

Je hebt er misschien al over gehoord of gelezen, maar de overheid verstrekt weer subsidie aan woningeigenaren voor het nemen van isolatiemaatregelen. Uiteraard is die subsidie, de zogenaamde SEEH, gebonden aan allerlei regels en eisen. Dus als je precies wilt weten hoe het zit, moet je deze meest gestelde vragen even lezen.
In principe is de subsidie voor iedereen die een eigen al bestaande woning bezit, zelf bewoont (of na renovatie gaat bewonen) en die minimaal 2 isolatiemaatregelen neemt uit de volgende mogelijkheden: hoogrendementsglas, vloer-, spouwmuur-, gevel- en dakisolatie. Je komt alleen in aanmerking als er voor jouw woning nog niet eerder door jou of een vorige eigenaar van een SEEH-subsidie gebruik is gemaakt.
Let op: er geldt een minimum aantal vierkante meters. Bij een volledige dakisolatie, schouwisolatie of vloerisolatie wordt niet gekeken naar het aantal vierkante meters. Ook niet als het gaat om isolatieglas bij de hele woning.
Je kunt de subsidie met terugwerkende kracht aanvragen vanaf 15 augustus 2019 en altijd pas na het laten uitvoeren van de maatregelen. Verder moet je betaalde facturen kunnen verstrekken van bedrijven met een SKG-IKOB of Insula Certificering. De subsidie wordt gegeven ‘zolang de voorraad strekt’. Met andere woorden: op is op. Dus hoe eerder je het aanvraagt, hoe beter. Het totale budget in 2019 bedraagt 160 miljoen euro. Je kunt hier checken hoeveel subsidieruimte er nog is.
De regeling loopt trouwens door in 2020.
De grootste energiebesparing realiseer je met het grootste oppervlak en dat is meestal het dak. Geen woning is hetzelfde en elke situatie is anders, maar bij een gemiddelde Nederlandse tussen- of hoekwoning bespaar je de meeste energie met dakisolatie. De meest energiebesparende maatregelen daarna zijn spouwmuurisolatie en zonnepanelen.
Bron: milieucentraal.nl
De hoeveelheid subsidie wordt uitgedrukt in vierkante meters. Hieronder zie je hoeveel subsidie je krijgt bij de meest voorkomende maatregelen:
De overheid heeft een stappenplan waarmee je stap voor stap leest hoe je op de juiste manier de subsidie aanvraagt en je niks vergeet. Download het stappenplan.
Nog meer vragen? Op de site van de Rijksoverheid vind je alle informatie heel uitgebreid terug.
Er is al heel wat geschreven over spouwmuurisolatie. Het internet staat vol van verhalen over na-isoleren van de spouw. Kan je een spouwmuur volledig laten vullen? Zakt die isolatie na een paar jaar niet in? Wordt je gevel geen snoepwinkel voor muizen of ander ongedierte? Is het isoleren van de spouwmuur niet vragen om vochtproblemen?
Door de hoge energieprijzen is na-isoleren voor veel huiseigenaren extra interessant geworden. Want al ga je dan niet verduurzamen om het klimaat een handje te helpen, je helpt er in elk geval je eigen portemonnee mee. Maar dan wil je wel weten waar je goed aan doet. Logisch.
Daarom zetten we in deze blog wat fabels en feiten op een rijtje aan de hand van vragen die veel binnen komen bij onze collega’s.
22.05.2023