Staatsliedenbuurt, Zaltbommel

Alle woningen volledig groen
Staatsliedenbuurt, Zaltbommel

In 2014 startte de woningcorporatie Woonlinie een project waarin alle 213 woningen in de Staatsliedenbuurt in Zaltbommel minimaal van energielabel B werden voorzien. Omdat dit binnen een korte tijd gerealiseerd moest worden, vroeg de opdrachtgever om snelle isolatie-oplossingen. Het project was onderdeel van het Gelderse Impulsplan. De provincie Gelderland stelt in dit plan geld beschikbaar op voorwaarden dat er onder andere aandacht wordt besteed aan de duurzaamheid binnen het project.

Duurzame inblaaswol, hoge isolatiewaarde

Omdat het energielabel verschilde per woning, verschilde ook de renovatie aanpak op het gebied van isolatie per woning. Om de gevels te voorzien van hoogwaardige spouwmuurisolatie is er Supafil inblaaswol van Knauf Insulation aangebracht. Er is gekozen voor deze oplossing omdat het voor een hoge isolatiewaarde zorgt en geschikt is voor het na-isoleren van spouwmuren. De wol is onbrandbaar en bevat bovendien geen chemicaliën, waardoor een gezonde binnenlucht wordt gecreëerd. De inblaaswol kan binnen één dag worden aangebracht en is dus een snelle manier om de woning energiezuiniger te maken.

Gezond binnenklimaat voor bewoners

Het renovatieproject heeft een belangrijke maatschappelijke impact gehad. Door de verwerking van duurzame producten en systemen is er sterk ingezet op de duurzaamheid van de woningen. Op deze manier is er een verhoging van energielabel F naar energielabel B gerealiseerd. Ook is er een grote gezondheidswinst behaald met het gebruik van de Supafil inblaaswol. Door deze maatregelen is de kwaliteit van de binnenlucht bevorderd en kunnen huurders zo aangenaam mogelijk blijven wonen.

Gebruikte producten
Opdrachtgever Woningbouwvereniging Woonlinie, Zaltbommel
Architect De Twee Snoeken
Aannemer Peter van Kerkhof onderhoud en renovatie
Verwerker Orly & Endevoets