Circulair project Spinoza20first en sporthal Bajeskwartier is een duurzame parel

Gezonde binnenlucht dankzij Ecose Technology®
Circulair project Spinoza20first en sporthal Bajeskwartier is een duurzame parel

Het moet de duurzaamste en groenste wijk van Amsterdam worden: het Bajeskwartier in Amsterdam, waar vroeger de Bijlmer Bajes stond. Om de duurzaamheid van de wijk te stimuleren, wordt maar liefst 98% van de oude gevangenis hergebruikt. Knauf Insulation leverde in meerdere opzichten een substantiële bijdrage. Onder andere door duurzame glaswol isolatie met ECOSE® Technology; een prettig te verwerken materiaal dat vriendelijk is voor mens én milieu.

Duurzaamheid en circulariteit hand in hand

Circulariteit speelt een grote rol in het verduurzamen van deze bekende Amsterdamse wijk. Om in te spelen op de ambities was hergebruik van materialen een belangrijk uitgangspunt. Bovendien is een gezonde binnenluchtkwaliteit erg belangrijk voor de school. In de zoektocht naar circulaire scheidingswanden kwam BDG Architecten dan ook bij Knauf uit en koos MAT Afbouw voor producten van Knauf Insulation voor de binnenwanden, met het natuurlijke glaswol.

Gezonde combinatie met Acoustifit en Diamond Board

Op verzoek van afbouwbedrijf MAT Afbouw adviseerde Knauf Insulation onder andere de W112C. Deze wand bestaat uit een enkel skelet van 75 mm profielen, 60 mm glaswol Knauf Acoustifit en aan beide zijden een eerste laag van 12,5 mm Knauf Diamond Board DFH2IR. Dit systeem voorziet in voldoende brandwerendheid (60 minuten) en geluidsisolatie, 58,5 (-2;-9) dB. Het is vooral de structuur die hieraan bijdraagt. En niet onbelangrijk: het bevat het natuurlijk bindmiddel Ecose waardoor het niet jeukt of irriteert. Zonder geur en chemische toevoegingen houdt het ook na oplevering de lucht schoon. Het Eurofins certificaat en DECLARE-label tonen dat aan.

Waterbestendigheid en weinig snijverlies

Sporthal Bajeskwartier, die tegen de school is aangebouwd, kon natuurlijk niet achterblijven. Ook hier is een flinke slag gemaakt op het gebied van verduurzaming. Zo monteerde MAT Afbouw, net als bij de school, een aantal Knauf Hybride Circulaire Wandsystemen. Bij de kleedkamers van de sporthal is vooral de W116C toegepast. Deze dubbelskeletwand zonder isolatiemateriaal biedt namelijk veel ruimte voor leidingwerk van onder meer de douches. Een ideale combinatie van praktisch en duurzaam. Naast de stootvastheid van de Diamond Board, komen ook de waterbestendige eigenschappen mooi tot hun recht. Bovendien is er weinig snijverlies, omdat de maatvoering van de Knauf Insulation isolatieplaten op systemen van metalen staanders is afgestemd.

Met de verschillende toepassingen van Knauf Insulation is er een substantiële bijdrage geleverd aan de herontwikkeling van een bekende plek in het Amsterdamse, en daar zijn we trots op.

Circulair, duurzaam en gezond!

Hogere eisen bij scheiding van lokalen

Voor de lokaal-scheiding lag de lat nog een beetje hoger. Begrijpelijk natuurlijk, want een klas vol leerlingen produceert soms veel geluid en de wanden moeten tegen een stootje kunnen. De oplossing was een dubbelskeletwand met aan beide zijden een laag Circulaire plaat en een laag Diamond Board. Een zeer stootvaste plaat als buitenste laag dus, met natuurlijk Acoustifit glaswolisolatie van Knauf Insulation voor een uitstekende geluidsisolatie. Dankzij de vezelstructuur absorbeert het materiaal geluid extra goed. Acoustifit glaswol is bovendien brandveilig met brandklasse A1 en voldoet aan de hoogste kwaliteitseisen voor gezonde binnenluchtkwaliteit.

Gebruikte producten