
WAAROM EEN HELLEND OF SCHUIN DAK NA ISOLEREN?
Als je op zoek bent naar manieren om de woning te verbeteren, is het isoleren van het dak een goede optie. Het dak is namelijk één van de grootste oppervlakten van een huis. Warme lucht stijgt op. Dus het is belangrijk om het dak goed te isoleren. Zonder of bij slechte dakisolatie verlies je veel warmte en energie (tot wel 30%).
Gelukkig kun je op verschillende manieren dakisolatie aanbrengen. In dit artikel richten we ons op het isoleren van een schuin dak van binnenuit.
Na isoleren SCHUIN DAK MET DakISOLATIE binnenzijde
Een veelgebruikte methode voor het isoleren van een schuin dak van binnenuit is het isoleren tussen de balken. Hierbij wordt de dakisolatie tussen de houten balken van het dak aangebracht. Dit kan bijvoorbeeld met glaswol of steenwol. Een schuin dak isoleren via de binnenzijde is minder ingrijpend en eenvoudiger te doen dan een dak isoleren via de buitenzijde. Knauf Insulation biedt hiervoor een aantal verschillende soorten dakisolatie.
Welke dakisolatie kies je bij de na isolatie van een schuin dak tussen balken?
Welke isolatie je kiest hangt vooral af van een persoonlijke voorkeur. Wil je werken met een isolatie met een geïntegreerde folie of werk je liever met losse folies? Als je een schuin dak gaat na isoleren tussen gordingen of een dak gaat renoveren dan is het super belangrijk dat je het dak goed luchtdicht maakt. Sluit de dakisolatie ook goed aan op de dakconstructie om een luchtspouw te voorkomen.
Als je een dak niet goed luchtdicht maakt dan kan warme lucht van binnen tegen het koude dakbeschot condenseren. Het vocht dat zo in de dakconstructie ontstaat kan vervolgens voor dakrot zorgen. Dat wil je natuurlijk niet.
Subsidie dakisolatie
Wil de woningeigenaar gebruik maken van de ISDE Subsidieregeling? Kies dan dakisolatie met een minimale isolatie waarde. Op onze subsidiepagina vind je de minimale Rd waarde voor dakisolatie.

Schuin Dak isolEREN EN LUCHTDICHT MAKEN
Als je een hellend dak of schuin dak gaat na-isoleren is het van belang dat je de constructie goed luchtdicht maakt. Het voordeel van een dakisolatie met een geïntegreerd dampscherm is dat je zeker weet dat je de juiste folie voor de klus gebruikt.
Het tweede voordeel is dat de klus veel sneller uit te voeren is. Je bent minder tijd kwijt met luchtdicht maken van het dak. Je hoeft alleen maar de naden en zijkanten te tapen en kunt daarna direct het dak afwerken.
Onze dakisolatie Mineral Wool 34 Alu Plus heeft een stootvast, geïntegreerd dampscherm. Deze isolatie is ontwikkeld op de kap die je bij renovatie het meeste tegenkomt: een gordingkap. Je kunt de isolatie snel klemmend aanbrengen en vastnieten is niet nodig.
De dakisolatie TR 312 is een glaswoldeken afgewerkt met een Alukraft voorzien van spijkerflensen. Deze isolatie is vooral geschikt voor het isoleren van een sporenkap. De flensen niet je vast op de verticale houten sporen.

SCHUIN DAK ISOLEREN : Isolatie MET LOS DAMPSCHERM
Natuurlijk kun je een schuin dak ook prima isoleren met een onbeklede isolatie zoals onze Naturoll glaswoldekens. Naturoll wordt geleverd in een aantal varianten die verschillen in thermische prestatie (lambda), dikte en breedtematen. Zo is er altijd wel een Naturoll die past in de gordinghoogte van het dak dat je wilt isoleren.
Plaats nadat je de isolatie hebt aangebracht altijd een passende folie voordat je de eindafwerking aanbrengt. In het stappenplan onderaan deze pagina vind je terug welke folie je in welke situatie moet gebruiken.
Vergeet niet dat je alle naden tussen de folies en ook de aansluitingen bij de muren, de vloer en de nok moet af tapen. Door goed luchtdicht te bouwen, voorkom je warmtelekken en voorkom je condens en houtrot in de dakconstructie. Meer informatie over luchtdicht bouwen.
VOORDEEL SCHUIN DAK ISOLEREN
Het isoleren van een schuin dak van binnenuit kan een behoorlijke investering in tijd en materiaal zijn. Maar het biedt ook veel voordelen. Je bespaart energiekosten. Dakisolatie zorgt ook voor meer comfort in huis. Je woning blijft koeler in de zomer en je hoeft in de winter minder te stoken. Zo draagt dakisolatie bij aan een beter milieu.

