B30 van statig ministerie naar denktank

Hoogstandje in de hofstad
B30 van statig ministerie naar denktank

Met maar liefst 21 verschillende wanden, BIM-begeleiding en KnaufZeker leverden wij vanuit ons zusterbedrijf Knauf en Knauf Insulation een flinke bijdrage aan het adembenemend mooie B30. Dat het overheidsgebouw ook nog eens een van de vier genomineerden is voor de ARC17 Architectuur Award, is de kers op de taart.

Hoogstandje in de hofstad

De kwaliteit spat ervan af bij B30 in Den Haag. Kaan Architecten toverde het statige voormalige ministerie aan de Bezuidenhoutseweg om in een prachtig uitnodigend gebouw waar het heerlijk werken is. Lekker licht en met een aangenaam akoestisch klimaat. Knauf en Knauf Insulation leverden daar een belangrijke bijdrage aan met een uitgebreid pakket accurate oplossingen.
 

Oplossingen voor elke eis

Al van het begin af aan kon ons zusterbedrijf Knauf uit Utrecht meedenken over de wanden. Het BIM-model gaf een goed inzicht in de beoogde hoogtes en de diktes van de wanden en de verschillende eisen die eraan werden gesteld. Niet minder dan 21 verschillende wanden bevatte het uitgebreide projectboek dat Knauf opstelde, compleet met alle details. Ze zijn allemaal gemonteerd door Kwakman Afbouw.

Eenvoudig maar oh zo fraai

Er werden bij de verschillende wanden en plafonds specifieke eisen gesteld aan geluidsabsorptie, stootvastheid en thermische prestaties. Zo zijn bij de schuine kappen met de lichtkoepels twee dikke lage Acoustifit glaswol aangebracht om de gevraagde RC-waarde van 3,5 te halen. Het systeem is fraai strak gemonteerd door het Volendamse afbouwbedrijf.

Onzichtbare gaatjes

In het atrium van B30 wilde de architect een heel goede oplossing voor de akoestiek. De enorm hoge ruimte bevat immers vooral harde materialen dus er moest nogal wat galm worden tegengegaan. De enorme wanden zijn voorzien van geperforeerde Cleaneo platen. In de spouw bracht Kwakman een 50 mm dikke laag Acoustifit aan. Glasvlies aan de voorzijde, een klasse A afwerking en een akoestische open pleister onttrekken de perforaties aan het zicht.

Een plafond op z’n kant

Het systeem voor het atrium wordt normaal gesproken voor plafonds gebruikt. Ten opzichte van die toepassing is alleen de spouw wat ruimer gemaakt, om de absorptiegraad te verhogen. De aanpassing en de verticale toepassing zijn getest en gecertificeerd voordat de wand in B30 werd gemonteerd.

Opdrachtgever en aannemer wilden er immers van op aan kunnen dat de akoestische eisen gehaald zouden worden. Met het KnaufZeker certificaat hebben ze die garantie. En ook de zekerheid dat alle andere wanden eveneens optimaal presteren en dat zullen blijven doen.

 

Kenniscentrum B30 Den Haag prettige akoestiek mede dankzij Acoustifit van Knauf Insulation
Kenniscentrum B30 KnaufZeker project
Van Ministerie naar denktank
Kenniscentrum B30 KnaufZeker
B30 van ministerie naar denktank KnaufZeker
Wood Wool / Heraklith

 

 

Lees hier meer informatie over BREEAM

Gebruikte producten
Opdrachtgever Rijksvastgoedbedrijf
Architect Kaan Architecten
Aannemer Breijer Bouw & Installatie
Verwerker Kwakman afbouw