Spouwmuurisolatie | effectief de spouw isoleren binnen BENG

Spouwmuurisolatie
SPOUWMUURISOLATIE

Ontdek de voordelen van glaswol en steenwol als spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie Knauf Insulation

SPOUWMUUR ISOLEREN 

Met onze nieuwe generatie spouwmuurisolatie behaal je de vereiste Rc waarde volgens bouwbesluit in nieuwbouw of aanbouw en renovatie. Glaswol werkt zeer kostenefficiënt als je dit vergelijkt met andere isolatiematerialen. Kies je voor glaswol of steenwol als spouwmuurisolatie, dan heb je géén aanvullende afdichtingen of voegmiddel nodig. 

Onze spouwisolatie SmartCavity 031 is gemaakt van glaswol. Met de Euro brandklasse A1 is dit een zeer brandveilige spouwmuurisolatie. De isolatieplaten scoren hoog op het gebied van duurzaamheid. Glaswol spouwisolatie van Knauf Insulation bestaat voor 80 procent uit gerecycled glas en een 100% natuurlijk bindmiddel ECOSE Technology. Het duurzame karakter van al onze spouwmuur isolatiematerialen vind je terug in onze EPD's en BIM-modellen. 

Supafil isolatie is een inblaaswol die de verwerker de spouwmuur inblaast via kleine boorgaten in de buitenmuur (renovatie spouwmuur). Voor na-isolatie leveren we Supafil Cavity 033. Bij nieuwbouw kun je met Supafil Cavity XL zowel van binnenuit als van buitenaf laten isoleren door onze gecertificeerde verwerkers.
 

Icons_0.png

Waarom glaswol of steenwol als spouwmuurisolatie?

De toepassing van glaswol en steenwol als spouwmuurisolatie bieden aannemers een aantal voordelen: 

 • Glaswol en steenwol isolatieplaten sluiten dankzij de flexibele vezelstructuur perfect aan op het binnenspouwblad en ook onderling. Je hebt met deze isolatieplaten veel minder risico op een valse luchtspouw of op thermische lekken door kieren. Details over de effecten van kieren, naden en een valse luchtspouw kun je lezen in het rapport van Nieman Raadgevende Ingenieurs

 • Wanneer je de glaswol of steenwol isolatieplaten met een overmaat van 5-10 mm snijdt, dan heb je geen andere afdichtingen of vulschuim nodig. Dat bespaart aanzienlijk op de arbeid.

 • De glaswol en steenwol isolatieplaten van Knauf Insulation zijn gemaakt met ECOSE Technology: geen jeuk, geen geur, geen stof. 

 • Met de isolatie van Knauf Insulation heb je minder opslag op de bouwplaats. Door onze optimale verpakkingsmethode bij glaswol zitten er meer m2 op een pallet. 

Meer over ECOSE Technology

BEKIJK DE voordelen VAN glaswol als spouwmuurisolatie :

 

 

WELK ISOLATIEMATERIAAL OM SPOUWMUUR TE ISOLEREN?

Er zijn verschillende soorten isolatiemateriaal om spouwmuren te isoleren. Op basis van de breedte van de spouw bij nieuwbouw is er enorm veel keuze. Dus welk soort isolatiemateriaal kies je dan? Natuurlijk kijk je daarbij naar beschikbaarheid en prijs. Hoe scoort het materiaal op brandveiligheid en duurzaamheid?

En welke Rc of isolatiewaarde realiseer je met de isolatie? De Rc waarde is het belangrijkst. En dan niet alleen de Rc waarde op papier, maar ook de isolatiewaarde die je in de praktijk behaalt.  

BESTE SPOUWMUURISOLATIE NIEUWBOUW

Gevelisolatie nieuwbouw moet volgens het BBL een RC waarde hebben van minimaal 4,7 m2K/W met de NTA 8800. Om deze waarde in de praktijk te behalen, is niet alleen de isolatiewaarde van de spouwmuurisolatie van belang. Een goede uitvoering van isolatie is zeker zo belangrijk! 

Een valse luchtspouw van 5 mm of meer tussen het binnenspouwblad en de spouwisolatie zorgt voor een vermindering van de isolatiewaarde van maar liefst 50%. Kieren en naden tussen isolatieplaten verlagen de isolatiewaarde ook flink. Bij harde isolatiematerialen is er een groter risico op kieren en een valse luchtspouw. Bij glaswol of steenwol als spouwmuurisolatie heb je veel minder risico omdat de platen zo goed aansluiten op elkaar en het binnenspouwblad. 

 

Weten met welk isolatiemateriaal en welke dikte je de Rc waarde haalt? 

Gebruik onze handige online Rc calculator

Rc calculator Knauf Insulation

Isolatieplaten VOOR spouwMUURISOLATIE

Spouwisolatie TP 432KD Knauf Insulation

Spouwmuurisolatie TP 432KD

Deze spouwmuurisolatie is een stevige, waterafstotende isolatieplaat om spouwmuren te isoleren. De glaswolplaten met ECOSE Technology hebben aan één zijde een naturel glasvlies. Door de hoge isolatiewaarde (Lambda 0,031) kun je de spouwmuur isolatieplaten perfect toepassen binnen de BENG-norm. De dikte van 140 mm past perfect in de gemiddelde spouw bij nieuwbouw. 

