

Bereikbaarheid en leveringen zomer 2023
De meeste zomervakanties zijn alweer gepland. Daarom informeren wij je graag over onze bereikbaarheid en onze levermogelijkheden rond de zomer.
12.06.2023Als je in deze tijd een betaalbare woning vindt, dan mankeert er vaak nog wat aan de kwaliteit van de isolatie. Slechte isolatie zorgt voor een lager wooncomfort, maar ook voor een hoge energierekening. Met de torenhoge energieprijzen vandaag de dag, wil je dat natuurlijk voorkomen. Natuurlijk wil je verouderde woningen graag pimpen met een nieuwe keuken, vloer of badkamer, maar het is veel slimmer om te beginnen met betere isolatie. Dan bespaar je elke maand daarna en komt die nieuwe keuken er ook wel.
Vind je het lastig om te bepalen met welke isolatieklus je het beste kunt beginnen? Kijk dan eens naar de hoeveelheid energie die je kunt besparen met betere isolatie. De site van Milieucentraal geeft handige overzichten van gemiddelde besparingen bij allerlei woningen.
Je kunt ook kijken naar hoe moeilijk of eenvoudig je betere isolatie kunt (laten) aanbrengen.
Na-isolatie |
Gemiddelde energiebesparing * |
Moeilijkheidsgraad |
Onze renovatietoppers |
---|---|---|---|
1. Hellend of schuin dak | 30% | Gemiddeld |
TR 312 spijkerflensdeken MW34 Alu Plus Rock4All |
2. Plat dak | 30% | Gemiddeld-Moeilijk |
Multifit 035 Naturoll (032-037) |
3. Spouwmuurisolatie | 20% | Eenvoudig | Supafil Cavity 033 inblaaswol |
4. Vloerisolatie | 10-15% | Gemiddeld-Moeilijk |
Multifit 035 Naturoll (032-037) |
*de overige % is te bereiken met algemene kierdichting bij deuren en kozijnen via tochtstrips, borstels in brievenbusopeningen enzovoort.
Twee redenen waarom het na isoleren van een schuin of hellend dak meestal de eerste klus is om te doen als je begint met het aanbrengen van betere isolatie.
Daarom kan een woning tot wel 30% van de warmte verliezen als het dak slechte of geen isolatie heeft. En in de zomer warmt een huis juist veel eerder op als het dak slecht geïsoleerd is. Je hebt met goede isolatie minder behoefte aan airconditioning.
Met glaswol en minerale wol heb je minder risico op thermische lekken en luchtlekken. Als je de isolatie met 10 mm overmaat snijdt, plaats je de isolatie simpelweg zonder kieren. Extra afdichten met schuim is niet nodig.
Bij renovatie kom je in Nederland vooral gordingkappen tegen. De dakbalken lopen daarbij van links naar rechts van de ene zijmuur naar de andere zijmuur. Onze renovatietopper voor gordingkappen is de Mineral Wool 34 Alu Plus. Een stevige minerale wol isolatiedeken met een geïntegreerde PET-PE folie voor de vereiste luchtdichting.
Als de dakbalken van boven naar beneden lopen, spreken we over een sporenkap. De TR 312 spijkerflensdeken is onze renovatietopper voor de sporenkap. De isolatie past tussen de balken en je niet de flenzen vast op de houten sporen. Let op dat je de nietjes en overlap af tapet. De TR 312 dakisolatie is overigens ook prima toe te passen in gordingdaken.
De dakisolatie Mineral Wool 34 Alu Plus en de spijkerflens TR 312 hebben allebei een geïntegreerd dampscherm om snel een luchtdichte dakconstructie te realiseren. Luchtdicht bouwen is belangrijk omdat je zo voorkomt dat warme lucht van binnenuit tegen het koude dakbeschot komt. Als warme lucht via een luchtlek tegen het koudere dak condenseert, ontstaat er vocht dat op termijn tot houtrot in je dak leidt. Dat wil je natuurlijk niet.
Dus gebruik je onbeklede isolatie, dan moet je een losse dampremmende folie plaatsen voordat je de isolatie afwerkt met gipsplaten. Vergeet niet om alle naden tussen folies, de zijmuren, vloer en dak goed af te tapen. Alleen dan realiseer je een volledige luchtdichting.
