Spouwmuurisolatie | Na isoleren gevel

Na isoleren spouwmuur
Na isoleren Spouwmuur

Waarom een spouwmuur na isoleren?  

De gevel is, na het dak, het grootste oppervlak waarlangs een slecht geïsoleerd huis gemiddeld 20% energie en dus warmte verliest. Je verdient een investering in spouwmuurisolatie of een andere vorm van gevelisolatie daarom snel terug. Vergeet niet om dan ook te kijken naar de mogelijkheden van isolatieglas. Op deze pagina laten we je verschillende manieren zien voor de na-isolatie van een gevel.  

Spouwmuren kun je laten na-isoleren met Supafil inblaaswol en een één-steens muur kun je na-isoleren door de plaatsing van een voorzetwand.  

Het na isoleren van een spouwmuur

Vanaf ongeveer 1945 zijn de Nederlandse huizen gebouwd met een luchtspouw. Deze spouw was nog leeg, er werd nog geen isolatie in gestopt. Een spouwmuur met een luchtspouw vanaf 50 mm kun je na-isoleren met Supafil Cavity 033 inblaaswol. De verwerker voert vooraf altijd een inspectie uit om te beoordelen of de spouwmuren en de gevels van een woning geschikt zijn voor na-isolatie. Tot 1975 zijn de meeste woningen in Nederland gebouwd zonder spouwmuurisolatie. Woon je in zo'n woning en is je spouwmuur nog niet geïsoleerd, dan heb je meestal hoge stookkosten en een hoge energierekening. Wanneer je de spouwmuur laat na isoleren, kun je flink besparen op de energiekosten.

Hoe kan SUPAFIL SPOUWMUURISOLATIE je helpen?

Supafil spouwmuurisolatie is dé oplossing waarmee je woning binnen één dag is geïsoleerd. Zonder rommel en zonder dat er een omgevingsvergunning nodig is. In Nederland zijn al ruim 350.000 woningen met Supafil geïsoleerd (dec, 2022). Met goede isolatie krijg je niet alleen een lagere energierekening. Goede isolatie zorgt ook voor een comfortabele woning waarvan de waarde stijgt. Door de betere isolatie, krijg je namelijk een hoger energielabel. 

Ook voor de na-isolatie van woningen in de huursector is Supafil Cavity 033 een ideale oplossing. Aannemers die een renovatie-opdracht hebben of krijgen van een woningbouwvereniging of woningcorporatie werken prettig samen met onze gecertificeerde verwerkers. Er is altijd wel een Supafil installateur in de buurt en er zijn er ook een aantal die landelijk werken.  

Wist je dat het isoleren van een gevel ook een bijdrage levert aan een verbeterde geluidsisolatie?
Vincent van Schijndel

Wat zijn de kosten om je spouwmuur te laten isoleren?

Spouwmuur na-isolatie is relatief goedkoop. Omdat je dit van buitenaf laat aanbrengen heb je er als woningeigenaar zelf geen omkijken naar. Let op: laat spouwmuurisolatie altijd aanbrengen door een vakspecialist. Deze mensen zijn getraind door Knauf Insulation en zullen altijd een voorinspectie uitvoeren. Ze kijken dan of de spouwmuur geschikt is voor na isolatie met Supafil inblaaswol of een andere isolatie. Natuurlijk brengen ze vooraf altijd ook een offerte op maat uit. Op de website van Milieucentraal vind je gemiddelde kosten voor spouwmuurisolatie en de gemiddelde besparingen.

Neem je twee verduurzamingsmaatregelen bij een woning? Dan heeft de huiseigenaar de kans om subsidie aan te vragen. De rijksoverheid betaalt dan een groot deel van de kosten terug aan de woningeigenaar. 

Zo is het slim om na te gaan of de bestaande kozijnen voorzien kunnen worden van isolatieglas HR++: als je de spouwmuren gaat isoleren. Voor extra geïsoleerd glas moet je over het algemeen ook de kozijnen vervangen. Vraag om meer informatie bij een vakspecialist of kijk op de website glas.nl.

Gevel isoleren

 Na isoleren gevel binneNzijde?

Wanneer een woning geen spouwmuur / luchtspouw heeft waar isolatie in kan worden aangebracht. Dan kun je de gevel aan de buitenzijde voorzien van extra isolatie. Dat kan met bijv. KnaufSkin. Hiervoor kan een bouwvergunning nodig zijn.  

Je kunt de gevel aan de binnenkant isoleren door een voorzetwand aan de binnenkant te plaatsen. Je verliest met een voorzetwand een beetje van de binnenruimte (circa 12 cm bij een Rd van 3,5), maar krijgt er enorm veel meer comfort voor terug.   
Soms is de luchtspouw zo smal dat er geen na-isolatie in mag.  Bekijk onze pagina over het isoleren via een voorzetwand

Welke gevolgen heeft een volledig geïsoleerde spouw op de droging van de muur?

Het na-isoleren van dikke spouwen met een los isolatiemateriaal zoals glaswolvlokken zorgt ervoor dat een muur sneller te isoleren is. Supafil Inblaaswol wordt altijd ingeblazen door gecertificeerde verwerkers onder controle van SKG-IKOB en Insula. Het product vult de volledige spouw en voorkomt thermische lekken en heb je geen verlies in prestatie.

Aandachtspunten na-isoleren van de Spouwmuur

  • De voorinspectie is erg belangrijk wanneer je de spouwmuur gaat isoleren; Laat een goede voorinspectie uitvoeren

  • Let op dat er geen thermische lekken zijn na het isoleren; 

  • Volg het boorpatroon van de verwerkingsinstructies; 

  • Juiste procedure volgen voor tijd/gewicht van de Supafil testbox; 

  • Apparatuur & gereedschap in goed onderhoud; 

  • Verbruik van Supafil Cavity voor na-calculatie; 

  • Indien kruipruimte, herstel van ventilatie door nieuwe roosters te plaatsen; 

Bewoners moeten geïnformeerd worden wanneer de spouw geïsoleerd is. Dagelijks moet in de woning de lucht ververst worden met schone lucht. Dit zorgt voor de afvoer van slechte binnenlucht.

Onze Spouwmuurisolatie voor Renovatie