Bekijk TP 432KD

steenwol isolatie Rock4All met ECOSE


Spouwmuurisolatie steenwol

Werk je graag met extra stijve isolatieplaten in de spouw? Dan is de steenwol isolatieplaat Rock4All misschien jouw ideale spouwmuurisolatie. Zeker als je vaker verschillenende klussen doet is Rock4All een plaat die niet in je bus mag ontbreken. Rock4All spouwmuurisolatie, kun je ook gebruiken als dakisolatie of als isolatie van scheidingswand en voorzetwand.

Bekijk Rock4All steenwol

Spouwmuren isoleren met Supafil inblaaswol 

Naast glaswol en steenwol levert Knauf ook inblaaswol als spouwmuurisolatie. Zo leveren we Supafil Cavity 033 voor de na isolatie van spouwmuren. Bij oudere woningen zit er vaak weinig of geen spouwmuurisolatie in de gevel. Een isolatiebedrijf blaast Supafil Cavity 033 spouwmuurisolatie in de gevel om de isolatie te verbeteren. Zo verhoog je snel het comfort van een woning en verlaag je de energierekening. 

Ook bij nieuwbouw kan een aannemer met Supafil spouwmuurisolatie aan de slag. Speciaal voor de bredere spouw bij nieuwbouw ontwikkelde Knauf Supafil Cavity XL. Voor al onze spouwmuurisolatie werken we samen met gecertificeerde verwerkers die getraind  zijn op een correcte verwerking. De verwerking staat onder toezicht van SKG-IKOB en Insula. 

 

Spouwmuurisolatie Cavity 033

SUPAFIL Cavity isolatie

Na-isoleren spouwmuur

Voor de spouwmuur na-isolatie levert Knauf Insulation inblaaswol Supafil Cavity 033. Een gespecialiseerde verwerker vult in enkele uren, zonder verbouwing of breekwerk, de spouwmuren volledig met inblaaswol. Met goede spouwmuurisolatie verhoog je het wooncomfort en gaat de energierekening omlaag. Bij een tussenwoning bespaar je al snel ruim 200 euro op de jaarlijkse energierekening. De woning krijgt een hoger energielabel en een goed geïsoleerde woning is meer waard dan een slecht geïsoleerde woning. 

Lees meer over Supafil Cavity 033

Zoek verwerker in de buurt
 

Hoge kwaliteit spouwmuurisolatie nieuwbouw

Om een oplossing te geven voor het grote tekort aan metselaars is en de hogere eisen aan bouwkwaliteit, ontwikkelde Knauf Insulation een alternatief voor traditionele spouwmuurisolatie bij nieuwbouw: Supafil Cavity XL.

Bij gebruik van deze spouwmuurisolatie hoeft de metselaar de spouwmuren niet te isoleren. Zodra het metselwerk af is, blaast een isolatiebedrijf de luchtspouw volledig vol met deze unieke spouwmuurisolatie.

VOORDELEN SUPAFIL Cavity XL SPOUWMUURISOLATIE

Logisch dat aannemers zoeken naar alternatieven voor de traditionele spouwmuurisolatie. Er is al jaren een groot tekort aan metselaars. Als dan ook spouwmuurisolatie schaars is en de prijzen snel stijgen, dan is het een perfect alternatief om de gevel te isoleren met de spouwmuurisolatie Supafil Cavity XL. 

Voordelen spouwmuurisolatie Supafil Cavity XL:

 • De metselaar hoeft alleen te metselen. Een specialist komt de spouwmuren isoleren;
 • Hogere kwaliteit van isoleren;
 • Geen risico op valse luchtspouw of thermische lekken door kieren;
 • Niet afhankelijk van het weer. De isolatiespecialist kan zelfs bij vorst de spouwmuur isoleren;
 • Optimale isolatiewaarde gevel met zekerheid van uitvoering;
 • Grote stap richting de Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen.

Meer over Supafil Cavity XL

 

Spouwmuurisolatie nieuwbouw Supafil Cavity XL

  

 

Spouwmuur isoleren verwerking
Animatie en stappenplan
Verwerking spouwmuurisolatie

Zeker weten dat je de spouwmuur goed gaat isoleren? Gebruik dan onze verwerkingsrichtlijnen. We leggen je stap voor stap uit hoe je de spouwmuurisolatie aanbrengt, vanaf de hoogte tot de fundering tot en met de aansluitingen bij kozijnen. 

STAPPENPLAN: SPOUWMUUR ISOLEREN

Spouwmuurisolatie Knauf Insulation
Spouwplaat

De TP 432KD spouwmuur isolatieplaten hebben aan een kant een glasvlies. Dit vlies komt aan de buitenzijde, dus richting de luchtspouw. Natuurlijk is de glaswol van deze spouwmuurisolatie waterafstotend.

Lange vezels in combinatie met de hoge densiteit van TP 432KD levert een stevige plaat op. Doorprikken met lijmankers met stompe punt is lastig. We adviseren om boorankers te gebruiken voor een goede verwerking en strak eindresultaat.

