

Vandaag, woensdag 5 juni, is het wereldmilieudag. Met dit initiatief wil de Verenigde Naties het bewustzijn rond milieuvraagstukken wereldwijd aanscherpen en initiatieven die bijdragen tot een beter milieu aanmoedigen.
Knauf Insulation is ervan overtuigd dat de verbetering van onze ecologische voetafdruk start bij een beter ontwerp van onze gebouwen: In Europa zijn gebouwen goed voor 40% van het totale energieverbruik, 36% van de CO2 uitstoot en 30% van de afvalberg. Deze situatie is onhoudbaar en trekt een zware wissel op de toekomst van volgende generaties.
Duurzame architectuur moet verder kijken dan louter verbruik in kWH. De uitdaging bestaat uit een integrale aanpak die de drie pijlers van duurzame ontwikkeling meenemen, te weten milieu, maatschappij en economie te integreren in elk ontwerp. Waardecreatie voor aandeelhouders door de ontwikkeling van hoogwaardige producten moet vanzelfsprekend zijn bij elke onderneming. Milieu en maatschappij zijn minstens zo belangrijk in een duurzame economie.
Elke ontwerper zou het als zijn missie moeten zien om samen met de overheid de thermische inefficiëntie van Europese gebouwen drastisch terug te dringen tegen 2030. Knauf Insulation ontwikkelde systemen die niet alleen goed isoleren maar tevens flexibel en perfect afsluitbaar zijn zodat energie verlies tot een minimum beperkt blijft.
Het energieverbruik van een gebouw bepaalt hoofdzakelijk ook haar CO2 uitstoot. Binnen de missie om tot een carbon-neutrale economie te komen in 2050, heeft de Europese Commissie afdwingbare richtlijnen uitgevaardigd die het verplicht maakt dat nieuwe gebouwen energie-neutraal zijn vanaf eind 2020.
In 2010 sprak Knauf Insulation haar commitment uit om haar CO2 en energie voetafdruk met 20% te verminderen tegen 2020. In 2017, vier jaar eerder dan het vooropgestelde schema, verbruikten we reeds 20,6% minder energie en daalde onze uitstoot met 20,7%. Lees meer over Duurzaamheid bij Knauf Insulation.
Minerale wol isolatie behoudt haar isolatie eigenschappen gedurende makkelijk 55 jaar. Samen met de European Insulation Manufacturers Association (EURIMA) ontwikkelden we een audiovisuele gids om de verwijdering, het hergebruik en de recyclage van isolatie aan te moedigen.
Onze Knauf glaswol isolatie maakt gebruik van ECOSE technologie en bestaat voor 80% uit gerecycled materiaal. We pionieren tevens in innovatieve projecten waarbij we tegels produceren op basis van geperst fabrieksafval, prefab bouwafval hergebruiken en nieuwe duurzame isolatiematerialen ontwikkelen.
Duurzame bouw gaat uit van functionele architectuur waar mensen samen werken, leven en studeren in een veilige, gezonde en comfortabele omgeving.
Wat verstaan we onder veilig, gezond en comfortabel?
Het isoleren van de bouwdoos (muren en dak) en de installatie van thermisch efficiënte glaspartijen zorgt voor de beperking van het warmteverlies in de winter en een betere koeling in de zomer. Ze dragen zo bij tot een groter comfort.
Het lawaai of de geluidsoverlast veroorzaakt door verkeer en de toenemende urbanisatie beïnvloeden slaapcomfort en algemeen welzijn.
Dankzij de optimale densiteit van Knauf minerale wolisolatie worden storende geluiden tegengehouden of geabsorbeerd, met een positieve impact op gemoed, gezondheid, productiviteit en concentratie tot gevolg. Meer weten? Bekijk dan eens onze informatieve pagina over glaswolisolatie en geluid.
Onze Minerale wolisolatie op basis van ECOSE technologie werd door Eurofins Indoor Air Comfort Gold gecertificeerd als “Uitstekend” als bescherming tegen solventen en schadelijke luchtstromen.
Knauf’s Minerale Wol Isolatie is REACH geregistreerd (Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemicals). Al onze producten worden vervaardigd, uitvoerig getest en gecontroleerd volgens de strengste normen van het EUCEB, het Europese certificeringsorgaan voor minerale wolproducten.
Elk gebouw behelst een zeker brandrisico. Elk ontwerp streeft naar een veilige evacuatie in geval van brand. Brand kan ook leiden tot beschadiging van de constructie of tot vervuiling van de omgeving. De vuurbestendigheid van minerale wol draagt bij tot de brandveiligheid van een gebouw. Bovendien bevat minerale wolisolatie geen brandvertragende chemicaliën waarbij schadelijke rookgassen vrijkomen in geval van brand. Meer weten? Bekijk dan eens onze informatieve pagina over brandveiligheid.
Er is al heel wat geschreven over spouwmuurisolatie. Het internet staat vol van verhalen over na-isoleren van de spouw. Kan je een spouwmuur volledig laten vullen? Zakt die isolatie na een paar jaar niet in? Wordt je gevel geen snoepwinkel voor muizen of ander ongedierte? Is het isoleren van de spouwmuur niet vragen om vochtproblemen?
Door de hoge energieprijzen is na-isoleren voor veel huiseigenaren extra interessant geworden. Want al ga je dan niet verduurzamen om het klimaat een handje te helpen, je helpt er in elk geval je eigen portemonnee mee. Maar dan wil je wel weten waar je goed aan doet. Logisch.
Daarom zetten we in deze blog wat fabels en feiten op een rijtje aan de hand van vragen die veel binnen komen bij onze collega’s.
22.05.2023