij wel voor een isolatiemateriaal met een goede beloopbaarheid en drukweerstand (bijv. bij aanvullende installaties) om vervorming van de isolatie en het plat dak en de kans op lekkages te voorkomen. Een geschikt isolatiemateriaal voor een warm dak isolatie van een plat dak is onze steenwolplaat Smartroof C.

    Wat zijn de kosten van een plat dak isoleren of renoveren?

    De kosten van de na isolatie van een plat dak hangt af van een aantal factoren:

    • Oppervlakte plat dak (vierkante meter)

    • Materiaalkosten (isolatie, folies, tapes e.d.)

    • Arbeidsuren; als de klus wordt uitgevoerd door een aannemer of klusbedrijf dan heeft de woningeigenaar vaak recht op subsidie via de ISDE regeling.

    Welke isolatiewaarde kies je bij plat dak isolatie?

    De meeste energie bespaar je als je ervoor kiest om je plat dak te isoleren met een isolatiemateriaal met een hoge isolatiewaarde.

    Hoe hoger de Rd hoe beter de isolatiewaarde van de isolatie. Als je isolatiematerialen vergelijkt op lambda (ʎ) dan geldt juist hoe lager de lambda, hoe beter de isolatiewaarde! 

    Rd = dikte/ lambda (ʎ)

    Gebruik onze online RC calculator om te berekenen met welke isolatie en welke dikte je een bepaalde thermische isolatiewaarde je in het plat dak haalt. Let er bij de keuze van het isolatiemateriaal wel op dat de dikte van de isolatie goed in de hoogte van je plat dak constructie past. Je mag minerale wol maximaal 5 mm indrukken. 

    Isolatiemateriaal om plat dak na te isoleren

    Glaswol, minerale wol of steenwol van Knauf Insulation zijn een goede keuze om een plat dak van binnenuit te voorzien van isolatie:

    • Glaswol en minerale wol van Knauf Insulation zijn gemaakt met een 100% natuurlijk bindmiddel zonder toevoeging van chemicaliën als formaldehyde, fenol, acrylaten en kleurstoffen.

    • Onze isolatie is dankzij dit bindmiddel ECOSE Technology geurloos, stofarm en irriteert niet aan huid en handen.

    • Onze isolatie heeft de hoogste norm als het gaat om een gezonde binnenluchtkwalieit Eurofins Gold. Dat werkt een stuk prettiger.

    Waar moet je op letten bij het na isoleren van een plat dak via de binnenzijde (koud dak)

    Let op de volgende aandachtspunten als je een houten plat dak constructie gaat na-isoleren van binnenuit:

    • Herstel eventuele lekkages of vochtproblemen in het plat dak voordat je gaat isoleren;

    • Laat géén luchtspouw ontstaan tussen de dakplaat en de isolatie die je in de plat dak constructie plaatst;

    • Gebruik isolatie die maximaal 5 mm dikker is dan de hoogte van de balken van het plat dak. Wil je dikkere isolatie toepassen? Dik dan de balken van het plat dak eerst op;

    • Ondersteun de isolatie tussen de houten balkenlaag in de dwarsrichting zeker om de 400 mm;

    • Snijd de isolatie 10 à 15mm breder af dan de tussenmaat van de houten balken.

    • Omdat de dakbedekking dampdicht is, moet je een klimaatfolie of vochtregulerende folie aan de binnenzijde van het plat dak installeren;

    • Laat foliebanen minimaal 100 mm overlappen. Meer mag altijd, maar tape de aansluitingen altijd af!

    • Laat de folies aan de buitenzijde tegen de wand ongeveer 50 mm oversteken. Snijd overtollige folie af nadat je de afwerking zoals bijv. gipsplaten hebt geplaatst; Kit de randen rondom af met een elastische kit om een volledig luchtdichte constructie te krijgen;

    • Ventileer de ruimte regelmatig nadat de isolatie en folie is geplaatst.

    Tip

    Vergeet de klimaatfolie of vochtregulerende folie niet en gebruik tapes en elastische kit voor een luchtdichte constructie. Zo voorkom je vocht in de dakconstructie.

    Subsidie na isoleren plat dak

    Voor het na isoleren van een dak, de na-isolatie van een plat dak of een schuin dak, kan een woningeigenaar in aanmerking komen voor subsidie. Ook bij één isolatiemaatregel kan je al recht hebben op subsidie via de ISDE regeling. Meer weten over de subsidie op na isolatie? Lees verder op onze pagina over isolatie subsidie.

    Neem contact op

    Heb je niet gevonden wat je zocht? Laat het ons weten en wij helpen je graag persoonlijk verder.