Isoleren houten vloer of plafond

Houten vloer isoleren met Supafil inblaaswol
Isolatie houten vloer |Plafondrenovatie

Wat zijn de voordelen van een houten vloer isoleren?

Woningen die gebouwd zijn voor 1945, hebben meestal een begane grondvloer met houten balken. Als de woning voorzien is van een kruipruimte of kelder, kun je deze vloer eenvoudig isoleren door middel van kruipruimte isolatie. Je brengt isolatieplaten aan tussen de houten vloerbalken. Zo breng je via de kruipruimte een goede vloerisolatie aan.

Met een goede vloerisolatie in de kruipruimte bespaart een woningeigenaar gemiddeld 10% op de energierekening. Bovendien is er meer comfort in de woning. Je ervaart na vloerisolatie minder koude optrek en hebt minder last van koude voeten.

Bij oudere appartementen kun je goede vloerisolatie aanbrengen door de houten verdiepingsvloer of plafond te isoleren. Zo voorkom je dat energie en warmte naar bovengelegen appartementen verdwijnt. Bovendien kan je door goede vloerisolatie ook de geluidsoverlast verminderen.

vloerisolatie 

Op deze pagina gaan we in op het isoleren van een aantal verschillende houten vloeren: 

 • Isolatie van de houten balken kruipruimte / begane grondvloer

 • Isolatie van houten verdiepingsvloeren en

 • Isolatie van een zoldervloer of vlieringvloer van bovenaf

Houten begane grondvloer  Houten verdiepingsvloer  Houten zoldervloer  

Houten vloer of plafond isoleren

Wat zijn de kosten van VLOERISOLATIE?

De keuze voor de beste vloerisolatie hangt af van verschillende factoren, waaronder de kosten. Als een woningeigenaar besluit om zelf de houten vloer of plafond te isoleren met glaswol of steenwol tussen de houten balken, kan dit aanzienlijk besparen op de vloerisolatie kosten. Maar als je de klus zelf doet kom je niet in aanmerking voor subsidie.

Je kunt een houten vloer  of plafondconstructie ook goed isoleren met Supafil Timberframe. Dit is een heel goed alternatief isolatiemateriaal. Het voordeel van deze inblaaswol is dat je de constructie veel meer in tact kunt laten. De inblaaswol heeft net als glaswol en steenwol een brandklasse A1 (onbrandbaar) en geeft weinig stof. 

Naast de keuze voor het isolatiemateriaal is het ook belangrijk om de kosten van het installeren van de isolatie platen in overweging te nemen. Op de website van Milieucentraal vind je de gemiddelde vloerisolatie kosten en de bijbehorende besparingen op de energierekening. Via de ISDE-subsidieregeling van de Rijksoverheid kan een woningeigenaar subsidie aanvragen voor de vloerisolatie kosten als de klus wordt uitgevoerd door een bedrijf.

Houten bALKEN VAN KRUIPRUIMTE Begane grondvloer isoleren

Glaswol is uitstekend geschikt als vloerisolatie als je een kruipruimte onder een houten vloer wilt isoleren. Onze Naturoll en Multifit zijn goed te gebruiken als vloerisolatie tussen de houten vloerbalken in de kruipruimte. Multifit is handig wanneer je verschillende maten tegenkomt tussen de balken. Deze extra brede, stevige glaswol heeft snijmarkeringen om de 10cm. Daarmee snijd je het isolatiemateriaal super eenvoudig op maat. Het isoleren van de begane grondvloer is efficiënter dan het isoleren van de kruipruimte bodem, omdat de kruipruimte dan niet ook opgewarmd moet worden. Als de begane grondvloer wordt geïsoleerd dan veranderd het klimaat in de kruipruimte, het wordt er kouder en de relatieve vochtigheid neemt toe.

Aandachtspunten isoleren HOUTEN BALKEN begane grondvloer of plafond

Onder standaard omstandigheden is bij de begane houten grondvloer geen dampremmende laag op de isolatie of in de kruipruimte nodig. Dat komt omdat het dampdrukverschil tussen een kruipruimte (temperatuur circa 12 graden) en het binnenklimaat van een woning beperkt is. Raadgevend bureau Nieman schreef een rapport over vloerisolatie in een kruipruimte bij een houten begane grondvloer. Bekijk het rapport van Nieman over het isoleren van houten vloer- / plafondconstructies. Dit rapport gaat in op aspecten als conditiemeting, houtrot, ventilatie en nog veel meer. 

Isoleren vloer aandachtspunten?