Spouwmuur isoleren dit is de maatvoering voor rozetten
Bevestiging spouwplaten

Zet elke isolatieplaat met minimaal 3 RVS ankers vast.

Verdeel de ankers gelijkmatig over de isolatieplaat.

Plaats de ankers minimaal 100 mm en maximaal 200 mm uit de rand van de spouwplaat. Breng nooit ankers aan tussen 2 isolatieplaten. 

Breng bij hogere gebouwen dan grondgebonden woningen, minimaal 4 ankers per plaat aan. Verspreid deze ook gelijkmatig over de isolatieplaat (2 onder - 2 boven).

Het gebruik van tape of PUR schuim is bij deze spouwisolatie niet nodig. 

Boorankers spouwmuurisolatie
 • Verwijder de oneffenheden (lijmresten, speciebaarden) van het binnenspouwblad. Kleine oneffenheden worden opgevangen door de flexibele isolatieplaat. 

 • Plaats de spouwmuurisolatie tegen het binnenspouwblad.

 • Boor door de isolatie in het binnenspouwblad en breng het spouwanker aan. Knauf Insulation adviseert de volgende boor- of spouwankers: 
  * L - spouwankers 
  * Boorspouwankers 
  * Slagspouwankers
  * Flexplug spouwankers
  * CB-spouwankers

Spouwmuur isoleren; altijd rozet over anker plaatsen
Plaats altijd rozetten
 • Zorg dat de spouwmuurisolatie goed aansluit tegen het binnenspouwblad.

 • Zorg ervoor dat het anker goed afwaterend is richting het buitenspouwblad.

 • Schuif het rozet over het anker heen.

 • Het is niet nodig om het rozet hard in de isolatie te drukken.

Spouwmuur isoleren zorgvuldig werken
Aandacht voor spouwplaten

Schuif de isolatieplaten onder lichte druk strak tegen elkaar aan. Zo realiseer je een optimale isolatie. 

Verwerk de isolatieplaten zoveel mogelijk in halfsteensverband.

Zorg ervoor dat de isolatie altijd iets hoger is dan het metselwerk. Dit beperkt de valspecie. Komt er toch wat valspecie op de isolatie, verwijder dit dan. 

Dek op het einde van de werkdag de bovenkant van het metselwerk en de isolatie af. 

Bescherm pakken van een aangebroken pallet tegen weersinvloeden. 

Bewaar de pallets rechtop.

Spouwplaten op maat maken
Spouwmuurisolatie op maat maken
 • Snijd de spouwmuurisolatie op maat met een isolatiemes, handzaag of accuzaag.

 • Passtroken moeten minimaal 200 mm breed en 600 mm lang zijn. 

 • Zet passtroken met minimaal 2 ankers vast. Plaats de ankers op een juiste afstand (100 - 200 mm) van de rand.

 • Vervang beschadigde spouwplaten. 

aansluiten spouwmuurisolatie bij fundering
Aansluiting bij fundering

Start met de onderste rij isolatieplaten 50 mm boven de fundering.

De fundering is een punt waar regenwater in verhoogde mate (tijdelijk) terecht komt.

Plaats de eerste laag spouwplaten bij voorkeur verticaal.

Plaats alle volgende lagen spouwmuurisolatie bij voorkeur horizontaal.

Aansluitng spouwmuurisolatie kozijnen
Aansluiting bij kozijnen
 • De isolatieplaat is eenvoudig goed aan te sluiten.

 • Snijd de spouwplaten op maat met een overmaat van 5 - 10 mm.

 • Druk de zijkant van de spouwmuurisolatie lichtjes tegen de zijkant van bijvoorbeeld het stelkozijn. Hierdoor wordt de aansluiting naadloos, ook op lange termijn.

 • Het gebruiken van tape, PUR-schuim of kit is niet nodig bij deze aansluitingen.

Hoe maak je mooie hoekaansluitingen met spouwmuurisolatie?
Hoekaansluiting

Gebruik bij hoeken zoveel mogelijk hele platen.
Laat een van de platen doorsteken ter dikte van de isolatie. Zo sluit het geheel goed op elkaar aan.
Plaats de spouwmuurisolatie bij voorkeur in verband.
Gebruik hoekstrips om de isolatieplaten goed op elkaar te
laten aansluiten.

Glaswol heeft weinig risico op thermische lekken
Prestatie

Door de flexibele vezelstructuur van het glaswol sluiten de isolatieplaten goed aan op het binnenspouwblad en onderling op elkaar aan. Zo kun je met glaswol spouwmuurisolatie eenvoudig een goede thermische isolatiewaarde realiseren.
Zonder het risico van een valse luchtspouw of thermische lekken. Uiteraard is de spouwmuurisolatie waterafstotend.

Afdekken spouwmuurisolatie
Bescherm de isolatie

Dek aan het eind van iedere werkdag de isolatie en de spouw goed af. Zo bescherm je de isolatie en voorkom je dat er regenwater in de spouw komt. Sla losse pakken en aangebroken pallets afgedekt op zodat ze beschermd zijn tegen weersinvloeden.