Isolatie houten vloeren Aireywoningen Jan Postmahof Amsterdam

Van energielabel F naar A
Isolatie houten vloeren Aireywoningen Jan Postmahof Amsterdam

De Aireywoningen aan het Amsterdamse Jan Postmahof zijn ooit gebouwd volgens het concept van prefab montage om snel te kunnen bouwen en woningnood te voorkomen. De woningen voldeden niet meer aan de eisen van deze tijd. De bewoners kampten met vocht- en geluidsproblemen en het energieverbruik was hoog. Voor woningbouwvereniging Eigen Haard reden om de woningen grondig aan te pakken. Vanaf 2012 is de renovatie gestart. 

Buurtbewoners willen blijven

Waar eerst een sloop gepland stond, werd na verzet van de bewoners besloten om de woningen te renoveren. Veel huurders wilden na renovatie terugkeren. Zij werden tijdelijk op een andere locatie ondergebracht en de renovatie is in samenspraak met de bewoners aangepakt. Drie voorbeeldwoningen werden met verschillende indelingen gerenoveerd. Huurders mochten vervolgens zelf de nieuwe indeling van hun woning kiezen.

Hoge isolatiewaarde dankzij Supafil Timber Frame

De woningen van het Jan Postmahof zijn tot op het casco gestript voor de ingrijpende renovatie. De aannemer heeft gezocht naar materialen die snel en efficiënt te verwerken zijn. Zo kon de tijdelijke verhuizing van de bewoners zo kort mogelijk blijven.  SUPAFIL Timber Frame is een inblaaswol die je snel kunt laten aanbrengen in houten vloeren zonder dat deze losgemaakt hoeft te worden. Via kleine gaten in de vloer wordt de inblaaswol ingespoten. Een tweede reden om te kiezen voor SUPAFIL Timber Frame is de hoge isolatiewaarde van het materiaal. Bovendien is SUPAFIL Timberframe waterafstotend en vochtwerend en helpt het bij het voorkomen van vochtproblemen.

Energielabel van F naar A

Na de oplevering van de eerste woningen, steeg het energielabel van F/G naar A. Het totale pakket aan isolatiemaatregelen (dak, vloer, plafonds en het binnenspouwblad) en de installatie van apparaten als HR-ketels en zonnepanelen zorgde voor fors energiezuinigere woningen. De bewoners konden na enkele maanden terugkeren naar hun nagenoeg volledig nieuwe woning. De eerste reacties waren erg positief. De woningen bleken een veel betere geluidsisolatie te hebben en ook het thermisch comfort nam sterk toe.

Zelf aan de slag met vloerisolatie?

Wil je zelf je kruipruimte isoleren onder de houten begane grondvloer of wil je de houten verdiepingsvloeren voorzien van vloerisolatie? Bekijk dan al onze tips en adviezen op de pagina over het na-isoleren van vloeren. Meer lezen over na isoleren vloer 

Gebruikte producten
Opdrachtgever Woningbouwvereniging Eigen Haard, Amsterdam
Architect Hooyschuur HVDN Architecten
Aannemer Bouwbedrijf de Nijs
Verwerker Wesselink Isolatie