Prinses Máxima Centrum in Utrecht

Gezonde binnenlucht must voor ziekenhuizen
Prinses Máxima Centrum in Utrecht

Knauf is heel nauw betrokken geweest bij de bouw van het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie. Met een gedetailleerd advies, een compleet gevuld BIM-model en een levensechte mockup zijn aannemer, afbouwer én opdrachtgever zoveel mogelijk ontzorgd

Maximale ontzorging met BIM model, levensechte mockup en gedetailleerd advies

Ontzorgen om maximaal te kunnen verzorgen

Kinderen en kanker, je moet er niet aan denken. Bij het nieuwe Prinses Máxima Centrum doen ze dat wel. Niet alleen over de behandeling en de verzorging maar ook over de omgeving die daar voor nodig is. Knauf heeft daar over meegedacht; al in de tenderfase, samen met aannemer Visser & Smit Bouw en Muller Complete Afbouw. In het bouwteam adviseerde Knauf over de wanden en de plafonds.

Enorme hoeveelheid isolatiemateriaal

Knauf stelde een compleet projectboek op met alle details van de wanden en de plafonds. Uiteraard zijn er in deze unieke zorgomgeving specialiteiten zoals loodwanden te vinden. Het merendeel van de wanden bestaat echter uit enkel skelet met een dubbele laag gipsplaat. Hiertussen is Acoustifit glaswolisolatie aangebracht. Voor extra geluidswering en de badkamers adviseerde Knauf Diamond Board voor de tweede laag. Die is robuuster en beter bestand tegen vochtige omstandigheden. In totaal verwerkte Muller Afbouw zo’n 160.000 mplaatmateriaal en
zo´n 40.000 m2 Acoustifit en 3.500 m2 Naturoll 032 (120 mm). 

Gezonde binnenluchtkwaliteit

Het is niet gek dat isolatiemateriaal van Knauf Insulation zijn weg goed vind in ziekenhuizen en zorginstellingen. Dankzij de productie met ECOSE Technology, een volledig natuurlijk bindmiddel zonder toegevoegde formaldehyde, heeft dit isolatiemateriaal de hoogste score voor een gezonde binnenlucht kwaliteit: Eurofins Gold. Bovendien heeft isolatiemateriaal met ECOSE een erg lage emissie en daarmee het VOC A+ certificaat.
 

 

Ouder Kind Kamers bieden privacy en comfort
Voor bouw mock up van ouder kind kamers gerealiseerd bij Knauf Utrecht
Perfecte geluidsisolatie voor privacy in Maxima Medisch Centrum Utrecht

 

Model in theorie en in praktijk

Alle gegevens over de wanden en de plafonds, inclusief de metalen frames, het isolatiemateriaal en de details voerde Knauf in een BIM-model in. Dat maakte het logistieke traject een stuk gemakkelijker en overzichtelijker en het voorkwam ongewenste problemen tijdens de bouw. Eventuele botsingen tussen bijvoorbeeld metalen staanders en leidingwerk werden zo bijtijds gesignaleerd en voorkomen.

Om alle onzekerheden weg te nemen, is bij Knauf in Utrecht een complete mockup gebouwd van een Ouder-Kind-Eenheid zoals er in het Prinses Máxima tientallen zijn te vinden. Zo kon de opdrachtgever ook nog eens in het écht bekijken of de ruimtes wel precies zo zouden worden als de bedoeling was. Een compleet pakket aan maatregelen dus om bouwer, afbouwer en opdrachtgever zoveel mogelijk te ontzorgen.

Extra geluidsabsorptie via plafonds in Maxima Medisch Centrum met Knauf
MMC Utrecht Knauf en Knauf Insulation zorgden voor BIM advies
Prinses Maxima Centrum voor Kinderoncologie
Gebruikte producten
Opdrachtgever KIKA Amstelveen
Architect LIAG Architecten te Den Haag
Aannemer Visser en Smit Bouw
Verwerker Muller Afbouwgroep
Geleverd via Obimex en Astrimex