knauf-logo
  • Producten & Systemen
  • Expertise
  • Documentatie
  • Bedrijven
  • Zorghotel Hospice Egmond aan Zee

    Spouwmuurisolatie

    Ontdek de voordelen van glaswol en steenwol isolatie

    Spouwmuur SmartCavity031

    Kostenefficiënt spouwmuur isoleren

    Met onze nieuwe generatie spouwmuurisolatie behaal je de gevraagde thermische prestaties voor nieuwbouw, aanbouw en renovatie. Glaswol werkt erg kostenefficiënt als je dit vergelijkt met andere isolatiematerialen. Bij glaswol als spouwmuurisolatie heb je géén aanvullende afdichtingen of voegmiddel nodig.

    Spouwmuurisolatie van Knauf Insulation

    Onze isolatieplaten SmartCavity 031 zijn gemaakt van glaswol. Met de Euro brandklasse A1 is deze spouwmuurisolatie een zeer brandveilige isolatie. De isolatieplaten scoren goed op het gebied van duurzaamheid. Glaswol spouwisolatie van Knauf Insulation bestaat tot 80% uit gerecycled glas en maken we met het 100% natuurlijke bindmiddel ECOSE Technology. Het duurzame karakter van al onze spouwisolatie materialen vind je terug in onze EPD's en BIM-modellen.

    Supafil isolatie is een inblaaswol die een gespecialiseerde verwerker de spouwmuur inblaast via kleine boorgaten in de buitenmuur (renovatie spouwmuur). Voor na-isolatie leveren we Supafil Cavity 033. Bij nieuwbouw kun je met Supafil Cavity XL zowel van binnenuit als van buitenaf laten isoleren door onze gecertificeerde verwerkers. Met deze isolatie kun je sneller bouwen bij nieuwbouw en met een hoge isolatiekwaliteit.

    Waarom glaswol of steenwol als spouwmuurisolatie?

    De toepassing van glaswol en steenwol als spouwmuurisolatie bieden aannemers een aantal voordelen:

    • Glaswol en steenwol isolatieplaten sluiten dankzij de flexibele vezelstructuur perfect aan op het binnenspouwblad en ook onderling. Je hebt met deze isolatieplaten veel minder risico op een valse luchtspouw of op thermische lekken door kieren. Details over

    • Wanneer je de glaswol of steenwol isolatieplaten met een overmaat van 5-10 mm snijdt, dan heb je geen andere afdichtingen of vulschuim nodig. Dat bespaart aanzienlijk op de arbeid.

    • De glaswol en steenwol isolatieplaten van Knauf Insulation zijn gemaakt met ECOSE Technology: geen jeuk, geen geur, geen stof.

    Bekijk de voordelen van glaswol als spouwmuurisolatie

    Welk isolatiemateriaal in de spouw?

    Er zijn verschillende soorten isolatiemateriaal om spouwmuren te isoleren. Op basis van de breedte van de spouw bij nieuwbouw is er enorm veel keuze. Dus welk soort isolatiemateriaal kies je dan? Natuurlijk kijk je daarbij naar beschikbaarheid en prijs. Hoe scoort het materiaal op brandveiligheid en duurzaamheid?

    En welke Rc waarde realiseer je met de spouwisolatie? De Rc waarde is toch het belangrijkst. En dan niet alleen de Rc waarde op papier, maar ook de Rc waarde die je in de praktijk behaalt.

    Beste spouwmuurisolatie nieuwbouw

    Gevelisolatie nieuwbouw moet volgens het BBL een Rc waarde hebben van minimaal 4,7 (m2K/W) conform de NTA8800. Om deze waarde in de praktijk te behalen, is niet alleen de thermische prestatie van het isolatiemateriaal van belang. Een correcte uitvoering van de isolatie is zeker zo belangrijk!

    Een valse luchtspouw van 5 mm of meer tussen het binnenspouwblad en de spouwisolatie zorgt voor een vermindering van de isolatiewaarde van maar liefst 50%. Kieren en naden tussen isolatieplaten verlagen de isolatiewaarde ook flink. Bij harde isolatiematerialen is het risico op kieren en een valse luchtspouw zeker aanwezig. Bij glaswol spouwmuurisolatie heb je deze risico's niet omdat de platen zo goed aansluiten op elkaar en het binnenspouwblad.

    Rc calculator teaser gevel

    Rc-Calculator Knauf Insulation

    Met onze Rc calculator bereken je snel met welke isolatie je een Rc waarde haalt. Je kunt eenvoudig switchen tussen de NEN 1068 en de NTA 8800. Elke Rc berekening kun je downloaden om toe te voegen in je bouwdossier. De Rc calculator is gecontroleerd door Bureau Nieman Raadgevende Ingenieurs.

    Isolatieplaten voor de spouw

    Knauf Insulation levert een aantal isolatieplaten voor de isolatie van spouwmuren. Onze glaswol isolatieplaten SmartCavity 031 hebben aan één zijde een zwart glasvlies. Door de hoge isolatiewaarde kun je deze spouwmuurplaten goed toepassen binnen de BENG norm.

