Spouwmuurisolatie | effectief de spouw isoleren binnen BENG

Spouwmuurisolatie
SPOUWMUURISOLATIE

Ontdek de voordelen van glaswol en steenwol isolatie

Spouwmuurisolatie Knauf Insulation

SPOUWISOLATIE 

Met onze nieuwe generatie spouwmuurisolatie behaal je de gevraagde thermische prestaties voor nieuwbouw, aanbouw en renovatie. Glaswol werkt erg kostenefficiënt als je dit vergelijkt met andere isolatiematerialen. Bij glaswol als spouwmuurisolatie heb je géén aanvullende afdichtingen of voegmiddel nodig. 

Onze isolatieplaten TP 432KD zijn gemaakt van glaswol. Met de Euro brandklasse A1 is deze spouwmuurisolatie een zeer brandveilige isolatie. De isolatieplaten scoren goed op het gebied van duurzaamheid. Glaswol spouwisolatie van Knauf Insulation bestaat tot 80% uit gerecycled glas en maken we met het 100% natuurlijke bindmiddel ECOSE Technology. Het duurzame karakter van al onze spouwisolatie materialen vind je terug in onze EPD's en BIM-modellen. 

Supafil isolatie is een inblaaswol die de verwerker de spouwmuur inblaast via kleine boorgaten in de buitenmuur (renovatie spouwmuur). Voor na-isolatie leveren we Supafil Cavity 033. Bij nieuwbouw kun je met Supafil Cavity XL zowel van binnenuit als van buitenaf laten isoleren door onze gecertificeerde verwerkers.
 

Icons_0.png

Waarom glaswol of steenwol als spouwmuurisolatie?

De toepassing van glaswol en steenwol als spouwmuurisolatie bieden aannemers een aantal voordelen: 

 • Glaswol en steenwol isolatieplaten sluiten dankzij de flexibele vezelstructuur perfect aan op het binnenspouwblad en ook onderling. Je hebt met deze isolatieplaten veel minder risico op een valse luchtspouw of op thermische lekken door kieren. Details over de effecten van kieren, naden en een valse luchtspouw kun je lezen in het rapport van Nieman Raadgevende Ingenieurs

 • Wanneer je de glaswol of steenwol isolatieplaten met een overmaat van 5-10 mm snijdt, dan heb je geen andere afdichtingen of vulschuim nodig. Dat bespaart aanzienlijk op de arbeid.

 • De glaswol en steenwol isolatieplaten van Knauf Insulation zijn gemaakt met ECOSE Technology: geen jeuk, geen geur, geen stof. 

 • Met de isolatie van Knauf Insulation heb je minder opslag op de bouwplaats. Door onze optimale verpakkingsmethode bij glaswol zitten er meer m2 op een pallet. 

Meer over ECOSE Technology

BEKIJK wAT DE voordelen VAN glaswol als spouwmuurisolatie ZIJN:

 

 

WELK ISOLATIEMATERIAAL IN DE SPOUW?

Er zijn verschillende soorten isolatiemateriaal om spouwmuren te isoleren. Op basis van de breedte van de spouw bij nieuwbouw is er enorm veel keuze. Dus welk soort isolatiemateriaal kies je dan? Natuurlijk kijk je daarbij naar beschikbaarheid en prijs. Hoe scoort het materiaal op brandveiligheid en duurzaamheid?

En welke Rc waarde realiseer je met de spouwisolatie? De Rc waarde is toch het belangrijkst. En dan niet alleen de Rc waarde op papier, maar ook de Rc waarde die je in de praktijk behaalt.  

BESTE SPOUWMUURISOLATIE NIEUWBOUW

Gevelisolatie nieuwbouw moet volgens het Bouwbesluit een RC waarde hebben van minimaal 4,5 (m2K/W) conform de NEN1068. Met de invoering van BENG is de minimale RC waarde naar 4,7 gegaan. Deze kleine verhoging komt doordat de zgn. correctiefactor vervalt.  Om deze waarde in de praktijk te behalen, is niet alleen de thermische prestatie van het isolatiemateriaal van belang. Een correcte uitvoering van de isolatie is zeker zo belangrijk! 

