Woningbouwproject Erasmusveld Den Velden, Den Haag

Duurzame nieuwbouw met TP432KD spouwmuurisolatie
Woningbouwproject Erasmusveld Den Velden, Den Haag

Voormalige volkstuintjes en sportvelden worden omgetoverd tot een nieuwe, groene woonwijk in het hart van Den Haag. Om deze ambitieuze doelen te bereiken, zocht aannemer Van Wijnen naar een duurzame en innovatieve oplossing voor de spouwmuurisolatie. Knauf Insulation heeft onlangs het nieuwe spouwproduct TP432KD geïntroduceerd en bleek de ideale keuze te zijn. Met de levering van 3.600 vierkante meter van deze revolutionaire isolatieoplossing aan de etages van het projectgebouw, wordt dit project een internationaal toonbeeld van gezond stads samenleven en bewust anders wonen.

Duurzaamheid als prioriteit

De 125 energiezuinige gezinswoningen De Velden zijn gelegen in een groene oase en moeten op alle mogelijke manieren duurzaam zijn. De woningen zijn uitgerust met warmtepompen, vloerverwarming, zonnepanelen en de meest geschikte isolatie om energiebesparing tot een hoge prioriteit te maken. Hiervoor is TP432KD met zijn hoge isolatiewaarde de ideale keuze gebleken. Deze glaswol spouwmuurisolatie is perfect toepasbaar binnen de BENG-norm (Bijna Energieneutrale Gebouwen) dankzij de optimale combinatie van dikte en isolatiewaarde. De vereiste Rc-waarde kan gemakkelijk worden bereikt in de praktijk door het gebruik van glaswol. De flexibele vezelstructuur van glaswol isolatieplaten sluit perfect op elkaar aan en zorgt voor een goede aansluiting met aangrenzende constructiedelen. Een naadloze aansluiting met aangrenzende constructiedelen is niet alleen belangrijk voor het milieu, maar kan ook leiden tot kostenbesparingen.

Gezond leven

Vanuit de grote ramen van de woningen in Proeftuin Erasmusveld is er veel zicht op de omliggende natuur. Dit maakte het echter moeilijker om de gevraagde Rc-waarde te halen, met name voor de vierkante meters tussen de kozijnen die meer spouwankers nodig hadden. Dankzij de expertise van Knauf Insulation en de nauwkeurige Rc-berekeningen is het toch gelukt om een goede isolatie te realiseren in combinatie met de grote ramen.

In dit geval was er expertise vereist, maar voor het uitvoeren van een eenvoudige berekening kun je onze online Rc-calculator gebruiken.

TP432KD, een betrouwbare oplossing

Ons spouwmuurisolatieproduct, TP432KD, heeft zich bewezen als een betrouwbare en kosteneffectieve oplossing voor de isolatie van spouwmuren. Het product biedt aanzienlijke besparingen en is geschikt voor gebruik met Borgh-ankers voor het Neo-life gevelsysteem, waardoor het de ideale keuze was voor dit duurzame bouwproject. Dankzij de nauwkeurige Rc-berekeningen wist de aannemer precies hoeveel spouwankers per vierkante meter gebruikt moesten worden. Dit was cruciaal om te voldoen aan de Rc 4,7 volgens NTA 8800 in combinatie met het gevelsysteem Neo-life, dat meer spouwankers nodig heeft dan een traditioneel opgebouwde spouw. Ondanks de uitdagingen van koudebruggen en openingen zoals kozijnen, was het mogelijk om de gewenste Rc-waarde te behalen met behulp van TP432KD isolatie met een dikte van 180 mm.

 

De voordelen van TP432KD

  • Prettig te verwerken dankzij het bindmiddel ECOSE® Technology
  • Eenvoudig te snijden
  • Aanvullende afdichtingsmaterialen niet nodig
  • Goede en gelijkblijvende thermische prestatie door goede isolatiewaarde van glaswol
  • Perfecte aansluiting onderling en op achterconstructie door de vezelstructuur, waardoor thermische lekken en ongewenste luchtstromen worden voorkomen
  • Goede waterafstotendheid, niet hygroscopisch, niet capillair
Opdrachtgever Opdrachtgever Van Wijnen
Architect Workshop Architecten