Kwaliteitsverbetering 400 Wijchense PeGe woningen

Energiezuinige gevels en nieuwe daken
Kwaliteitsverbetering 400 Wijchense PeGe woningen

Deze zogenaamde PeGe woningen zijn echte Wijchense woningen, ontworpen door de Wijchense architect en aannemer Peter Guelen. De woningen zijn uit begin jaren 70 en liggen verdeeld in Wijchen. Talis werkt momenteel aan een grootschalig onderhoudsproject in Wijchen: Gewoon Goed Wonen.
In totaal worden zo'n 400 woningen aan de Heilige Stoel, Homberg en Kraaijenberg aangepakt, zowel aan de binnenkant als de buitenkant. Het comfort en de energieprestatie worden verbeterd.

 

PéGé woningen

PéGé-woningen staan door heel Nederland, maar zijn een Wijchense uitvinding. De 'bouwpakketwoningen' werden in wederopbouwperiode in de jaren vijftig ontwikkeld door aannemer Peter Guelen. Ze waren snel en goedkoop te bouwen. Guelen dacht niet dat de huizen vele decennia lang gebruikt zouden worden, maar ze blijven onverminderd populair. Vorig jaar werd een rij PéGé-woningen aan de Wijchense Passeweg tot gemeentelijk monument verklaard.


Renovatie tijdens bewoning

Uiteindelijk bleek dat groot onderhoud bij het 'overgrote deel' van de bewoners de voorkeur heeft boven sloop en nieuwbouw. Daarom is in 2017 gestart met de renovatie van de eerste woningen. Het hele project neemt zo'n drie jaar in beslag. 


Supafil inblaaswol in de gevel

Het na-isoleren met Supafil Cavity Wall, een inblaaswol die voor het grootste deel bestaat uit gerecycled glas zonder chemische toevoegingen, kleurstoffen of bindmiddelen biedt de woningbouwvereniging een aantal voordelen: 

  • De bewoners kunnen tijdens de werkzaamheden gewoon in hun woning blijven. Supafil is erkend met het hoogst mogelijke certificaat voor een gezonde binnenluchtkwaliteit: het Eurofins Gold Certificaat.
  • Supafil kreeg als eerste inblaaswol bovendien het Declare Red List Free certificaat. Hiermee tonen we 100% transparantie aan dat er 0% schadelijke stoffen in onze inblaaswol zitten. 
  • Supafil inblaaswol kan ook tijdens wat koudere periodes gewoon worden verwerkt. Omdat de totale planning een belangrijk aspect was, was de keuze voor deze inblaaswol dan ook een logische
Talis renoveert PeGe woningen in Wijchen met inblaaswol Supafil
Duits Isolatie voert werk uit voor Trebbe Knaapen in Wijchen
EUROFINS GOLD-CERTIFICAAT
Gebruikte producten
Opdrachtgever Woningbouwvereniging Talis
Architect A3 Architecten
Aannemer Trebbe/Knaapen
Verwerker Duits Isolatie