Een valse luchtspouw van 5 mm of meer tussen het binnenspouwblad en de spouwisolatie zorgt voor een vermindering van de isolatiewaarde van maar liefst 50%. Kieren en naden tussen isolatieplaten verlagen de isolatiewaarde ook flink. Bij harde isolatiematerialen is het risico op kieren en een valse luchtspouw zeker aanwezig. Bij glaswol spouwmuurisolatie heb je deze risico's niet omdat de platen zo goed aansluiten op elkaar en het binnenspouwblad. 

 

Weten met welk isolatiemateriaal en welke dikte je de Rc waarde haalt? 

Gebruik onze handige online Rc calculator

Rc calculator Knauf Insulation

Isolatieplaten voor de spouw

Spouwisolatie TP 432KD Knauf Insulation

Spouwmuurisolatie TP 432KD

Deze nieuwe generatie spouwmuurisolatie bestaat uit een aantal een zeer stevige, waterafstotende isolatieplaten voor de spouw. De glaswolplaten met ECOSE Technology zijn stevig en hebben aan één zijde een naturel glasvlies. Door de hoge isolatiewaarde (Lambda 0,031) kun je deze spouw isolatieplaten perfect toepassen binnen de BENG-norm. De dikte van 140 mm past perfect in de gemiddelde spouw bij nieuwbouw. 

Bekijk TP 432KD

steenwol isolatie Rock4All met ECOSE


Spouwmuurisolatie steenwol

Werk je graag met extra stijve isolatieplaten in de spouw? Of heb je extra eisen ten aanzien van brandveiligheid? Dan is de steenwol isolatieplaat Rock4All misschien jouw ideale spouwmuurisolatie. Zeker als je vaker uiteenlopende klussen uitvoert is de Rock4All een plaat die niet in je bus mag ontbreken. Rock4All spouwisolatie, kun je ook gebruiken als dakisolatie of als isolatie van scheidingswanden en voorzetwanden.

Bekijk Rock4All steenwol

Spouw isoleren met Supafil inblaaswol 

Naast glaswol en steenwol levert Knauf Insulation ook inblaaswol voor de spouwmuur isolatie. Zo leveren we Supafil Cavity 033 voor het na-isoleren van de spouwmuur bij renovatie. Bij oudere woningen zit er vaak maar beperkte of zelfs helemaal nog geen spouwisolatie in de gevel. In dat geval Gecertificeerde verwerkers blazen Supafil Cavity Wall spouwmuurisolatie in de gevel om de isolatie te verbeteren. Zo verhoog je snel het comfort van een woning en verlaag je de energierekening. 

Ook bij nieuwbouwprojecten kun je als aannemer met Supafil spouwisolatie aan de slag. Speciaal voor de bredere spouw bij nieuwbouw ontwikkelden we Supafil Cavity XL. Voor al onze spouwmuurisolatie werken we samen met gecertificeerde verwerkers. Deze verwerkers zijn getraind op een correcte verwerking en staan onder toezicht van SKG-IKOB en Insula. 

 

Spouwmuurisolatie Cavity 033

SUPAFIL Cavity isolatie

Na-isoleren spouwmuur

Voor het na-isoleren van de spouwmuur levert Knauf Insulation de inblaaswol Supafil Cavity 033. Een gespecialiseerde verwerker vult in enkele uren, zonder verbouwing of breekwerk, de spouwmuur volledig met inblaaswol. Zo verhoog je direct het wooncomfort en gaat de energierekening omlaag. Bij een tussenwoning bespaar je al snel ruim 200 euro op de jaarlijkse energierekening. De woning krijgt een hoger energielabel en een goed geïsoleerde woning is meer waard dan een slecht geïsoleerde woning. 

