De Kooimeer in Alkmaar: van zorgcentrum naar duurzaam woongebouw

Gezond en toekomstbestendig wonen
De Kooimeer in Alkmaar: van zorgcentrum naar duurzaam woongebouw

Een energiezuinig en duurzaam woongebouw aan de rand van Alkmaar, dat is De Kooimeer. Het zorgcentrum dat er stond ging tegen de vlakte en de bouw van gloednieuwe appartementen is in volle gang. Zo is aannemer Bot Bouw inmiddels gestart met de afbouwwerkzaamheden op de eerste woonlagen. De ruimtes beginnen zich nu echt af te tekenen. Het toekomstbestendige appartementencomplex is naar verwachting begin 2024 klaar voor gebruik.


Een gezonde leefomgeving voor bewoners

De Kooimeer aan de Vondelstraat en de Albertina Agnesstraat heeft straks 123 appartementen, waarvan 78 huur en 45 koop. De verkoop van laatst genoemde is inmiddels gestart. De levensloopbestendige appartementen variëren in afmeting van circa 78,5 tot 110m² en zijn alle voorzien van een ruim balkon. Dankzij een fraaie ligging op een hoek, genieten bewoners straks volop van natuurlijke lichtinval in woonkamer, slaapkamer of keuken. De woningen zijn uitstekend geïsoleerd en gasloos en zelfs voorzien van 105 zonnepanelen.

 

Optimale isolatie dankzij glaswol en steenwol isolatieplaten

Voor het isolatiemateriaal viel de keuze van Bot Bouw op 1620 m² TP 432KD in dikte 140mm van Knauf Insulation. Dit is een stevige, waterafstotende glaswolplaat met ECOSE® Technology. Dit betekent geen jeuk, geen geur en geen stof. Isolatie met ECOSE® bevat natuurlijke bindmiddelen en is hiermee voelbaar zachter. Bovendien is voor de productie van het bindmiddel maar liefst 70% minder energie nodig vergeleken met traditionele bindmiddelen. Een zeer mens- en milieuvriendelijke maar ook kosteneffectieve oplossing voor de isolatie van spouwmuren. Bovendien zijn de dikten en isolatiewaarde van TP 432KD perfect toepasbaar binnen de BENG-norm. De gekozen isolatie van Knauf Insulation is dus zeer duurzaam maar scoort ook nog eens erg hoog op de binnenluchtkwaliteit.

 

Flexibele vezelstructuur bespaart werk en sluit beter aan

Wie duurzaam en efficiënt wil isoleren, wil ook thermische lekken voorkomen. Dankzij de flexibele vezelstructuur sluiten glaswol en steenwol isolatieplaten perfect aan op het binnenspouwblad én op elkaar. Hierdoor heb je met deze isolatieplaten veel minder risico op thermische lekken door kieren of een valse luchtspouw. Aanvullende afdichtingsmaterialen zijn overbodig wanneer je de isolatieplaten met een overmaat van 5-10 mm snijdt. Zo bespaar je aanzienlijk op arbeid. Bovendien heb je met de isolatieplaten van Knauf Insulation minder opslag op de bouwplaats. Dankzij onze optimale verpakkingsmethode zitten er namelijk meer m² op een pallet.

 

Een kijkje achter de deuren

In het unieke en ultramoderne woongebouw in Alkmaar bevinden zich diverse woningtypes. Zo zijn er 2- en 3-kamer appartementen te koop. Alle appartementen hebben een ruim balkon, waardoor je altijd kunt genieten van de frisse buitenlucht. Daarnaast beschikt De Kooimeer over een ondergrondse parkeergarage. Voor alle bewoners van de koopappartementen is hier een parkeerplaats gereserveerd. Ook zijn er op de begane grond van het complex twee ontmoetingsruimtes voor de bewoners, om contact tussen bewoners te faciliteren en stimuleren. Zo is De Kooimeer zowel voor de nieuwe bewoners als voor de stad Alkmaar een mooie, duurzame en gezonde aanvulling op de bebouwde omgeving!