
Bij de keuze voor isolatiemateriaal is de isolatiewaarde natuurlijk een belangrijke overweging. Voor steeds meer bouwbedrijven speelt de verwerkingskwaliteit echter ook een rol. Conventionele glas- en steenwolproducten kunnen immers irritatie aan de huid en luchtwegen veroorzaken. Met ECOSE Technology heeft Knauf Insulation daar wat op gevonden.
In Egmond aan Zee, op steenworp afstand van een van de populairste stranden van Nederland, wordt gebouwd aan een bijzonder zorghotel. De markante constructie met zijn afgeronde hoeken is een combinatie van steen en houtskeletbouw. Wanneer het is voltooid zal er ruimte zijn voor zo’n twintig bewoners die rustig kunnen werken aan hun herstel, na bijvoorbeeld een zware operatie. Naast het zorghotel verrijst tegelijkertijd nog een ander, kleiner gebouw waarin straks een hospice wordt gevestigd.

Eigentijdse installaties vragen om sluitende gebouwschil
In beide gebouwen worden straks eigentijdse warmtetechnieken toegepast, waaronder een warmtepomp. Zulke technieken werken met een lage-temperatuursafgifte, daardoor is het van cruciaal belang dat er een sluitende isolatieschil wordt aangebracht. Een schil die voldoende isolatiewaarde biedt voor zowel de houten gedeeltes als de stenen onderdelen van de constructie.
Bekijk het project en hoor de ervaringen van Tervoort met TP 432KD
“Voor ons was het nog best een uitdaging om het juiste materiaal te vinden”, zo vertelt Alex Tromp, uitvoerder bij aannemersbedrijf Tervoort uit Egmond. “Het ging daarbij niet alleen om de juiste RC-waarde, ook de spouwbreedte was belangrijk. Je wil dat het materiaal goed aansluit zodat geen thermische lekken ontstaan.” Die specifieke eisen brachten hem bij de glaswol isolatieplaten van Knauf Insulation. Dat zijn platen die gemaakt zijn met de innovatieve ECOSE Technology. “De platen van Knauf Insulation bleken de juiste RD-waarde en de juiste dikte te hebben, zodat wij met de juiste RC-waarde onze constructie kunnen maken”, aldus Tromp.
Biobased
Behalve door de isolerende eigenschappen was Tromp vooral ook verrast door de voordelen die het materiaal biedt bij de verwerking. “Knauf gebruikt bij de productie van de platen een natuurlijk soort bindmiddel. Het is dus bio-based, zoals dat heet. Dat natuurlijke middel vervangt bindmiddelen als fenol of formaldehyde waar veel andere glaswolproducten gebruik van maken. En dat merk je meteen, zo hoor ik van mijn mensen, want juist die chemicaliën reageren op het menselijk lichaam. Met het nieuwe middel is de irritatie aan huid en luchtwegen zo goed als verdwenen.”
Dat beaamt Roel de Nijs ook. De bouwmedewerker van Tervoort is inmiddels al vele uren met het materiaal in de weer geweest. “Glaswol was nooit mijn favoriete product”, vertelt hij. “Ik kreeg er altijd jeuk van en het voelde niet lekker aan mijn keel. Maar dat is met deze isolatieplaten eigenlijk nu bijna helemaal verdwenen. De platen werken prettiger en zorgen er zo ook voor dat je je beter op de kwaliteit van het werk kunt blijven focussen.”

Stevige isolatieplaat
De isolatieplaten van Knauf Insulation hebben een kenmerkende kleur die donkerder is dan het normale glaswol. Ook zijn ze steviger, tot groot genoegen van De Nijs, die ze daardoor prettiger te verwerken vindt. “Je kunt ze gemakkelijk oppakken en in stukken snijden. Ze blijven hun vorm dan goed behouden en het voelt lekker stevig aan. Wanneer je ze in een raamwerk hangt dan blijven ze er vaak al vanzelf tussen geklemd zitten. Dat maakt de bevestiging gemakkelijk. Je kun zo snel heel wat meters maken.”
Klimaattransitie
De ECOSE Technology van Knauf Insulation is inmiddels al zo’n tien jaar oud. Het vervangen van traditionele chemische bindmiddelen door biobased grondstoffen heeft zijn waarde daarbij al bewezen als het gaat om kwaliteit en verwerkingsgemak. Maar nu de klimaattransitie steeds belangrijker wordt in de bouw, dient ook een ander voordeel zich steeds nadrukkelijker aan: de energiearme productie van de isolatieplaten. Voor de productie van het bindmiddel ECOSE Technology is liefst 70 procent minder energie nodig in vergelijking met traditionele bindmiddelen. Voor veel opdrachtgevers is dat tegenwoordig een belangrijke overweging.

Toch telt voor Tromp en De Nijs vooral de uitstekende verwerkbaarheid. “Je hebt te maken met een korte verwerkingstijd en er is zelfs minder opslagruimte nodig omdat het stevige materiaal goed stapelt”, vertelt Tromp. Ondertussen weet De Nijs wel wat zijn favoriete eigenschap is van de isolatieplaten van Knauf Insulation. Lachend: “Werken in schone, frisse lucht, geen jeuk aan mijn armen… Dat is voor mij persoonlijk al meer dan genoeg.”
Met onze Rc calculator bereken je eenvoudig met welk isolatiemateriaal en welke isolatiedikte je in verschillende gevelconstructies een bepaalde Rc behaalt.