Gevels

Hoge isolatiewaarden, optimaal wooncomfort

De gevel is beeldbepalend voor een gebouw. Naast de keuze voor een mooie baksteen of fraaie gevelbekleding is de keuze voor de juiste isolatie minstens zo belangrijk. Tot wel 20% van de energie kan verloren gaan via het geveloppervlak. Het voorkomen van valse luchtspouwen en kieren is essentieel. 

Cavitec 032 Premium effectieve spouwmuur isolatie

Gevelisolatie bij nieuwbouw

Met het goed isoleren van de gevel voorkom je dat er onbedoeld warmte verloren gaat. De gevel van een nieuwbouwwoning moet volgens het Bouwbesluit voldoen aan een Rc 4,5 (m²K/W). Om deze waarde in de praktijk te behalen is niet alleen de thermische prestatie van het isolatiemateriaal van belang, maar ook de uitvoering. Een valse luchtspouw van 5 mm of meer tussen het binnenspouwblad en de isolatie resulteert al in een vermindering van de isolatiewaarde van maar liefst 50%*. 

Dankzij de vezelstructuur van onze glaswolplaten is er altijd een perfecte aansluiting, zowel tussen de platen onderling als op het binnenspouwblad. Hiermee voorkom je een valse luchtspouw of warmteverlies. Lees meer hierover op de pagina Thermische Prestaties.

* Conclusie Nieman in het ‘Onderzoek hoogwaardige thermische schil‘ in opdracht van het lenteakkoord. 

Spouw Nieuwbouw

Bij het isoleren van een nieuwbouwspouwmuur kun je kiezen voor een gedeeltelijke of volledige vulling met minerale wol. Bij de traditionele bouwmethode brengt de metselaar de isolatie aan. Dan zijn Cavitec-glaswolplaten ideaal. Door de flexibele vezelstructuur sluiten de isolatieplaten naadloos aan op het binnenspouwblad en ook op elkaar. Zo voorkom je onnodig energieverlies. 
Je kunt ook kiezen voor SUPAFIL Cavity XL. Deze inblaaswol wordt tijdens de bouwfase van binnenuit aangebracht door gecertificeerde verwerkers. De metselaar kan zich volledig richten op het metselen van het buitenspouwblad.

SUPAFIL Cavity XL.png

Vliesgevel

Vliesgevels zijn niet dragend en bieden architectonisch veel mogelijkheden. Bij een open vliesgevel kan de isolatielaag van buitenaf zichtbaar zijn door de naden. Het zwarte glasvlies van de Cavitec 032B-glaswolplaat zorgt ervoor dat de isolatie mooi wegvalt in het gevelbeeld.

Door de flexibele vezelstructuur sluiten de isolatieplaten naadloos aan op het binnenspouwblad en ook op elkaar. Zo voorkom je onnodig energieverlies.  

open vliesgevel met horizontale naad.png

Tip

Door de flexibele vezelstructuur sluiten de Cavitec-glaswolplaten perfect aan op het binnenspouwblad en voorkom je een valse luchtspouw

Gevelisolatie bij renovatie

Woningen gebouwd tussen 1920 en 1976 hebben vaak een spouwmuur die nog niet geïsoleerd is. Op een complete verbouwing zitten veel woningeigenaren echter niet te wachten. De Rijksoverheid heeft zich als doel gesteld om de totale voorraad huurwoningen van corporaties vanaf 2020 te verbeteren tot een energielabel B of hoger. Vanaf 2020 moeten particuliere huurwoningen voor 80% een label C of hoger hebben. Voor bestaande bouw zijn ‘Meer Met Minder’-afspraken gemaakt en is als doel gesteld om minimaal 300.000 bestaande woningen en gebouwen per jaar energiezuiniger te maken.

Spouwmuur Renovatie

Speciaal voor het na-isoleren van de spouwmuur is SUPAFIL Cavity Wall inblaaswol ontwikkeld. In enkele uren, zonder verbouwing of breekwerk, wordt de spouwmuur door een gespecialiseerde verwerker gevuld met inblaaswol. Daarmee verhoog je direct het comfort in huis en bespaar je met een tussenwoning al snel ruim 200 euro per jaar op je energierekening. Natuurlijk zijn ook spouwmuren van utiliteitsgebouwen met SUPAFIL Cavity Wall te isoleren.  

Thermische prestaties in de praktijk

De glaswolplaten van Knauf Insulation zijn flexibel en sluiten perfect aan. De inblaaswol zorgt voor volledige spouwvulling. Zo voorkom je thermische lekken en ongewenste luchtstromen. Je zorgt ervoor dat de thermische prestaties die bepaald worden in de ontwerpfase, ook in de praktijk worden gerealiseerd.

 

Tip

De Rc voor een gevel kun je heel  eenvoudig online berekenen met onze online Rc calculator! 
Ga meteen naar de Rc calculator voor je  eigen Rc berekening