Plat dak isoleren
Renovatie plat dak

WAAROM EEN PLAT DAK NA ISOLEREN?

Via een ongeïsoleerd dak verlies je veel warmte en energie. Door een plat dak van binnenuit te isoleren kun je dat verlies beperken. In de zomer blijft het na de renovatie en na isolatie koeler onder het platte dak.  De beste methode om een plat dak te na-isoleren is via een warm dak constructie. Je isoleert het platte dak dan aan de bovenzijde ofwel buitenzijde. Kies bij een warm dak constructie voor een drukvaste isolatie zoals Smartroof C steenwol,  PIR of EPS. Niet elk plat dak kan je echter op die manier isoleren.  
 

Koud dak - plat dak renovatie

Is een warm dak constructie niet mogelijk? Dan kan je de binnenzijde van het platte dak isoleren. Dat noemen we een koud dak constructie. In dit geval kun je prima kiezen voor een minerale wol, glaswol of steenwol als dakisolatie. Deze isolatie heeft als voordeel dat je niet alleen hoge thermische prestaties realiseert, maar ook een goede geluidsisolatie. Zo is er na isolatie en renovatie minder overlast van regen of hagel op het platte dak. 

Bekijk ook de aandachtspunten voor het isoleren van een koud dak! 

Let er bij een koud dak constructie op dat er géén luchtspouw kan ontstaan tussen de isolatie en het dakbeschot. Druk de isolatie goed aan en bevestig een dampremmende folie nadat je de isolatie hebt aangebracht. Zo voorkom je condensvorming in de constructie.
Eugenio Vosman, Sr. Product Manager

Wat zijn de kosten van een renovatie van een plat dak? 

De kosten van de na isolatie van een plat dak hangt af van een aantal factoren: 

 • Oppervlakte dak

 • Materiaalkosten (isolatie, folies, tapes e.d.) 

 • Arbeidsuren


Welke isolatiewaarde kies je voor dakisolatie? 

De meeste energie bespaar je als je kiest voor een isolatie met een hoge isolatiewaarde. 

Hoe hoger de Rd hoe beter de isolatiewaarde van de isolatie. Als je isolatiematerialen vergelijkt op lambda (ʎ) dan geldt juist hoe lager de lambda, hoe beter de isolatiewaarde! 

Rd = dikte/ lambda (ʎ)

Gebruik onze online Rc calculator om te berekenen met welke isolatie en welke dikte je een bepaalde thermische prestatie haalt. Let er bij de keuze van het isolatiemateriaal wel op dat de dikte goed in de hoogte van je dakconstructie past. Je mag minerale wol maximaal 5 mm indrukken. 

Isolatie voor na-isolatie plat dak

Naturoll 032

NatUROLL 032

Deze populaire glaswol isolatie met ECOSE Technology is leverbaar in allerlei diktes. Door de open structuur van glaswol wordt de geluidsenergie heel goed geabsorbeerd. De maatvoering is afgestemd op systemen van metalen staanders zodat de isolatie snel te verwerken is. 

Download productblad

Mineral Wool 35 revolutionair relaxte isolatie

Minerale Wol 35

De MW 35 isolatieplaten zijn zeer stevige en toch flexibele minerale wolplaten. MW 35 met ECOSE Technology is onbrandbaar en is eenvoudig te verwerken in systemen van metalen staanders voor wand en plafond. Omdat hij een goede thermische prestatie heeft is MW 35 ook zeer geschikt als voorzetwand isolatie. 

Download productblad

Rock4All universele steenwol Knauf Insulation met ECOSE

Rock4All steenwol

Steenwol werkt, net als glaswol, goed als geluidsisolatie. Bovendien scoort steenwol goed op het vlak van brandveiligheid! Werk je graag met steenwol?
Dan is de universele steenwolplaat Rock4All de ideale isolatieplaat. Zeker als je vaak verschillende klussen uitvoert, mag deze plaat niet in je bus ontbreken. Rock4All is ook te gebruiken in scheidingswanden of spouwmuur.
Download productblad

GLASWOL OF STEENWOL ISOLATIE PLAT DAK 

Glaswol, minerale wol of steenwol van Knauf Insulation zijn een goede keuze om een plat dak van binnenuit te voorzien van isolatie: 

 • Glaswol en minerale wol van Knauf Insulation zijn gemaakt met een 100% natuurlijk bindmiddel zonder toevoeging van chemicaliën als formaldehyde, fenol, acrylaten en kleurstoffen.

 • Onze isolatie is dankzij dit bindmiddel ECOSE Technology geurloos, stofarm en irriteert niet aan huid en handen.

 • Onze isolatie heeft de hoogste norm als het gaat om een gezonde binnenluchtkwalieit Eurofins Gold. Dat werkt een stuk prettiger.  

De voordelen van isolatie met ECOSE van Knauf Insulation

Aandachtspunten Na isoleren plat dak binnenzijde (koud dak)

Let op de volgende punten als je een houten plat dak constructie gaat na-isoleren van binnenuit:  

 • Herstel eventuele lekkages of vochtproblemen voordat je gaat isoleren;  

 • Laat géén luchtspouw tussen de dakplaat en isolatie ontstaan; 

 • Gebruik isolatie die maximaal 5 mm dikker is dan de hoogte van de balken. Wil je dikkere isolatie toepassen? Dik dan de balken op; 

 • Ondersteun de isolatie tussen de houten balkenlaag in de dwarsrichting zeker om de 400 mm; 

 • Snijd de isolatie 10 à 15mm breder af dan de tussenmaat van de houten balken. 

 • Omdat de dakbedekking dampdicht is, moet je een klimaatfolie of vochtregulerende folie aan de binnenzijde installeren; 

 • Laat foliebanen minimaal 100 mm overlappen. Meer mag altijd, maar tape de aansluitingen altijd af!

 • Laat de folies aan de buitenzijde tegen de wand ongeveer 50 mm oversteken. Snijd overtollige folie af nadat je de afwerking zoals bijv. gipsplaten hebt geplaatst; Kit de randen rondom af met een elastische kit om een volledig luchtdichte constructie te krijgen; 

 • Ventileer de ruimte regelmatig nadat de isolatie en folie is geplaatst. 

Tip

Vergeet de klimaatfolie of vochtregulerende folie niet. Gebruik tapes en elastische kit voor een luchtdichte constructie. Zo voorkom je vocht in de dakconstructie.  

Rc waarde berekenen

Wil je weten welke Rc je behaalt met een bepaalde isolatie of dikte? Ga dan naar onze online Rc calculator.

Subsidie na isoleren plat dak 

Voor het na isoleren van een dak, plat dak of hellend dak dat maakt niet uit, kan een woningeigenaar in aanmerking komen voor subsidie. Wanneer er tenminste twee verduurzamingsmaatregelen genomen worden kan aanspraak gemaakt worden op de ISDE regeling. 

Meer weten over de subsidie op na isolatie? Lees verder op onze pagina over isolatie subsidie.

Naar isolatie subsidie