 • Check of de houten balken van de vloer niet zijn aangetast door vocht of schimmel. Het vochtpercentage van het hout mag niet hoger zijn dan 20%. Check dit met een vochtmeter. De kans hierop is het grootste bij opleggingen en op de strijkbalken. Deze dienen dan verwijderd te worden en ook de oorzaak van de schade moet aangepakt worden. Als dit niet mogelijk is, raden we ten zeerste af om vloerisolatie aan te brengen.

 • Herstel eventuele lekkages of vochtproblemen voordat voordat je vloerisolatie aanbrengt.

 • Zorg voor voldoende ventilatie van de kruipruimte zodat vochtige lucht kan worden afgevoerd. Goede ventilatie bereik je met zo’n 100 mm2 per m2 vloeroppervlak. Je moet voorkomen dat de relatieve vochtigheid in de kruipruimte langdurig boven de 85% uitkomt, zodat het hout niet gaat rotten. Zorg altijd voor een ononderbrokenventilatie lijn in de kruipruimte.

 • Het maakt niet uit of er een dampopen (tapijt) of een dampdichte (linoleum) vloerafwerking is toegepast op de vloer.

 • Gebruik een isolatiedikte van maximaal 5 mm dikker dan de hoogte van de houten vloerbalken;

 • Wil je een dikkere vloerisolatie gebruiken? Dik de houten vloerbalken dan op. Gebruik een isolatie met een Rd van minimaal 3,5 als je in aanmerking wilt komen voor subsidie.

 • Snijdt de vloerisolatie 10 tot 15 mm breder af dan de tussenmaat van de houten balken (overmaat 10-15 mm). 

 • Voorkom dat er een luchtspouw ontstaat tussen de vloerplaten en de vloerisolatie. Kies je toch voor een spouw, breng dan de isolatie rondom zeer goed klemmend aan zodat de koude lucht niet vanuit de kruipruimte in de spouw kan komen. Zo voorkom je een grote verlaging van de isolatiewaarde.

 • Ondersteun de isolatie tussen de houten vloerbalken in de dwarsrichting tenminste om de 400 mm; 

 • Het is belangrijk dat de temperatuur in de kruipruimte altijd lager is dan de temperatuur in de woning. Bij de aanwezigheid van blok- of stadverwarming in de kruipruimte moet eerst bepaald worden of daardoor de temperatuur in de kruipruimte laag genoeg blijft. Als dit niet zo is, dan wordt isoleren afgeraden.

 • Een dampdichte vloerafwerking zal voor een betere luchtdichting zorgen. Doordat de bovenzijde van de houten vloer warmer wordt, na het aanbrengen van de isolatie, is het mogelijk dat een houten vloerafwerking een beetje gaat krimpen.

 

Vloerisolatie Kruipruimte isoleren

 

Meer oveR Vloerisolatie in een kruipruimte

Wil je meer weten over vloerisolatie in een kruipruimte onder een houten vloer? Kijk dan eens op de pagina veelgestelde vragen of download het rapport van Nieman, raadgevende adviseurs over dit onderwerp. 

Naar veelgestelde vragen 

Download Nieman rapport 

HOUTEN VERDIEPINGSVLOER OF PLAFOND ISOLEREN

Als je een houten tussenvloer, de verdiepingsvloer of het plafond wilt isoleren, breng dan het isolatiemateriaal aan tussen de houten balken. Onze glaswol isolatie Naturoll is handig isolatiemateriaal als je tussen de houten balken vloerisolatie wilt aanbrengen.

De Naturoll glaswol sluit perfect aan op de houten balken dankzij de specifieke breedtemaatvoering. Door het lichte gewicht is Naturoll een isolatiemateriaal waarmee je eenvoudig boven het hoofd in het plafond kunt werken. Met deze isolatie combineer je hoge thermische prestaties met een uitstekende geluidsisolatie van de houten vloer. 

Wanneer je veel bestaande leidingen of constructies in je houten vloer of plafond hebt, adviseren we Supafil Timber Frame als vloerisolatie. Supafil is een inblaaswol en sluit naadloos aan op al het leidingwerk zodat er een homogeen pakket vloerisolatie ontstaat.

Je hoeft dan ook niet alle planken weg te halen om de vloerisolatie aan te brengen. 

Houten vloer isoleren met Supafil

VERBETERING AKOESTIEK EN GELUIDSISOLATIE

De vezels van Naturoll glaswol en Supafil inblaaswol hebben bovendien een hoge geluidsabsorberende werking en zorgen dus voor een goede geluidsisolatie. Dit beperkt de hinder van bijvoorbeeld voetstappen of stemmen van bovengelegen verdiepingen.

