Extreem duurzame zelfbouwwoningen in Almere uitgerust met Naturoll isolatie

Wikihouses
Extreem duurzame zelfbouwwoningen in Almere uitgerust met Naturoll isolatie

Het Wikihouse-concept past helemaal in deze tijd. Je downloadt gratis je ontwerp of past het digitaal aan, al dan niet met hulp van een architect. Je print het uit en start met bouwen! Het open source bouwplan is al in het echt te bewonderen in Almere. Het gaat om 27 woningen. Met een houtskelet bouwpakket zijn de meeste van deze woningen inmiddels gerealiseerd. Naturoll van Knauf Insulation zit zowel in de vloeren, wanden als het dak. Een bewuste keuze waar de bewoners blij mee zijn.

Eerste Wikihouse-buurt ter wereld

Het concept past niet alleen in de duurzaamheidstrend, maar ook in een tijd waarin betaalbare woningen schaars zijn. De Wikihouses zijn heel geschikt voor starters en huishoudens met een inkomen net boven de huursubsidiegrens. De woningen zijn tussen de 50 en 90 m2 en kosten vanaf 160 duizend euro. Organisatie Woninbouwatelier is een samenwerking tussen de gemeente Almere, provincie Flevoland en het Rijk en ondersteunt het project. In Almere Buiten is zo de eerste Wikihouse-buurt ter wereld van de grond gekomen.

Zelf duurzaam bouwen

Het is net als bij IKEA; je betaalt minder omdat je het zelf in elkaar zet. Het ontwerp dat je kiest, zaagt een computergestuurde zaag vervolgens op maat uit houten plaatmateriaal. Zo ontstaat je eigen bouwpakket waarbij natuurlijk rekening is gehouden met elektriciteitsaansluitingen, rioleringsbuizen en waterleidingen. Maar daarmee ben je er niet. De toekomstige bewoner zet het casco van het huis zelfstandig in elkaar en moet het dan nog afwerken met onder andere isolatie.

Bij de eerste 27 Nederlandse Wikihouses is bewust gekozen voor Naturoll van Knauf Insulation. De bewoners hebben bij de keuze voor isolatiemateriaal naar verschillende aspecten gekeken. Waar bestaat het materiaal uit, hoe is het geproduceerd, hoe goed isoleert het en wat kost het. In die totale afweging is gekozen voor Naturoll van Knauf Insulation.

Zelf bouwen is flink aanpoten

Wie zelf bouwt moet natuurlijk wel de juiste instelling hebben en de handen uit de mouwen steken. Een betaalbaar, duurzaam en digitaal geproduceerde houtskeletwoning is een prachtig concept, maar vraagt wel om tijd en arbeid van de bewoners zelf. Hoe meer je zelf doet, hoe meer je bespaart. Zoals Linda Slots, een van enthousiaste zelfbouwers: “Het is best zwaar en is echt niet voor iedereen weggelegd. Het is ook veel uitzoek- en regelwerk. Maar ik ben er heel blij mee en kijk uit naar het moment dat ik mijn woning in kan”, zegt Linda. De Wikihouses zijn energieneutraal. Dankzij zonnepanelen, laag energieverbruik en optimale isolatie.

Enthousiaste gebruiker Naturoll

De route naar Knauf Insulation verliep via Linda: “Ik kende toevallig iemand in de houtsector en die wees mij op Naturoll, omdat hij hoorde dat de Wikihouses op basis van houtskelet zijn ontworpen. Zo kwamen we terecht bij Knauf Insulation en daar konden we vanuit het collectief goede afspraken mee maken. Dat hebben we met meer partijen zo gedaan.” Linda beveelt Naturoll warm aan: “Het houten casco is net lego maar dan hol van binnen. In al die delen zit de Naturoll-isolatie van Knauf Insulation als vloerisolatie, wandisolatie en dakisolatie. Het werkt echt super! Je kunt het heel makkelijk zonder handschoenen gebruiken zonder dat je die kleine glasdeeltjes voelt. Het is heerlijk zacht. En dat maakt het erg fijn om mee te werken. Ik zou het iedereen aanraden.”

 

Ontdek de voordelen van Ecose Technology

Dit unieke en 100% natuurlijke bindmiddel maakt de glaswol van Knauf Insulation voelbaar zacht! 

Ontdek Ecose Technology