5 veel gestelde vragen over Subsidie Energiebesparen Eigen Huis (SEEH)

By Vivian Kennes
13 november, 2019

Je hebt er misschien al over gehoord of gelezen, maar de overheid verstrekt weer subsidie aan woningeigenaren voor het nemen van isolatiemaatregelen. Uiteraard is die subsidie, de zogenaamde SEEH, gebonden aan allerlei regels en eisen. Dus als je precies wilt weten hoe het zit, moet je deze meest gestelde vragen even lezen.

1. Hoe kom ik in aanmerking voor subsidie?

In principe is de subsidie voor iedereen die een eigen al bestaande woning bezit, zelf bewoont (of na renovatie gaat bewonen) en die minimaal 2 isolatiemaatregelen neemt uit de volgende mogelijkheden: hoogrendementsglas, vloer-, spouwmuur-, gevel- en dakisolatie. Je komt alleen in aanmerking als er voor jouw woning nog niet eerder door jou of een vorige eigenaar van een SEEH-subsidie gebruik is gemaakt.

Let op: er geldt een minimum aantal vierkante meters. Bij een volledige dakisolatie, schouwisolatie of vloerisolatie wordt niet gekeken naar het aantal vierkante meters. Ook niet als het gaat om isolatieglas bij de hele woning.

 

2. Vanaf wanneer kan ik de subsidie aanvragen?

Je kunt de subsidie met terugwerkende kracht aanvragen vanaf 15 augustus 2019 en altijd pas na het laten uitvoeren van de maatregelen. Verder moet je betaalde facturen kunnen verstrekken van bedrijven met een SKG-IKOB of Insula Certificering. De subsidie wordt gegeven ‘zolang de voorraad strekt’. Met andere woorden: op is op. Dus hoe eerder je het aanvraagt, hoe beter. Het totale budget in 2019 bedraagt 160 miljoen euro. Je kunt hier checken hoeveel subsidieruimte er nog is.

De regeling loopt trouwens door in 2020.

 

3. Welke maatregel kan ik het beste nemen?

De grootste energiebesparing realiseer je met het grootste oppervlak en dat is meestal het dak. Geen woning is hetzelfde en elke situatie is anders, maar bij een gemiddelde Nederlandse tussen- of hoekwoning bespaar je de meeste energie met dakisolatie. De meest energiebesparende maatregelen daarna zijn spouwmuurisolatie en zonnepanelen.
Bron: milieucentraal.nl

 

4. Hoeveel subsidie kan ik krijgen?

De hoeveelheid subsidie wordt uitgedrukt in vierkante meters. Hieronder zie je hoeveel subsidie je krijgt bij de meest voorkomende maatregelen:

  • Dakisolatie: €5 m2
  • Spouwmuurisolatie: €20 m2
  • Vloerisolatie €7 m2
  • HR++ glas: €35 m2

 

5. Hoe en waar kan ik de SEEH-subsidie aanvragen?

De overheid heeft een stappenplan waarmee je stap voor stap leest hoe je op de juiste manier de subsidie aanvraagt en je niks vergeet. Download het stappenplan.   

Nog meer vragen? Op de site van de Rijksoverheid vind je alle informatie heel uitgebreid terug. 

 

Naar Website Rijksoverheid