Lees meer over Supafil Cavity 033

Zoek verwerker in de buurt
 

Hoge kwaliteit spouwmuurisolatie voor nieuwbouw

Omdat er een groot tekort aan metselaars is en de eisen aan bouwkwaliteit hoger worden met de komst van BENG en de Wet Kwaliteitsborging, ontwikkelde Knauf Insulation een alternatief op de traditionele isolatieplaten voor het isoleren van de gevel bij nieuwbouw: Supafil Cavity XL.

Bij gebruik van deze spouwmuurisolatie hoeft de metselaar geen isolatieplaten aan te brengen. Wanneer het metselwerk af is, komt een erkende installateur om de luchtspouw volledig te vullen met deze unieke spouwmuurisolatie.

DE VOORDELEN VAN SUPAFIL Cavity XL 

Het is logisch dat aannemers zoeken naar alternatieven voor de traditionele isolatieplaten. Aannemers kampen al jaren met een groot tekort aan metselaars. Daar komen nu ook nog materiaaltekorten en snel stijgende prijzen van materialen bij.  Door de gevel te isoleren met de spouwmuurisolatie Supafil Cavity XL profiteren ze van een aantal voordelen: 

Voordelen spouwmuurisolatie Supafil Cavity XL:

 • De metselaar hoeft alleen maar te metselen. Een specialist zorgt voor isolatie van de gevel;
 • Hogere kwaliteit van isoleren;
 • Niet afhankelijk van het weer. De isolatiespecialist kan zelfs bij vorst de spouwmuur isoleren;
 • Een optimale thermische prestaties met zekerheid van uitvoering;
 • Geen risico op valse luchtspouw of thermische lekken door kieren;
 • Grote stap richting bouwen volgens de Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen.

Meer over Supafil Cavity XL

 

Spouwmuurisolatie nieuwbouw Supafil Cavity XL

  

 

Spouwmuur isoleren verwerking
Animatie en stappenplan
Verwerking spouwmuurisolatie

Zeker weten dat je de spouwmuur goed gaat isoleren? Gebruik dan onze verwerkingsrichtlijnen. We leggen je stap voor stap uit hoe je de spouwmuurisolatie aanbrengt, vanaf de hoogte tot de fundering tot en met de aansluitingen bij kozijnen. 

STAPPENPLAN: SPOUWMUUR ISOLEREN

Spouwmuurisolatie Knauf Insulation
Spouwplaat

De TP 432KD spouwmuur isolatieplaten zijn eenzijdig voorzien van een glasvlies. Dit vlies komt aan de buitenzijde, dus richting de luchtspouw. Natuurlijk is de glaswol van deze spouwplaten waterafstotend.

Lange vezels in combinatie met de hoge densiteit van TP 432KD levert een stevige plaat op. Dit maakt doorprikken met lijmankers met stompe punt moeilijk. Voor een goede verwerking en strak eindresultaat raden wij het werken met boorankers aan.

Spouwmuur isoleren dit is de maatvoering voor rozetten
Bevestiging spouwplaten

Zet elke spouwplaat met minimaal 3 RVS ankers vast.

Verdeel de ankers gelijkmatig over de isolatieplaat.

Plaats de ankers minimaal 100 mm en maximaal 200 mm uit de rand van de spouwplaat. Breng nooit ankers aan tussen 2 spouwplaten. 

Breng bij hogere gebouwen dan grondgebonden woningen, minimaal 4 ankers per plaat aan. Verspreid deze ook gelijkmatig over de isolatieplaat (2 onder - 2 boven).

Het gebruik van tape of PUR schuim is bij deze spouwisolatie niet nodig. 

Boorankers spouwmuurisolatie
 • Verwijder de oneffenheden (lijmresten, speciebaarden) van het binnenspouwblad. Kleine oneffenheden worden opgevangen door de flexibele spouwplaat. 

 • Plaats de spouwplaat tegen het binnenspouwblad.

