Saksen Weimar, Arnhem

Duurzame leefomgeving op voormalig kazerneterrein
Saksen Weimar, Arnhem

Op het terrein van de voormalige Saksen Weimar kazerne in Arnhem is een compleet nieuwe woonomgeving ontstaan. In 2006 werd een prijsvraag uitgeschreven voor de herontwikkeling van het complex, dat na de sluiting van de kazerne in 1990 dienst deed als kunstenaarsdorp. Het winnende ontwerp van Braaksma Roos Architecten ging uit van een duurzame, hoogwaardige leefomgeving waarbij bewoners zelf hun eigen huis konden ontwerpen. Saksen Weimar moest een compleet energieneutrale leefomgeving worden. Eén van de eisen voor de woningen was een isolatiewaarde van Rc 4,5 of hoger.

Cavitec glaswol voor spouwmuurisolatie

Om aan de hoge eisen van thermische isolatie te voldoen, werd gekozen voor de Cavitec 032 Premium glaswolplaat van Knauf Insulation (130 en 146mm). Dit materiaal levert uitstekende prestaties op het gebied van thermische isolatie en is zeer geschikt voor toepassing in spouwmuren. Het sluit aan bij de wensen op het gebied van duurzaamheid die voor Saksen Weimar gelden, doordat bijvoorbeeld tot wel 80% gerecycled materiaal bij de productie wordt gebruikt. Daarnaast is de thermische isolatiewaarde van de glaswolplaat niet aan verandering onderhevig.

Verschillende woningen, gelijke kwaliteit

Hoewel nagenoeg elke woning op het Saksen Weimar terrein verschilt van een andere, hebben alle huizen wel dezelfde hoge isolatiewaarde gekregen. Daarmee draagt Knauf Insulation bij aan de wens om energieneutrale woningen te produceren in deze bijzondere omgeving in Arnhem.

Opdrachtgever Woningcorporatie Vivare, Arnhem
Architect Braaksma Roos Architecten
Aannemer Giesbers Bouw, Wijchen