Garenspinnerij Gouda

Duurzame herontwikkeling
Garenspinnerij Gouda

De Garenspinnerij aan de Turfsingel in Gouda werd volledig gesloopt en na de herinrichting werd het een centrale plek voor actieve cultuurbeleving.

Duurzame herontwikkeling

Bij de herontwikkeling van de Garenspinnerij tot cultuurhuis is bijzonder goed gekeken naar verschillende aspecten van duurzaamheid. Naast behoud van de culturele waarde is er ook doorgedacht over materiaalkeuze, installaties en aanpasbare indeling. Knauf bood een oplossing waarbij met minder materialen toch werd voldaan aan de eisen op het gebied van geluidsisolatie, brandveiligheid en luchtzuivering.

Duurzame materiaalkeuze

De Goudse Machinale Garenspinnerij – zoals het gebouw in 1861 heette – is een prachtig pand met een cultuurhistorische waarde. Door de herontwikkeling kan het gebouw nog eens 25 jaar gebruikt worden. Dat is op zich al een duurzame keuze. Bij de uitvoering is gekeken naar duurzaamheid bij de materiaalkeuze en installaties tot en met een doordachte, aanpasbare indeling. De indeling kan aangepast worden als de activiteiten naar verloop van tijd wijzigen.

In de Garenspinnerij zijn een aantal activiteiten gehuisvest waarbij flink geluid wordt gemaakt. Het bestaande gebouw werd daarom voorzien van geluidsisolerende doos-in-doos-ruimten. Vanwege de ligging in een woonwijk is veel aandacht besteed aan het beperken van de geluiduitstraling naar de omgeving. Het pand is brandveilig door Fire Safety Engineering en modellering van brandscenario’s.

Alle binnenwanden en vrijdragende akoestische plafonds zijn door Knauf en Knauf Insulation geleverd. De projectspecifieke detaillering is samen met Van Ginkel Afbouw ontwikkeld zodat er een optimale ruimte ontstaan is voor muziek en toneelspel. Door toepassing van producten als Acoustifit glaswol met brandklasse A1 zijn plafond- en wandsystemen gebouwd met een goede geluidsisolatie en hoge brandwerendheid. 


Geluidsisolatie binnenwanden en plafonds

Door de systeemcombinatie van Knauf gipsplaten en isolatie van Knauf Insulation leveren we gegarandeerde prestaties op het gebied van geluid en brandveiligheid. Zo zijn er bij de herontwikkeling van dit cultuurhuis dubbele gipsplafonds met een geluidsisolatiewaarde van Rw 78 dB en een brandwerendheid van 60 minuten en gerealiseerd. 

Ook de W629 voorzetwanden, die geplaatst zijn om de thermische isolatie van de gevel te verhogen, hebben een brandwerendheid van 60 minuten. De scheidingswanden hebben door de meerlaagse opbouw een geluidsisolatiewaarde van 78 dB en een brandwerendheid van maar liefst 120 minuten.

Wil je meer weten over de geluidsisolatiewaarden en brandwerendheid van veel voorkomende wandsystemen? Download dan onze Acoustifit brochure. 

Download Acoustifit Brochure

Opdrachtgever Kunstpunt Gouda, Studio Gonz, Jeugdtheaterhuis
Architect Grosveld van der Velde architecten, Breda
Aannemer Vios Bouw, Utrecht
Verwerker Van Ginkel Afbouw, Renswoude