Supafil Timber Frame is een lichtgewicht, bijzonder duurzaam en flexibel isolatiemateriaal dat zich uitstekend leent voor houtskeletbouw constructies. Voor de verwerker heeft Supafil als bijkomend voordeel dat het weinig stof afgeeft.

Supafil is als eerste inblaaswol niet alleen erkend met het Eurofins Gold certificaat maar ontving in 2020 ook het Declare label. Dit geeft jou de garantie dat we je 100% transparantie kunnen bieden over de samenstelling die geheel natuurlijk zonder toevoeging van chemicaliën is. 

Wesselink Isolatie koos voor een project met Airey woningen in Amsterdam voor Supafil.

Bekijk project in Amsterdam

HOUTEN vloerisolatie zolder

Als je een ongebruikte, maar beloopbare zoldervloer wilt isoleren, kijk dan eens naar Supafil Loft als vloerisolatie. Supafil Loft is ideaal isolatiemateriaal voor het thermisch en akoestisch isoleren van zo’n zoldervloer. De wol wordt los op de zoldervloer geblazen en sluit naadloos aan op doorvoeren of balklagen.

Een installateur kan zolder vloerisolatie heel snel aanbrengen met Supafil inblaaswol. Hij hoeft immers geen isolatie platen op maat te snijden.

Zo verhoog je het comfort van de woning via de houten vloer in alle opzichten. Supafil Loft is met een A1 brandklasse bovendien een brandveilig isolatiemateriaal voor vloerisolatie. 

Tip

Staat de CV Ketel op zolder? Isoleer dan altijd het dak en niet de zoldervloer. Als de ketel buiten de thermische schil uitkomt, zal er juist meer in plaats van minder gas verbruikt worden! 

Hoger comfort, lagere energierekening

In Nederland zijn er behoorlijk wat woningen met een beloopbare, maar ongebruikte zoldervloer. Wanneer het dak van deze woning nog niet of slecht geïsoleerd is, dan gaat er veel energie verloren met een te hoge energierekening als gevolg.

Ons isolatiemateriaal Supafil Loft is de ideale vloerisolatie voor dit soort houten vloeren. De inblaaswol is licht van gewicht, biedt een goede thermische isolatie en heeft de hoogst erkenning als het gaat om een gezonde binnenluchtkwaliteit. 

Meer over Supafil Loft

Vind een erkende installateur

Zoldervloer isoleren Supafil inblaaswol

Zoldervloer vliering isoleren van bovenaf

Gebruik je de zolder wel en wil je de vliering isoleren? Dat kan natuurlijk ook. We hebben hiervoor het volgende stappenplan 'vliering isoleren van bovenaf'.

Zoldervloer vliering isoleren van bovenaf

Stappenplan zoldervloer / vliering isoleren van bovenaf

Gebruik je de zolder wel en wil je de vliering isoleren? Je kunt de zoldervloer dan op de volgende manier van bovenaf isoleren:  

 1. Plaats een dampschermfolie als de zolder onverwarmd is en tape alle overlappen en aansluitingen goed af met een alu tape.
 2. Bevestig hier bovenop balken in de lengterichting van het dak met een hart-op-hart afstand van 600 mm uit elkaar. Als de zolder veel gebruikt wordt, dan raden we een afstand aan van 400 mm.
 3. Tussen de balken plaats je isolatie zoals MW 35 minerale wol, Acoustifit glaswol, of een Naturoll glaswoldeken. Heb je een dak dat direct schuin loopt, begin dan met isolatie zodat je de 1e balk strak tegen de zijkant van het hellend dak kunt plaatsen. Anders kun je daar straks geen isolatie plaatsen. Als je isolatie op maat moet snijden, snijd de isolatie dan met een overmaat van 1- 2cm zodat je het goed klemmend kunt plaatsen.
 4. Werk de vloer na de isolatie af met underlayment platen waarop je tot slot nog een vloer naar keuze kunt leggen.

SOORTEN isolatiemateriaal voor vLOERISOLATIE

SUBSIDIE VLOERISOLATIE

Als je de houten vloer van je kruipruimte gaat isoleren of je kiest voor vloerisolatie van de houten verdiepingsvloer, dan kan de woningeigenaar in aanmerking komen voor subsidie vanuit de ISDE regeling. Zo verdien je als woningeigenaar vloerisolatie nog sneller terug.

Kijk voor meer tips en voorwaarden op de pagina over isolatie subsidie.  

Naar isolatie subsidie