    Werk je liever met een wat stijvere isolatieplaat? Of heb je gewoon een persoonlijke voorkeur voor steenwol? Dan is de steenwol isolatieplaat Rock4All jouw ideale isolatieplaat. Zeker als je vaker uiteenlopende klussen uitvoert, is Rock4All een isolatieplaat die niet in je bus mag ontbreken. Rock4All spouwisolatie kun je namelijk ook gebruiken als dakisolatie of isolatie van een voorzetwand of scheidingswand.

    Spouwmuurisolatie van Knauf Insulation

    Spouw isoleren met Supafil inblaaswol

    Naast glaswol en steenwol levert Knauf Insulation ook inblaaswol voor de spouwmuur isolatie. Zo leveren we Supafil Cavity 033 voor het na-isoleren van de spouwmuur bij renovatie. Bij oudere woningen zit er vaak maar beperkte of zelfs helemaal nog geen spouwisolatie in de gevel. Erkende verwerkers kunnen de inblaaswol Supafil Cavity 033 spouwmuurisolatie in de gevel blazen om de isolatie te verbeteren. Zo verhoog je snel het comfort van een woning en verlaag je de energierekening.

    Spoumuur na-isolatie_Supafil-Cavity-033

    Na isoleren buitenmuur

    Voor het na-isoleren van de spouwmuur levert Knauf Insulation de inblaaswol Supafil Cavity 033. Een gespecialiseerde verwerker vult in enkele uren, zonder verbouwing of breekwerk, de spouwmuur volledig met inblaaswol. Zo verhoog je direct het wooncomfort en gaat de energierekening omlaag. Bij een tussenwoning bespaar je al snel ruim 200 euro op de jaarlijkse energierekening. De woning krijgt een hoger energielabel en een goed geïsoleerde woning is meer waard dan een slecht geïsoleerde woning. Lees meer over Supafil Cavity 033

    Nu ook inblaaswol voor de spouwmuurisolatie bij nieuwbouw

    Omdat er een groot tekort aan metselaars is en de eisen aan bouwkwaliteit hoger worden met de komst van BENG en de Wet Kwaliteitsborging, ontwikkelde Knauf Insulation een alternatief op de traditionele isolatieplaten voor het isoleren van de gevel bij nieuwbouw: Supafil Cavity XL. Bij gebruik van deze spouwmuurisolatie hoeft de metselaar geen isolatieplaten aan te brengen. Wanneer het metselwerk af is, komt een erkende installateur om de luchtspouw volledig te vullen met deze unieke spouwmuurisolatie.

    Spouwmuur_Supafil-Cavity-XL-info

    De voordelen van Supafil Cavity XL

    Het is logisch dat aannemers zoeken naar alternatieven voor de traditionele isolatieplaten. Aannemers kampen al jaren met een groot tekort aan metselaars. Daar komen nu ook nog materiaaltekorten en snel stijgende prijzen van materialen bij. Door de gevel te isoleren met de spouwmuurisolatie Supafil Cavity XL profiteren ze van een aantal voordelen: Meer over Supafil Cavity XL

    Voordelen spouwmuurisolatie Supafil Cavity XL:

    • De metselaar hoeft alleen maar te metselen. Een specialist zorgt voor isolatie van de gevel;

    • Hogere kwaliteit van isoleren;

    • Niet afhankelijk van het weer. De isolatiespecialist kan zelfs bij vorst de spouwmuur isoleren;

    • Een optimale thermische prestaties met zekerheid van uitvoering;

    • Geen risico op valse luchtspouw of thermische lekken door kieren;

    • Grote stap richting bouwen volgens de Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen.

    50%-50% Image - 3

    Stappenplan spouwmuur isoleren

    Zeker weten dat je de spouwmuur goed gaat isoleren? Gebruik dan onze verwerkingsrichtlijnen. We leggen je stap voor stap uit hoe je de spouwmuurisolatie aanbrengt, vanaf de hoogte tot de fundering tot en met de aansluitingen bij kozijnen. Download stappenplan spouwmuur isoleren

    Spouwmuur SmartCavity031

    Spouwplaat

    De SmartCavity 031 spouwmuur isolatieplaten zijn eenzijdig voorzien van een glasvlies. Dit vlies komt aan de buitenzijde, dus richting de luchtspouw. Natuurlijk is de glaswol van deze spouwplaten waterafstotend. Lange vezels in combinatie met de hoge densiteit van SmartCavity031 levert een stevige plaat op. Dit maakt doorprikken met lijmankers met stompe punt moeilijk. Voor een goede verwerking en strak eindresultaat raden wij het werken met boorankers aan.

    Bevestiging spouwplaten

    Bevestiging spouwplaten

    • Zet elke spouwplaat met minimaal 3 RVS ankers vast.

    • Verdeel de ankers gelijkmatig over de isolatieplaat.

