Hoe bescherm je minerale wol tegen weersinvloeden?

By Tim Kusters
26 november, 2020

Een vraag die vaak aan ons team Technische ondersteuning wordt gesteld is hoe men minerale wol isolatie moet bewaren, zodat ze niet wordt beschadigd door ongunstige weersomstandigheden.

Wij trachten onze productie en logistieke activiteiten voortdurend te verbeteren. Daartoe behoort ook het verbeteren van de kwaliteit van onze verpakking, waardoor ze zoveel mogelijk bescherming biedt, maar isolatie moet daarvoor wel juist worden bewaard.

Producten worden op pallets geladen om ze beter te kunnen hanteren, bewaren en transporteren. Producten op pallets hebben drie verpakkingslagen die allemaal een andere functie hebben:

  • De eerste laag is de “rol- of plaatverpakking” van de afzonderlijke pakken isolatie. Ze wordt gebruikt om het product te labelen, zorgt ervoor dat het zijn vorm en maat behoudt en gemakkelijk ter plaatse kan worden gehanteerd, maar bedekt niet ieder uiteinde van de isolatie.
  • De volgende laag is de “verzamelverpakking" van meerdere rollen isolatie of pakken isolatieplaten samen om ze beter te kunnen hanteren en bewaren.
  • De bovenste laag is de belangrijkste of “buitenverpakking”, die wij “supakube” noemen, en de volledige hoogte van de pallet bedekt. De supakube is de belangrijkste bescherming tegen de weerselementen. Bij ontvangst van de levering moet dus worden gecontroleerd of ze niet beschadigd is.

De isolatie wordt zowel door de afzonderlijke verpakking en daarna nogmaals door de verzamelverpakking verdicht, waardoor er meer product in een pak zit en meer pakken op een pallet passen. Hierdoor zijn er minderleveringen nodig, waardoor er minder wegverkeer en minder CO2-uitstoot is. 

Denk eraan dat de verzamelverpakking niet volledig waterdicht is. Daarom wordt isolatie bij voorkeur binnen of onder een afdak bewaard om het risico op beschadiging van de “supakube” te vermijden, waardoor regenwater in de verzamelverpakkingen kan binnendringen. Als dit niet mogelijk is, is het raadzaam om het product af te dekken met een waterdicht dekzeil, zeker als de “supakube” beschadigd is of opengesneden is om de producten van elkaar te scheiden, want de uiteinden van de rollen of platen kunnen dan blootliggen. Als isolatie buiten wordt bewaard, moet dit van de grond op de pallet gebeuren om blootstelling aan plassen water, chemicaliën en andere stoffen te voorkomen.

Wij raden af materiaal gedurende langere periodes buiten te bewaren, maar dit is voor de meeste leveranciers geen probleem dankzij voorraadrotatie. Aannemers zouden er samen met hun leveranciers eveneens voor moeten zorgen dat er wordt geleverd net vóór men de isolatie nodig heeft.

Door dit eenvoudige principe bent u zeker dat uw juist aangebrachte minerale wol aan alle verwachtingen voldoet.

 

Bedrijfsnieuws
Renovatie

Woning renoveren? Begin met isoleren!

Als je in deze tijd een betaalbare woning vindt, dan mankeert er vaak nog wat aan de kwaliteit van de isolatie. Slechte isolatie zorgt voor een lager wooncomfort, maar ook voor een hoge energierekening. Met de torenhoge energieprijzen vandaag de dag, wil je dat natuurlijk voorkomen. Natuurlijk wil je verouderde woningen graag pimpen met een nieuwe keuken, vloer of badkamer, maar het is veel slimmer om te beginnen met betere isolatie. Dan bespaar je elke maand daarna en komt die nieuwe keuken er ook wel.

25.05.2023
Spouwmuurisolatie

Fabels en feiten over het na isoleren van de spouwmuur

Er is al heel wat geschreven over spouwmuurisolatie. Het internet staat vol van verhalen over na-isoleren van de spouw. Kan je een spouwmuur volledig laten vullen? Zakt die isolatie na een paar jaar niet in? Wordt je gevel geen snoepwinkel voor muizen of ander ongedierte? Is het isoleren van de spouwmuur niet vragen om vochtproblemen?

Door de hoge energieprijzen is na-isoleren voor veel huiseigenaren extra interessant geworden. Want al ga je dan niet verduurzamen om het klimaat een handje te helpen, je helpt er in elk geval je eigen portemonnee mee. Maar dan wil je wel weten waar je goed aan doet. Logisch.

Daarom zetten we in deze blog wat fabels en feiten op een rijtje aan de hand van vragen die veel binnen komen bij onze collega’s.

22.05.2023