Atlas Theater

Groenste theater van Nederland met perfecte akoestiek
Atlas Theater

Het Atlas Theater in Emmen is ontworpen als een compleet groen en transparant theater. Het theater met zijn groene dak is tevens de ingang tot de nieuwe Dierentuin in Emmen. Het Atlas theater heeft een gigantische foyer met een 20 meter hoog plafond. Vanwege het ontwerp en het doel van het gebouw waren de architect en eigenaar op zoek naar een perfecte oplossing voor de akoestiek. 

Onderdeel van de akoestische oplossing
Om te voorkomen dat de hoge foyer als een klankkast zou gaan werken, zijn de buitenwanden van de grote en de kleine zalen die grenzen aan de foyer bekleed met Tektalan houtwolpanelen. Ook de technische ruimte en de toegang tot de kleine zaal en de gangen richting de kleedkamers en de orkestbak zijn voorzien van Tektalan A2 en Heraklith A2 om te voldoen aan de akoestische vereisten.

De houtwolpanelen zijn niet alleen gekozen vanwege hun akoestische prestaties, maar ook als een decoratief element in de afwerking van het gebouwe. De panelen hebben een gevarieerde eindafwerking in wit, grijs en zwart zodat ze perfect passen in het interieur van het theater.

Brandveilig bouwen
Tektalan A2 is de perfecte oplossing voor gebouwen met hoge vereisten op het gebied van akoestiek en brandwerendheid zoals het Altas Theater in Emmen. Tektalan is een gelaagd houtwolpaneel dat is gecombineerd met steenwol om geluid te absorberen. Omdat Tektalan een gelaagde opbouw heeft en rondom voorzien is van een wisselsponning, is Tektalan het enige houtwolpaneel dat kan fungeren als hitteschild waardoor de integriteit van de constructie tijdens brand langer gewaarborgd blijft.

Waar je met technische installaties geen invloed op hebt is de basis, de akoestiek van een gebouw. Het eindresultaat mag er zijn. Het is een prachtig pand met een fantastische akoestiek. Daar zijn wij als technici erg blij mee.
Koos Maris, hoofd techniek
Heraklith houtwolpanelen akoestische oplossing Technische Ruimte Atlas Theater
Heraklith houtwolpanelen dragen bij aan akoestiek Atlastheater Emmen
Heraklith in de gangen voor geluidsabsorptie
Opdrachtgever Gemeente Emmen
Architect Van den Berg Group
Aannemer Dura Vermeer