    • Plaats de ankers minimaal 100 mm en maximaal 200 mm uit de rand van de spouwplaat. Breng nooit ankers aan tussen 2 spouwplaten.

    • Breng bij hogere gebouwen dan grondgebonden woningen, minimaal 4 ankers per plaat aan. Verspreid deze ook gelijkmatig over de isolatieplaat (2 onder - 2 boven).

    • Het gebruik van tape of PUR schuim is bij deze spouwisolatie niet nodig.

    Verwijder oneffenheden

    Voorkomen valse luchtspouw

    • Verwijder de oneffenheden (lijmresten, speciebaarden) van het binnenspouwblad. Kleine oneffenheden worden opgevangen door de flexibele spouwplaat.

    • Plaats de spouwplaat tegen het binnenspouwblad.

    • Boor door de isolatie in het binnenspouwblad en breng het spouwanker aan. Knauf Insulation adviseert de volgende boor- of spouwankers: * L - spouwankers * Boorspouwankers * Slagspouwankers * Flexplug spouwankers * CB-spouwankers

    Plaats altijd rozetten

    Plaats altijd rozetten

    • Zorg dat de spouwmuurisolatie goed aansluit tegen het binnenspouwblad.

    • Zorg ervoor dat het anker goed afwaterend is richting het buitenspouwblad.

    • Schuif het rozet over het anker heen.

    • Het is niet nodig om het rozet hard in de isolatie te drukken.

    Aandacht voor spouwplaten

    Aandacht voor spouwplaten

    • Schuif de isolatieplaten onder lichte druk strak tegen elkaar aan. Zo realiseer je een optimale isolatie.

    • Verwerk de isolatieplaten zoveel mogelijk in halfsteensverband.

    • Zorg ervoor dat de isolatie altijd iets hoger is dan het metselwerk. Dit beperkt de valspecie. Komt er toch wat valspecie op de isolatie, verwijder dit dan.

    • Dek op het einde van de werkdag de bovenkant van het metselwerk en de isolatie af.

    • Bescherm pakken van een aangebroken pallet tegen weersinvloeden.

    • Bewaar de pallets rechtop.

    Spouwplaten op maat maken

    Spouwplaten op maat maken

    • Snijd de spouwisolatie op maat met een isolatiemes, handzaag of accuzaag.

    • Passtroken moeten minimaal 200 mm breed en 600 mm lang zijn.

    • Zet passtroken met minimaal 2 ankers vast. Plaats de ankers op een juiste afstand (100 - 200 mm) van de rand.

    • Vervang beschadigde spouwplaten.

    Aansluiting bij de fundering

    Aansluiting bij fundering

    • Start met de onderste rij isolatieplaten 50 mm boven de fundering.

    • De fundering is een punt waar regenwater in verhoogde mate (tijdelijk) terecht komt.

    • Plaats de eerste laag spouwplaten bij voorkeur verticaal.

    • Plaats alle volgende lagen spouwplaten vervolgens bij voorkeur horizontaal.

    Aansluiting spouwmuur isolatieplaat bij de kozijnen

    Aansluiting bij kozijnen

    • De isolatieplaat is eenvoudig goed aan te sluiten.

    • Snijd de spouwplaten op maat met een overmaat van 5 - 10 mm.

    • Druk de zijkant van de spouwplaten lichtjes tegen de zijkant van bijvoorbeeld het stelkozijn. Hierdoor wordt de aansluiting naadloos, ook op lange termijn.

    • Het gebruiken van tape, PUR-schuim of kit is niet nodig bij deze aansluitingen.

    Hoekaansluiting spouwmuur isolatieplaten

    Hoekaansluiting

    • Gebruik bij hoeken zoveel mogelijk hele platen.

    • Laat een van de platen doorsteken ter dikte van de isolatie. Zo sluit het geheel goed op elkaar aan.

    • Plaats de spouwplaten bij voorkeur in verband.

    • Gebruik hoekstrips om de isolatieplaten goed op elkaar te laten aansluiten.

    Spouwmuurisolatie minerale wol

    Prestatie

    Door de flexibele vezelstructuur van het glaswol sluiten de isolatieplaten goed aan op het binnenspouwblad en onderling op elkaar aan. Zo kun je met glaswol spouwplaten eenvoudig een goede thermische isolatie realiseren. Zonder het risico van een valse luchtspouw of thermische lekken. Uiteraard zijn deze isolatieplaten waterafstotend.

    Bescherm spouwmuurisolatie SmartCavity

    Bescherm de isolatie

    Dek aan het eind van iedere werkdag de isolatie en de spouw goed af. Zo bescherm je de isolatie en voorkom je dat er regenwater in de spouw komt. Sla losse pakken en aangebroken pallets afgedekt op zodat ze beschermd zijn tegen weersinvloeden.

    Neem contact op

    Heb je niet gevonden wat je zocht? Laat het ons weten en wij helpen je graag persoonlijk verder.