INBLAASWOL ALS DAKISOLATIE
Soms heb je te maken met een dakconstructie met veel vreemde vormen of hoeken. Het komt ook voor dat de afstanden tussen de gordingen of sporen van het dak te onregelmatig zijn. Inblaaswol is dan een slimme keuze. SUPAFIL Timber Frame is erg geschikt voor de na-isolatie van hellende daken. Het biedt uitstekende thermische eigenschappen. Bij het inblazen vul je zelfs de kleinste hoekjes. Een dak isoleren met Supafil inblaaswol kan je laten uitvoeren door een van onze erkende verwerkers.
Welke isolatiewaarde KIES JE BIJ DE NA-ISOLATIE van EEN SCHUIN DAK?
Om een dak zo goed mogelijk te isoleren, kies je het beste voor de grootst mogelijke isolatiedikte (maar lager dan de balkhoogte) en een materiaal met een hoge isolatiewaarde (lambda). Een heel dun laagje isolatie houd kou in de winter of hitte in de zomer minder goed buiten dan een dikkere isolatielaag met een bepaalde thermische prestatie. Zo is een isolatie met een lambda van 0,032 beter dan een met lamda van 0,037.
Hoe hoger de Rd hoe beter is een eenvoudige vuistregel. De samenhang tussen de Rd, de isolatieawaarde van een materiaal, en de thermische prestatie in lambda is als volgt:
Rd = dikte : lambda
Wil je weten met welke dakisolatie je een bepaalde RC behaalt voor de hele constructie? Gebruik dan onze online Rc calculator.
Onze dakisolatie
Voordelen van glaswol of STEENWOL BIJ ISOLEREN SCHUIN DAK TUSSEN DE GORDINGEN
- Bij na-isolatie van het dak werk je vaak in een kleine en moeilijk te bereiken ruimte. In een gemiddelde woning moet het materiaal al snel twee trappen hoger gebracht worden. Onze glaswol isolatie rollen zijn licht van gewicht en compact verpakt. Je brengt een rol eenvoudig naar de te isoleren zolder.
- Gebruik je glaswol of steenwol zoals onze Rock4All als dakisolatie dan heb je weinig risico op thermische lekken. Snijd je glaswol of steenwol met overmaat, dan sluiten de isolatieplaten naadloos op elkaar aan.
- Glaswol en steenwol van Knauf Insulation met ECOSE Technology stoft nauwelijks, is geurloos en irriteert veel minder aan de huid en handen.
- Glaswol sluit bovendien perfect aan op de constructie. Als je een hellend dak met PIR platen gaat isoleren, dan moet je de platen exact op maat snijden. Extra afdichtingsmateriaal zoals PUR is nodig om kieren te dichten. Die geven namelijk risico op luchtlekken en condensvorming in je constructie. Dat risico heb je bij minerale wol veel minder.
isoleren hellend dak aandachtspunten
Let op de volgende aandachtspunten als je een dak gaat voorzien van (extra) isolatie tijdens een dakrenovatie:
Los lekkages of vochtproblemen op voor je begint met het isoleren van een schuin dak;
Controleer het bestaande dakbeschot op kieren. Breng een extra laag plaatmateriaal aan om eventuele kieren af te dichten;
Gebruik een isolatie die maximaal 5 mm dikker is dan de hoogte van de gordingen. Wil je een dikkere dakisolatie gebruiken? Dik de gordingen dan op;
Zorg ervoor dat er geen luchtspouw ontstaat tussen het dakbeschot en de isolatie;
Snijd de isolatie 10 mm langer af dan de tussenmaat van de gordingen. Zo weet je zeker dat er geen thermische lekken zijn en klemt de isolatie zich vast tussen de gordingen;
Plaats, nadat de isolatie geplaatst is, een dampdichte folie aan de binnenzijde direct achter de afwerking. Of pas een isolatie toe met een dampdichte folie zoals onze dakisolatie MW 34 Alu Plus of TR312;
Laat de foliebanen minimaal 100 mm overlappen. Laat de folies aan de muurzijden 50 mm uitsteken. Nadat je de eindafwerking zoals gipsplaten hebt aangebracht, snijd je de folie rondom weg. Kit de randen vervolgens af om een luchtdichte constructie te krijgen;
Voorzie alle naden tussen de folies, de muren, de vloer en de nok van tape. Tape ook eventuele doorvoeren van luchtkanalen en andere leidingen in het dak af.
Ventileer de ruimte regelmatig nadat de isolatie en folie geplaatst zijn.
Bekijk deze video om te zien hoe je met MW 34 Alu Plus van binnenuit snel een dak isoleert.
kosten en subsidie BIJ SCHUIN dak isolEREN
De kosten van dakisolatie hangen vooral af van de grootte van het dak, het soort isolatie en de afwerking die je kiest. Je kunt eenvoudig uitrekenen hoeveel vierkante meter je nodig hebt. Bezuinig niet op de dikte van de isolatie, want dan wordt ook minder energie bespaard. Een woningeigenaar komt in aanmerking voor een interessante subsidie van de Rijksoverheid als hij/zij energiebesparende maatregelen neemt.
Meer lezen over deze mogelijkheden? Ga voor meer informatie naar de pagina isolatie subsidies.