Bekijk alle tips en adviezen voor goede dakisolatie ook op onze renovatiepagina hellend dak isoleren.
Platte daken zien we in Nederland vooral bij aan- en uitbouwen of bij appartementsgebouwen.
Een plat dak kun je het beste isoleren via de buitenkant (warm-dak constructie). Hiervoor gebruik je isolatie met een beloopbaarheidsklasse zoals PIR- of steenwol isolatieplaten. Omdat je het plat dak niet altijd eenvoudig kunt voorzien van extra isolatie vanaf de buitenkant, kan je het plat dak ook van binnenuit extra isoleren. We spreken dan van een koud-dak constructie.
Om een plat dak van binnenuit tussen de balken te isoleren, kies je bijvoorbeeld voor Multfit 035. Dit is een stevige isolatie voorzien van snijmarkeringen. Deze isolatie is ideaal als je moet isoleren met een onregelmatige afstand tussen de dakbalken. Multifit 035 heeft een hoge isolatiewaarde. Bekijk alle tips en adviezen voor het na isoleren van een plat dak op onze renovatiepagina plat dak.
Naast het dak vormt ook de gevel een groot oppervlak van het huis. Als er een ongeïsoleerde luchtspouw is, dan kan deze door een erkend verwerker vaak al binnen één dag voorzien worden van isolatie zoals Supafil Cavity 033. Spouwmuurisolatie is een investering die zich snel terugverdient, vooral bij een vrijstaande woning of een hoekwoning telt het aantal vierkante meter gevel aardig op. Bij de gevel horen overigens ook de ramen. Heb je nog enkel of dubbel glas, dan kan investeren in HR+ glas interessant zijn.
Omdat je zelf niet kunt zien of een spouwmuur voorzien is van isolatie, zal een erkend verwerker altijd een voorinspectie uitvoeren. Hij kan je eenvoudig vertellen of de spouwmuren geschikt zijn voor na-isolatie. Het isoleren van spouwmuren moet je altijd overlaten aan een professional!
Tot slot de vloer. Als een vloer slecht geïsoleerd is, voelt deze vloer onaangenaam koud aan in de winter. Bewoners hebben koude voeten en ervaren koude tocht of trek over de vloer. Goede vloerisolatie voorkomt dat koude gevoel. Dus ook al verlies je in verhouding minder warmte via de vloer dan via de gevel of het dak, als een vloer comfortabeler voelt gaat de verwarming minder hoog.
Woningen met een bouwjaar van voor 1975 hebben vaak een houten begane grondvloer. Deze kun je via de kruipruimte uitstekend zelf isoleren met onze renovatietopper Multifit 035.
Bekijk onze tips en adviezen voor het isoleren van houten vloeren op onze renovatiepagina over vloerisolatie.
De meeste zomervakanties zijn alweer gepland. Daarom informeren wij je graag over onze bereikbaarheid en onze levermogelijkheden rond de zomer.
12.06.2023Er is al heel wat geschreven over spouwmuurisolatie. Het internet staat vol van verhalen over na-isoleren van de spouw. Kan je een spouwmuur volledig laten vullen? Zakt die isolatie na een paar jaar niet in? Wordt je gevel geen snoepwinkel voor muizen of ander ongedierte? Is het isoleren van de spouwmuur niet vragen om vochtproblemen?
Door de hoge energieprijzen is na-isoleren voor veel huiseigenaren extra interessant geworden. Want al ga je dan niet verduurzamen om het klimaat een handje te helpen, je helpt er in elk geval je eigen portemonnee mee. Maar dan wil je wel weten waar je goed aan doet. Logisch.
Daarom zetten we in deze blog wat fabels en feiten op een rijtje aan de hand van vragen die veel binnen komen bij onze collega’s.
22.05.2023Door de hoge energieprijzen willen steeds meer klanten hun woning isoleren. Goede materialen zijn daarvoor de basis. Knauf Insulation is al jaren een voorloper op het gebied van isolatie en levert het beste isolatiemateriaal voor jouw isolatieklus. Communicatiespecialist Vivian Kennes en technisch productspecialist Jos Gasseling leggen de meerwaarde van isoleren uit én waarom goede ventilatie belangrijk is.
24.04.2023