Flat Roofs
Plat dak isolatie

Hoe isoleer je een plat dak?

De isolatie van een plat dak kun je op verschillende manieren aanpakken:

Via een koud dak constructie waarbij de isolatie aan de binnenzijde van het plat dak geplaatst wordt. Bij renovatie van een plat dak kan dat nog wel eens de enige manier zijn. Bij een warm dak constructie plaats je de isolatie aan de buitenzijde van het dak. En tot slot kennen we nog de omgekeerd dak isolatie bij een plat dak.

  1. Bij het isoleren vanaf de binnenzijde van een plat dak, ook wel koud dak isolatie genoemd, breng je de isolatie binnen in het gebouw aan. Gebruik deze isolatiemethode als isolatie buitenlangs niet mogelijk is of combineer het met buitenisolatie. 

    Een koud dakisolatie geeft, als de isolatie niet goed is uitgevoerd, kans op condensatie boven de isolatie. Dit condens (vocht) kan dan je dakconstructie aantasten. Lees meer over de isolatie van via een koud plat dak op onze pagina na-isolatie plat dak.
     
  2. De isolatie van een plat dak van buitenaf met een afdichtingslaag op de isolatie noemen we een warm dak isolatie (de constructie blijft warm). Bij deze methode komt er een dakbedekking (EPDM, PVC of bitumen) op het isolatiemateriaal te liggen. Het isolatiemateriaal wordt mechanisch bevestigd (geschroefd) of verlijmd aan de ondergrond aangebracht. Een ballast laag is meestal niet nodig. Denk bij de keuze voor isolatie bij een warm dak methode aan de beloopbaarheid en drukweerstand van de isolatie.
     
  3. Als je een isolatielaag bovenop bestaande dakbedekking van een plat dak plaatst, noemen we het een omgekeerd dak isolatie. De isolatie ligt vaak los op het dak en daarom moet je er een ballast- of verzwaarde laag op plaatsen zoals grind of losse tegels.

Kun je de isolatie van een plat dak van binnenuit doen?

Ja, je kunt de isolatie van een plat dak van binnenuit doen. Dit heet een koud dak isolatie. Een isolatielaag van glaswol of steenwol komt hierbij aan de binnenzijde tussen de houten balkenconstructie van het plat dak. Plaats een dampscherm of dampremmende folie nadat de isolatie tussen de balken is geplaatst voordat je de afwerkingsplaten bevestigt. De folie komt dus aan de warme zijde van de isolatie. Dit voorkomt condensvorming in of boven de isolatielaag. Je voorkomt hiermee dat condens (vocht) de houten constructie aan kan tasten. Laat je goed adviseren of schakel een vakman in voor deze isolatieklus.

Meer over de isolatie van een plat dak via de koud dak methode vind je op onze pagina na isolatie plat dak
 

Hoe dik moet isolatie zijn voor plat dak?

De R-waarde, of Rd waarde, geeft aan hoe goed het isolatiemateriaal bij een bepaalde dikte thermisch isoleert. Deze waarde bereken je door de dikte van het isolatiemateriaal te delen door de lambda waarde en is nodig om de Rc waarde (warmte isolerende waarde van de totale constructie) uit te rekenen. Hoe hoger deze Rc waarde of Rd waarde is, hoe beter de thermische isolatie.

Als vuistregel kun je stellen: isoleer zo dik mogelijk. Je kunt de investering in isolatiemateriaal snel terugverdienen. De kosten per vierkante meter dalen bij dikkere isolatie, omdat de energieprestatie toeneemt per cm dikte.

Bij nieuwbouw of subsidie op isolatie gelden minimale eisen aan de Rc en Rd. Bekijk wat de minimale dikte is die nodig is voor de Rd voordat je isolatie koopt. 
 

Wat is de beste isolatie voor een plat dak?

Wat de beste isolatie voor een plat dak is, hangt af van de manier van isoleren (warm of koud dak) en de thermische isolatie die je wilt realiseren. Bij een warm dak isolatie zijn de beloopbaarheid en drukweerstand van de isolatie belangrijk. Onze steenwolplaat Smartroof C is een ideale isolatieplaat voor een warm dak isolatie.
 

Wat kost de isolatie van een plat dak?

Natuurlijk hangen de kosten van dakisolatie af van de grootte van het dak, arbeidskosten en kosten van het isolatiemateriaal. Als je de isolatie van een plat dak moet kiezen en je vergelijkt een isolatieplaat of rol van 150 mm dikte met een van 70 mm dikte, dan levert de dikkere plaat  al gauw een extra besparing op van 700 tot 800 euro over een periode van tien jaar. Bij hogere energieprijzen worden deze kosten sneller terugverdiend. Zeker op de lange termijn geldt: hoe dikker de isolatie, hoe beter!

Vergelijk ook de Rd bij dezelfde dikte. Hoe hoger de Rd, hoe beter de isolatie thermisch isoleert.

Smartroof C steenwol isolatie plat dak

 PLAT DAK ISOLATIE Knauf Insulation

Knauf Insulation biedt altijd hoogwaardige isolatie oplossingen die veilig en duurzaam zijn. Met onze steenwolplaten Smartroof C voor plat dak bieden we uitstekende isolatie op het gebied van brandveiligheid en akoestiek. En uiteraard een hoge isolatiewaarde op het vlak van thermische isolatie. 

Beloopbaarheid en drukweerstand spelen net als dimensiestabiliteit een grote rol als je isolatie kiest voor een plat dak. Wij bieden met onze Smartroof C isolatieplaten dan ook het optimale isolatiemateriaal aan voor de isolatie van een plat dak. 

New Project (3) (4).png

Steenwol isolatie vermindert het hinderlijke geluid van regenbuien op een lichtgewicht dak en verbetert de akoestische isolatie van een plat dak enorm. 

Met de toepassing van Smartroof C isolatieplaten, een niet brandbaar isolatiemateriaal, kies je voor een effectieve aanpak brandveilig bouwen.

Bekijk Smartroof C      Productblad Smartroof C 

Rc waarde berekenen

Met onze online Rc calculator bereken je snel en eenvoudig de Rc waarde van verschillende plat dak constructies. 

Naar Rc calculator