 • Boor door de isolatie in het binnenspouwblad en breng het spouwanker aan. Knauf Insulation adviseert de volgende boor- of spouwankers: 
  * L - spouwankers 
  * Boorspouwankers 
  * Slagspouwankers
  * Flexplug spouwankers
  * CB-spouwankers

Spouwmuur isoleren; altijd rozet over anker plaatsen
Plaats altijd rozetten
 • Zorg dat de spouwmuurisolatie goed aansluit tegen het binnenspouwblad.

 • Zorg ervoor dat het anker goed afwaterend is richting het buitenspouwblad.

 • Schuif het rozet over het anker heen.

 • Het is niet nodig om het rozet hard in de isolatie te drukken.

Spouwmuur isoleren zorgvuldig werken
Aandacht voor spouwplaten

Schuif de isolatieplaten onder lichte druk strak tegen elkaar aan. Zo realiseer je een optimale isolatie. 

Verwerk de isoaltieplaten zoveel mogelijk in halfsteensverband.

Zorg ervoor dat de isolatie altijd iets hoger is dan het metselwerk. Dit beperkt de valspecie. Komt er toch wat valspecie op de isolatie, verwijder dit dan. 

Dek op het einde van de werkdag de bovenkant van het metselwerk en de isolatie af. 

Bescherm pakken van een aangebroken pallet tegen weersinvloeden. 

Bewaar de pallets rechtop.

Spouwplaten op maat maken
Spouwplaten op maat maken
 • Snijd de spouwisolatie op maat met een isolatiemes, handzaag of accuzaag.

 • Passtroken moeten minimaal 200 mm breed en 600 mm lang zijn. 

 • Zet passtroken met minimaal 2 ankers vast. Plaats de ankers op een juiste afstand (100 - 200 mm) van de rand.

 • Vervang beschadigde spouwplaten. 

aansluiten spouwmuurisolatie bij fundering
Aansluiting bij fundering

Start met de onderste rij isolatieplaten 50 mm boven de fundering.

De fundering is een punt waar regenwater in verhoogde mate (tijdelijk) terecht komt.

Plaats de eerste laag spouwplaten bij voorkeur verticaal.

Plaats alle volgende lagen spouwplaten vervolgens bij voorkeur horizontaal.

Aansluitng spouwmuurisolatie kozijnen
Aansluiting bij kozijnen
 • De isolatieplaat is eenvoudig goed aan te sluiten.

 • Snijd de spouwplaten op maat met een overmaat van 5 - 10 mm.

 • Druk de zijkant van de spouwplaten lichtjes tegen de zijkant van bijvoorbeeld het stelkozijn. Hierdoor wordt de aansluiting naadloos, ook op lange termijn.

 • Het gebruiken van tape, PUR-schuim of kit is niet nodig bij deze aansluitingen.

Hoe maak je mooie hoekaansluitingen met spouwmuurisolatie?
Hoekaansluiting

Gebruik bij hoeken zoveel mogelijk hele platen.
Laat een van de platen doorsteken ter dikte van de isolatie. Zo sluit het geheel goed op elkaar aan.
Plaats de spouwplaten bij voorkeur in verband.
Gebruik hoekstrips om de isolatieplaten goed op elkaar te
laten aansluiten.

Glaswol heeft weinig risico op thermische lekken
Prestatie

Door de flexibele vezelstructuur van het glaswol sluiten de isolatieplaten goed aan op het binnenspouwblad en onderling op elkaar aan. Zo kun je met glaswol spouwplaten eenvoudig een goede thermische isolatie realiseren.
Zonder het risico van een valse luchtspouw of thermische lekken. Uiteraard zijn de spouwplaten waterafstotend.

Afdekken spouwmuurisolatie
Bescherm de isolatie

Dek aan het eind van iedere werkdag de isolatie en de spouw goed af. Zo bescherm je de isolatie en voorkom je dat er regenwater in de spouw komt. Sla losse pakken en aangebroken pallets afgedekt op zodat ze beschermd zijn tegen weersinvloeden.