
Aannemer GrausBouw werkt in Hoensbroek aan de verduurzaming van de wijk Mariarade. De 68 woningen vallen onder beschermd stadsgezicht. Dat betekent dat er bij het aanbrengen van de dakisolatie nauwkeurig gewerkt moet worden. Om de woningen optimaal klaar te stomen voor de verduurzamingsslag werkt GrausBouw met de Mineral Wool 34 Alu Plus van Knauf Insulation.
In de voormalig mijnkolonie rijden vrachtwagens en busjes af en aan. Met chirurgische precisie haalt een medewerker de pannen van de daken. Een groot deel van de door architect Jan Stuyt ontworpen wijk ondergaat een flinke facelift. Naast het vervangen van de kozijnen en het isoleren van de spouwmuren worden ook de daken geïsoleerd. Geen gemakkelijke klus volgens Guido Pricken, projectleider GrausBouw.

“Vanwege de monumentale status mogen wij niet de volledige kap vernieuwen. De pannen en het dakbeschot gaan er wel af. De asbestdaken worden gesaneerd. Isoleren gebeurt vanaf de onderzijde. We brengen eerst u-profielen aan. Het metaal vormt het raamwerk dat de Mineral Wool op zijn plek houdt tussen de hellende daken. De gordingen aan de binnenkant vullen we uit met de Mineral Wool. Waar nodig plaatsen we hier nog een gipsplaat overheen.”
Niet standaardiseren
Het verduurzamen van een woning is geen eenvoudig abc’tje. Volgens Pricken komt het vaak neer op maatwerk: “In de renovatie lijkt iedere woning op papier hetzelfde maar in de praktijk blijken ze allemaal anders. Je kunt dan niet standaardiseren met harde persingen van PIR of EPS-platen. Het voordeel van de Mineral Wool is dat het veel flexibeler is. De tussenruimte in het U-profiel kunnen we nu volledig afdichten. Hierdoor kun je thermische lekken voorkomen. In de praktijk is het moeilijk om hard materiaal exact op maat snijden. De Mineral Wool bevat een kunststof alu bekleding die zorgt voor een luchtdichte, dampremmende laag. Dat is belangrijk om je dak te beschermen tegen onbedoelde condensatie van vocht. Als je niet goed luchtdicht bouwt, gaat je dakconstructie rotten.”
Totaalpakket
Voor deze isolatieopdracht werkt GrausBouw met het isolatiepakket van Knauf Insulation. Naast de Mineral Wool speelt ook de RT Alu Plus tape een belangrijke rol. Pricken verduidelijkt: “Op de gordingen en zijwanden brengen we eerst deze luchtdichte tape aan. Deze is overlangs gerild waardoor je hem over de muren en langs de gordingen heen kunt plakken. Hier monteren we vervolgens de u-profielen tegenaan. Metalen staanders zorgen ervoor dat de Mineral Wool op zijn plaats blijft. Vervolgens schuif je het isolatiemateriaal achter de staanders. Wanneer je de tape aan de bovenzijde verwijderd, heb je de perfecte aansluiting. Wanneer er een dikkere isolatie vereist is, maken we gebruik van de Naturoll. Dit werkt volgens hetzelfde principe als de MW 34. Voorheen werd voor dit proces een traditionele spijkerflensdeken gebruikt. Het nadeel hiervan is dat het isolatiemateriaal hier vaak doorheen zakte. Wanneer het isolatiemateriaal bevestigd is, kunnen de afwerk- of gipsplaten worden aangebracht voor de finishing touch.”
Uitdagend
Volgens Pricken verloopt het werkproces niet zonder slag of stoot. In vergelijking met andere renovatie- en verduurzamingstrajecten ondervindt hij de nodige uitdagingen. “Normaliter vernieuwen we bij jaren 70-woningen het complete dak. Er komen dan nieuwe dakplaten op. Verder hoeven alleen de kopwoningen wat aanpassingen aan de gevel te ondergaan. In dit geval mag aan het uiterlijk van de monumentale panden niets veranderen. Het metselwerk bij de voorgevels bevat een knipvoeg die de woningen een eigen karakter geven. Het nadeel is dit kostbaar is en dat er vandaag de dag nog maar weinig vakmensen zijn die dit goed beheersen. Een andere uitdaging is dat de zolders – in bewoonde toestand - door de jaren heen vaak ingericht zijn als kamers. Die zullen wel leeg moeten alvorens wij ermee aan de slag kunnen.”
Geen jeuk
Wanneer je te maken hebt met smalle doorgangen, aangepaste kamers en nauwe trappenhuizen is het wel zo prettig om te werken met een gemakkelijk te verwerken product. Waar de traditionele harde persingen voor huidirritaties kunnen zorgen, is daar bij de Mineral Wool geen sprake van. Dat komt door ECOSE® Technology. Bij dit bindmiddel worden bio-based grondstoffen toegepast. Hierbij is maar liefst 70 procent minder energie nodig in vergelijking tot traditionele bindmiddelen die gebaseerd zijn op formaldehyde.
Pricken verduidelijkt: “De mineral wool jeukt niet aan je handen in tegenstelling tot andere glaswol. Het voelt ook veel zachter aan. Dat merk je ook bij het bewerken. Je hebt minder snijbewegingen nodig. Dat komt de snelheid van werken weer ten goede. Bovendien komt er minder stof vrij en hoef je nauwelijks restmateriaal op te ruimen met de Mineral Wool. Daarnaast is het een licht product. Je tilt het zo op je schouder mee naar boven. Bij meerdere projecten hebben de producten van Knauf Insulation hun waarde al bewezen. Voor vragen over de toepassing kunnen we altijd bij onze vaste contactpersonen terecht. Dankzij de intensieve contacten met Knauf Insulation kunnen we ook dit project naar tevredenheid afronden.