Maak kennis met onze renovatietoppers

Woning renoveren? Begin met isoleren!

By Vivian Kennes
25 mei, 2023

Als je in deze tijd een betaalbare woning vindt, dan mankeert er vaak nog wat aan de kwaliteit van de isolatie. Slechte isolatie zorgt voor een lager wooncomfort, maar ook voor een hoge energierekening. Met de torenhoge energieprijzen vandaag de dag, wil je dat natuurlijk voorkomen. Natuurlijk wil je verouderde woningen graag pimpen met een nieuwe keuken, vloer of badkamer, maar het is veel slimmer om te beginnen met betere isolatie. Dan bespaar je elke maand daarna en komt die nieuwe keuken er ook wel.

Woning met energielabel C gemiddeld 8% meer waard dan met energielabel G.
2022, onderzoek Funda.

Met welke klus beginnen en welke isolatie kiezen?

Vind je het lastig om te bepalen met welke isolatieklus je het beste kunt beginnen? Kijk dan eens naar de hoeveelheid energie die je kunt besparen met betere isolatie. De site van Milieucentraal geeft handige overzichten van gemiddelde besparingen bij allerlei woningen.

Je kunt ook kijken naar hoe moeilijk of eenvoudig je betere isolatie kunt (laten) aanbrengen.

Na-isolatie

Gemiddelde energiebesparing *

Moeilijkheidsgraad

Onze renovatietoppers 

1. Hellend of schuin dak 30%  Gemiddeld

TR 312 spijkerflensdeken

MW34 Alu Plus 

Rock4All

2. Plat dak 30%  Gemiddeld-Moeilijk

Multifit 035

Naturoll (032-037)

3. Spouwmuurisolatie 20%  Eenvoudig Supafil Cavity 033 inblaaswol
4. Vloerisolatie 10-15% Gemiddeld-Moeilijk

Multifit 035

Naturoll (032-037)

*de overige % is te bereiken met algemene kierdichting bij deuren en kozijnen via tochtstrips, borstels in brievenbusopeningen enzovoort. 

1. Na-isolatie van schuin dak of hellend dak 

Twee redenen waarom het na isoleren van een schuin of hellend dak meestal de eerste klus is om te doen als je begint met het aanbrengen van betere isolatie.

  • Het dak is een groot oppervlak
  • Warme lucht stijgt op.

Daarom kan een woning tot wel 30% van de warmte verliezen als het dak slechte of geen isolatie heeft. En in de zomer warmt een huis juist veel eerder op als het dak slecht geïsoleerd is. Je hebt met goede isolatie minder behoefte aan airconditioning.

Welke isolatie voor de na-isolatie van een schuin of hellend dak? 

Met glaswol en minerale wol heb je minder risico op thermische lekken en luchtlekken. Als je de isolatie met 10 mm overmaat snijdt, plaats je de isolatie simpelweg zonder kieren. Extra afdichten met schuim is niet nodig.

Gordingkap dakisolatie

Gordingkap dakisolatie 

Bij renovatie kom je in Nederland vooral gordingkappen tegen. De dakbalken lopen daarbij van links naar rechts van de ene zijmuur naar de andere zijmuur. Onze renovatietopper voor gordingkappen is de Mineral Wool 34 Alu Plus. Een stevige minerale wol isolatiedeken met een geïntegreerde PET-PE folie voor de vereiste luchtdichting.

Glaswol

Sporenkap dakisolatie 

Als de dakbalken van boven naar beneden lopen, spreken we over een sporenkap. De TR 312 spijkerflensdeken is onze renovatietopper voor de sporenkap. De isolatie past tussen de balken en je niet de flenzen vast op de houten sporen. Let op dat je de nietjes en overlap af tapet. De TR 312 dakisolatie is overigens ook prima toe te passen in gordingdaken.

Luchtdicht bouwen 

De dakisolatie Mineral Wool 34 Alu Plus en de spijkerflens TR 312 hebben allebei een geïntegreerd dampscherm om snel een luchtdichte dakconstructie te realiseren. Luchtdicht bouwen is belangrijk omdat je zo voorkomt dat warme lucht van binnenuit tegen het koude dakbeschot komt. Als warme lucht via een luchtlek tegen het koudere dak condenseert, ontstaat er vocht dat op termijn tot houtrot in je dak leidt. Dat wil je natuurlijk niet.

Dus gebruik je onbeklede isolatie, dan moet je een losse dampremmende folie plaatsen voordat je de isolatie afwerkt met gipsplaten. Vergeet niet om alle naden tussen folies, de zijmuren, vloer en dak goed af te tapen. Alleen dan realiseer je een volledige luchtdichting.

Bekijk alle tips en adviezen voor goede dakisolatie ook op onze renovatiepagina hellend dak isoleren.

2. Na-isolatie van een plat dak

Platte daken zien we in Nederland vooral bij aan- en uitbouwen of bij appartementsgebouwen.

Flat Roofs

Een plat dak kun je het beste isoleren via de buitenkant (warm-dak constructie). Hiervoor gebruik je isolatie met een beloopbaarheidsklasse zoals PIR- of steenwol isolatieplaten. Omdat je het plat dak niet altijd eenvoudig kunt voorzien van extra isolatie vanaf de buitenkant, kan je het plat dak ook van binnenuit extra isoleren. We spreken dan van een koud-dak constructie.

Plat dak isoleren

Om een plat dak van binnenuit tussen de balken te isoleren, kies je bijvoorbeeld voor Multfit 035. Dit is een stevige isolatie voorzien van snijmarkeringen. Deze isolatie is  ideaal als je moet isoleren met een onregelmatige afstand tussen de dakbalken. Multifit 035 heeft een hoge isolatiewaarde. Bekijk alle tips en adviezen voor het na isoleren van een plat dak op onze renovatiepagina plat dak.  

3. Spouwmuurisolatie

Naast het dak vormt ook de gevel een groot oppervlak van het huis. Als er een ongeïsoleerde luchtspouw is, dan kan deze door een erkend verwerker vaak al binnen één dag voorzien worden van isolatie zoals Supafil Cavity 033. Spouwmuurisolatie is een investering die zich snel terugverdient, vooral bij een vrijstaande woning of een hoekwoning telt het aantal vierkante meter gevel aardig op. Bij de gevel horen overigens ook de ramen. Heb je nog enkel of dubbel glas, dan kan investeren in HR+ glas interessant zijn.

Spouwmuurcontrole

Omdat je zelf niet kunt zien of een spouwmuur voorzien is van isolatie, zal een erkend verwerker altijd een voorinspectie uitvoeren. Hij kan je eenvoudig vertellen of de spouwmuren geschikt zijn voor na-isolatie. Het isoleren van spouwmuren moet je altijd overlaten aan een professional!

Zoek verwerker in de buurt

4. Vloerisolatie 

Tot slot de vloer. Als een vloer slecht geïsoleerd is, voelt deze vloer onaangenaam koud aan in de winter. Bewoners hebben koude voeten en ervaren koude tocht of trek over de vloer. Goede vloerisolatie voorkomt dat koude gevoel. Dus ook al verlies je in verhouding minder warmte via de vloer dan via de gevel of het dak, als een vloer comfortabeler voelt gaat de verwarming minder hoog.

Naturoll als kruipruimte isolatie onder houten vloer

Woningen met een bouwjaar van voor 1975 hebben vaak een houten begane grondvloer. Deze kun je via de kruipruimte uitstekend zelf isoleren met onze renovatietopper Multifit 035.

Bekijk onze tips en adviezen voor het isoleren van houten vloeren op onze renovatiepagina over vloerisolatie.