Hoe bescherm je minerale wol tegen weersinvloeden?

Door Tim Kusters op 26 november, 2020

Een vraag die vaak aan ons team Technische ondersteuning wordt gesteld is hoe men minerale wol isolatie moet bewaren, zodat ze niet wordt beschadigd door ongunstige weersomstandigheden.

Wij trachten onze productie en logistieke activiteiten voortdurend te verbeteren. Daartoe behoort ook het verbeteren van de kwaliteit van onze verpakking, waardoor ze zoveel mogelijk bescherming biedt, maar isolatie moet daarvoor wel juist worden bewaard.

Producten worden op pallets geladen om ze beter te kunnen hanteren, bewaren en transporteren. Producten op pallets hebben drie verpakkingslagen die allemaal een andere functie hebben:

  • De eerste laag is de “rol- of plaatverpakking” van de afzonderlijke pakken isolatie. Ze wordt gebruikt om het product te labelen, zorgt ervoor dat het zijn vorm en maat behoudt en gemakkelijk ter plaatse kan worden gehanteerd, maar bedekt niet ieder uiteinde van de isolatie.
  • De volgende laag is de “verzamelverpakking" van meerdere rollen isolatie of pakken isolatieplaten samen om ze beter te kunnen hanteren en bewaren.
  • De bovenste laag is de belangrijkste of “buitenverpakking”, die wij “supakube” noemen, en de volledige hoogte van de pallet bedekt. De supakube is de belangrijkste bescherming tegen de weerselementen. Bij ontvangst van de levering moet dus worden gecontroleerd of ze niet beschadigd is.

De isolatie wordt zowel door de afzonderlijke verpakking en daarna nogmaals door de verzamelverpakking verdicht, waardoor er meer product in een pak zit en meer pakken op een pallet passen. Hierdoor zijn er minderleveringen nodig, waardoor er minder wegverkeer en minder CO2-uitstoot is. 

Denk eraan dat de verzamelverpakking niet volledig waterdicht is. Daarom wordt isolatie bij voorkeur binnen of onder een afdak bewaard om het risico op beschadiging van de “supakube” te vermijden, waardoor regenwater in de verzamelverpakkingen kan binnendringen. Als dit niet mogelijk is, is het raadzaam om het product af te dekken met een waterdicht dekzeil, zeker als de “supakube” beschadigd is of opengesneden is om de producten van elkaar te scheiden, want de uiteinden van de rollen of platen kunnen dan blootliggen. Als isolatie buiten wordt bewaard, moet dit van de grond op de pallet gebeuren om blootstelling aan plassen water, chemicaliën en andere stoffen te voorkomen.

Wij raden af materiaal gedurende langere periodes buiten te bewaren, maar dit is voor de meeste leveranciers geen probleem dankzij voorraadrotatie. Aannemers zouden er samen met hun leveranciers eveneens voor moeten zorgen dat er wordt geleverd net vóór men de isolatie nodig heeft.

Door dit eenvoudige principe bent u zeker dat uw juist aangebrachte minerale wol aan alle verwachtingen voldoet.