Staatsliedenbuurt, Zaltbommel

Alle woningen volledig groen
Staatsliedenbuurt, Zaltbommel

In 2014 startte de woningcorporatie Woonlinie een project waarin alle 213 woningen in de Staatsliedenbuurt in Zaltbommel minimaal van energielabel B werden voorzien. Omdat dit binnen een korte tijd gerealiseerd moest worden, vroeg de opdrachtgever om snelle isolatie-oplossingen. Het project was onderdeel van het Gelderse Impulsplan. De provincie Gelderland stelt in dit plan geld beschikbaar op voorwaarden dat er onder andere aandacht wordt besteed aan de duurzaamheid binnen het project.

Duurzame wol, hoge isolatie

Omdat het energielabel verschilde per woning, verschilde ook de aanpak op het gebied van isolatie per woning. Om de spouwmuren te voorzien van thermische isolatie heeft Knauf Insulation Supafil inblaaswol aangebracht. Er is gekozen voor deze oplossing omdat het voor een hoge isolatiewaarde zorgt en geschikt is voor het na-isoleren van spouwmuren. De wol is onbrandbaar en bevat bovendien geen chemicaliën, waardoor een gezonde binnenlucht wordt gecreëerd. De wol kan binnen één dag worden aangebracht en is dus een snelle manier om de woning energiezuiniger te maken.

Gezond binnenklimaat voor bewoners

Het project heeft een belangrijke maatschappelijke impact gehad. Door de verwerking van duurzame producten en systemen is er sterk ingezet op de duurzaamheid van de woningen. Op deze manier is er een verhoging van energielabel F naar energielabel B gerealiseerd. Ook is er een grote gezondheidswinst behaald met het gebruik van de Supafil inblaaswol. Door deze maatregelen is de kwaliteit van de binnenlucht bevorderd en kunnen huurders zo aangenaam mogelijk blijven wonen.

Opdrachtgever Woningbouwvereniging Woonlinie, Zaltbommel
Architect De Twee Snoeken
Aannemer Peter van Kerkhof onderhoud en renovatie
Verwerker Orly & Endevoets