Isoleren Prefab Houtskeletbouw (HSB)

Prefab houtbouw verwerking Naturoll Isolatiedeken
PREFAB HOUTSKELETBOUW (HSB) ISOLEREN
Prefab dakelement opbouw

ISOLATIE PREFAB HOUTBOUW (HSB)

Prefab houtbouw elementen, zoals prefab dak- of gevelelementen en wanden, worden onder geconditioneerde omstandigheden geproduceerd. Op de bouwplaats worden ze vervolgens gemonteerd. De kracht van deze elementen is het lichte gewicht van de constructies. Ook de efficiëntie op de bouwplaats zelf is een groot voordeel van prefab of hsb bouwen. Er is minder materiaalopslag nodig en er kan sneller gewerkt worden. De houtbouw elementen worden elders gemaakt en direct bij de levering geplaatst.

Onze Naturoll glaswoldekens zijn een populair isolatiemateriaal voor veel houtbouwers. Omdat de glaswol gemaakt is met ECOSE Technology, een 100% natuurlijk bindmiddel, is de isolatie stofarm bij de verwerking en irriteert minder aan huid en handen. Bovendien is onze isolatie brandveilig (Euro brandklasse A1). 

Glaswol isolatie van Knauf Insulation scoort zeer goed als je kijkt naar duurzaamheid. Glaswol bestaat namelijk uit gerecycled glas (tot 80%). Door de optimale compressie die we gebruiken gaat er extra veel m2 op een pallet. Dat scheelt een hoop palletbewegingen en vrachtwagens!  In onze EPD's en BIM-modellen vind je het duurzame karakter van onze isolatie natuurlijk ook terug.   

Icons_0.png

HOUTSKELETBOUW ISOLATIE & HOUTBOUW ISOLATIE BENG PROOF

Aan nieuwbouwwoningen worden hoge eisen gesteld. Volgens het Bouwbesluit moet een prefab dakconstructie minimaal een Rc-waarde van 6,0 m².K/W hebben. Voor gevelconstructies is dit 4,5 m².K/W. Met de komst van BENG zijn deze waarden verhoogd naar respectievelijk 6,3 en 4,7m².K/W. Om hieraan te voldoen, heb je isolatiemateriaal nodig dat optimale thermische prestaties biedt.

Met de bestaande diktes en isolatiematerialen kun je prima aan de BENG vereisten voldoen. Er zijn in de NTA 8800 wel een aantal nieuwe uitgangspunten geformuleerd voor de schematisering. 

De schematiseringsregels geven aan welke houten stijlen en regels deel uitmaken van het gesloten bouwdeel (Rc waarde) en je daarom moet meenemen in het houtpercentage. 

We hebben de verschillen voor je op een rijtje gezet. 

Download overzicht schematiseringsregels

Houtskeletbouw isoleren. Hoe doe je dat?

Prefab houtbouw constructies kenmerken zich door hun lichte gewicht. Onze Naturoll-glaswoldekens zijn erg geschikt als isolatiemateriaal voor prefab houthouw en houtskeletbouw (hsb). Naturoll isolatie is eenvoudig en stofarm in de verwerking. 

Dankzij de specifieke breedtemaatvoeringen en de flexibele vezelstructuur van de Naturoll isolatie realiseer je een perfecte aansluiting met de houten sporen, stijlen of balken. Met een optimale aansluiting van de isolatie op de houtconstructie voorkom je thermisch verlies.

Om je te helpen bij een correcte verwerking van Naturoll glaswoldekens hebben we een verwerkingsadvies uitgewerkt. Hierin geven we de do’s en don’ts van de meest voorkomende aspecten in houtbouw.

Bekijk de verwerkingstips isolatie hsb
 

Houtbouw isoleren Hoe doe je Dat

Tip

Kies voor 2 lagen isolatie in dunnere dikte die samen de vereiste thermische prestatie bieden. Dat werkt beter.

Prefab isolatie

HSB Wanden isoleren

De vraag naar nieuwe woningen is hoog. Om woningbouw sneller te realiseren kiezen projectontwikkelaars en aannemers steeds vaker voor prefab hsb wanden. De wand wordt als houtskeletbouw gevelelement inclusief alle isolatie in de fabriek gemaakt en kant en klaar naar de bouwplaats gebracht. Dit geeft een hoge garantie op de kwaliteit van isoleren. 

Ook hier zijn onze Naturoll glaswoldekens een ideaal isolatiemateriaal:

  • Verschillende mogelijkheden om vereiste thermische isolatie op te bouwen (ook voor BENG) 
  • Je realiseert perfecte aansluitingen
  • Geurloos, stofarm en irriteert minder aan huid en handen

 

Houtskeletbouw isolatieproducten

Voor de isolatie van houtskeletbouw leveren we onze Naturoll glaswoldekens in verschillende lengtes, breedtematen en thermische prestaties (lambda waarde 0,032 - 0,037). Zo is er altijd wel een Naturoll isolatie die precies past bij jouw houtbouw constructie. 

Speciaal voor prefab dakisolatie ontwikkelden we de Naturoll 033. Hiermee behaal je eenvoudig de vereiste Rc 6,0 voor dak.

 

Houtskeletbouw details isolatie waarden

Rc waarde Prefab HSB gevelelement

        Rc waarde
(m2.K/W)
Rc waarde
(m2.K/W)
Isolatie Dikte
(mm)
Houthoogte
(mm)
Hout
%
   ≥ 4,5

  ≥ 5,5

Naturoll 032 100+120 220 20       ■    
  120+140 270 19       ■
Naturoll 035 220 245 20       ■  
  120+140 286 17       ■
Naturoll 037 265 270 23       ■  

Constructie: gipsplaat, spaanplaat, Homeseal LDS100, houten stijl- en regelwerk (450 kg/m3) met isolatie ertussen, Homeseal LDS 0.04, luchtspouw en metselwerk.

Rc waarde Prefab HSB dakelement

        Rc waarde
(m2.K/W)
Rc waarde
(m2.K/W)
Isolatie Dikte
(mm)
Houthoogte
(mm)
Hout
%
   ≥ 6,0

  ≥ 7,0

Naturoll 032 120+120 245 10       ■    
  140+140 285   9       ■
Naturoll 033 120+120 245 9       ■  
  245 245 10       ■     
Naturoll 035 120+140 270 11       ■  
Naturoll 037 265 270 9       ■  

Constructie: dakpannen, panlatten, tengels, Homeseal 0.04 en onderaan sporen (450 kg/m3) met isolatie ertussen, Homeseal LDS 100, 11 mm spaanplaat.