Rijkswaterstaat toren Arnhem wordt studentenflat

BIM in de praktijk
Rijkswaterstaat toren Arnhem wordt studentenflat

De Rijkswaterstaattoren in Arnhem, vlakbij winkelcentrum Presikhaaf, stond al vier jaar leeg. In opdracht van de stichting studentenhuisvesting SSH& is het kantoorgebouw getransformeerd tot een gebouw met 294 wooneenheden voor studenten. Een ingrijpende verandering dat verschillende vraagstukken opleverde.
 

Challenge
Wanneer een gebouw grondig gerenoveerd wordt en zelfs een andere bestemming krijgt zoals bij deze toren in Arnhem dan is het zaak om te kijken naar de eisen die je stelt aan bijvoorbeeld de thermische prestaties en het niveau van geluidsisolatie. 
 

Create
Deze voormalige Rijkswaterstaattoren is tot het casco gestript. Behalve een rigoreuze, interne ingreep heeft het gebouw ook aan de buitenzijde een drastische verandering ondergaan. De toren heeft aan alle vier de zijden nieuwe gevels gekregen. De nieuwe gevels hebben als basis HSB-elementen met geïntegreerde aluminium kozijnen. De elementen zijn 254mm dik en leveren een Rwaarde van 5,0.  In de gevelelementen is Naturoll 032 in 2 verschillende diktes verwerkt (150 mm + 100 mm). 

Bij de opbouw van de geluidsisolerende scheidingswanden is Acoustifit gebruikt. 

Care
De ambitie om van de woontoren van 21 verdiepingen een duurzaam en kwalitatief onderscheidend gebouw te maken bereikte het bouwteam ook door de integrale aanpak in een BIM-omgeving. Door de BIM-omgeving tijdens het hele bouwproces integraal in te zetten, verliep de samenwerking tussen alle partijen optimaal. Zo konden de ketenpartners effectief werken, snel besluiten nemen en uitstekend overzicht houden voor en tijdens de bouwperiode. De innovatieve manier van werken verkortte de duur van de bouw ook. 

 

 

Gebruikte producten
Opdrachtgever SSH& Nijmegen
Architect VFO Architects, Eindhoven
Aannemer Giesbers Wijchen, Wijchen
Houtskeletbouw Houkesloot, Leeuwarden