Comfort met de juiste isolatie

Knauf insulations essentiële gids voor een warme woning in de winter

By Knauf Insulation
19 november, 2021

Het wordt kouder! Welk effect heeft dit op jouw huis? Voelen alle kamers nog comfortabel? De Head of Building Science van Knauf Insulation deelt zijn expertise over hoe je het comfort van jouw woning deze winter kunt verbeteren.

De winter komt eraan. De nachten worden langer, de dagen worden kouder en in het noordelijke halfrond wordt het idee van het dragen van een warme sweater steeds aantrekkelijker.

Voor degenen die vergeten waren hoe koud hun woning in deze tijd van het jaar kan worden, heeft Domen Ivanšek, Head of Building Science bij Knauf Insulation, advies dat kan helpen.

'We kennen allemaal de uitdaging om comfort te creëren in de winter – lage temperaturen in kamers, koude muren, een laag thermisch comfort, de temperatuurasymmetrie van binnenoppervlakten waarbij het ene oppervlak kouder is dan het andere, en ongewenste koude tocht', zegt hij.

Domen Ivansek

Wanneer je deze factoren combineert met vochtigheid, een slechte binnenluchtkwaliteit, condensatie op binnenoppervlakken en verwarmingskosten die de pan uit swingen, dan heb je het perfecte recept voor huiseigenaren die een bijzonder dure, ongelukkige en ongezonde winter tegemoet gaan.

De oplossing is om binnenoppervlakken warm te houden, voor extra warmte en frisse lucht in binnenruimtes te zorgen en om warmteverliezen zo veel mogelijk te beperken, weet Domen. Domen is bouwkundig ingenieur, gespecialiseerd in bouwfysica, en werkt dagelijks samen met architecten, installateurs en klanten.

Het belang van de voorbereiding

'Dus, waar moet je beginnen? Met een goede voorbereiding, een totaalplan, een tijdlijn om alle kwesties op te lossen en voldoende tijd om de verschillende klussen te spreiden en grondig te laten uitvoeren', zegt hij.

'Het is belangrijk om energie- en isolatie-experts direct bij de start, bij de voorbereiding van een renovatieproject te betrekken. Zij kunnen potentiële uitdagingen traceren en problemen vooraf helpen voorkomen.'

'Als de temperaturen in de winter buiten lager zijn dan binnen, moet de complete gebouwschil voorzien zijn van een goede thermische isolatie – en indien mogelijk een goede beglazing – zodat warmtelekken via muren, daken en vloeren worden voorkomen', aldus Domen.

In een niet geïsoleerd huis gaat tot 60% van de warmte verloren via de buitenmuren, deuren en ramen, en tot 30% via het dak. Onderschat ook niet het belang van geïsoleerde vloeren, die een aanzienlijke impact kunnen hebben op het thermische comfort.

 

Hanteer een duidelijke renovatievolgorde

Knauf Insulation beschikt over de expertise en een breed gamma kwalitatieve oplossingen, voor zowel de buitenkant als de binnenkant van gebouwen, die het thermisch comfort van elk gebouwtype verbeteren.

Wij bieden producten aan met uitstekende thermische prestaties, gaande van steenwol en glaswol tot houtwol en inblaaswol.

Onze oplossingen zijn tevens brandveilig, bieden uitstekende akoestische prestaties en hebben een erg goede milieubalans. Zo bestaat onze glaswol met ECOSE Technology® uit tot wel 80% gerecycled glas en bevat glaswol van Knauf Insulation geen formaldehyde, kunstmatige kleurstoffen of acrylaten.

Onze oplossingen zijn verkrijgbaar op maat om zo te beantwoorden aan alle vereisten voor het thermisch comfort. We beschikken over de technische expertise om oplossingen te zoeken voor elke gebouwuitdaging.

Daarnaast bieden we accessoires aan zoals dampremmende- en weerbestendige folies, naast tapes en afdichtmiddelen, om zo de hoogst mogelijke plaatsingsnormen te verzekeren.

Hier is een selectie van enkele van onze oplossingen:

Onze glaswoloplossingen voor hellende daken kunnen tussen gordingen worden aangebracht of tussen dakspanten worden ingeklemd, of zelfs eronder worden gemonteerd om een isolatielaag met hoge dikte te realiseren.

Onze steenwoloplossingen voor platte daken bieden uitstekende thermische prestaties en dragen bij aan de brandveiligheid dankzij de A1-brandreactieklasse.

Onze minerale wol producten voor gevels kunnen gemakkelijk worden bevestigd aan de buitenkant van gebouwen — wat het voordeel biedt dat de warmte in de massa van de muren behouden blijft.

• Onze lichte, geventileerde gevelsystemen in combinatie met onze minerale wol zijn populair omdat ze snel en gemakkelijk kunnen worden geïnstalleerd, en omdat ze een reeks esthetische opties bieden voor architecten en voorschrijvers, gaande van hout en pvc-bekledingen tot panelen of platen van verschillende materialen.

Onze SUPAFIL-inblaaswol is ideaal voor nieuwe gebouwen, renovaties en prefabgebouwen, met een reeks toepassingen voor zolders, spouwmuren en houtskeletframes.

Onze Heraklith-houtwolplaten zijn isolatiepanelen en afwerkpanelen van houtwol voor muren en plafonds en bieden naast een hele reeks verschillende montagemethoden ook uitstekende thermische prestaties dankzij de houtwolvezelstructuur. Verder zijn ze verkrijgbaar in een prachtig gamma kleurafwerkingen waardoor ze een aantrekkelijke plus zijn voor elk interieur, zowel privé als commercieel.

Onze Homeseal-oplossingen verzekeren interieurcomfort door de warmte van het gebouw binnen te houden terwijl je gebouw toch de kans krijgt om te ademen. Onze Homeseal-accessoires zijn belangrijke te plaatsen elementen omdat ze de isolatie beschermen tegen het risico op condensatie en omdat ze luchtlekken en de ermee gepaard gaande energieverliezen voorkomen.