Laat vocht niet tussenbeide komen

Welke folie wanneer?

By Tim Kusters
29 april, 2021

Als professional in de bouw weet u dat luchtdicht bouwen aan de basis staat van een duurzaam, energiezuinig gebouw. Door een goede luchtdichtheid zorgt u ervoor dat koude lucht niet zorgt voor condens wanneer het in aanraking komt met de warme delen van de constructie. 

Maar welke folie gebruikt u nu wanneer? Deze vraag krijgen wij regelmatig. In deze blog leggen we u haarfijn uit hoe dat zit met die folies. 

Toepassen dampopen folie

Een dampopen folie pas je toe aan de buitenzijde van de bouwschil. Hij is dampopen, maar volledig regendicht. Het doel van deze folie is om de isolatiematerialen of de constructie delen te beschermen tegen de infiltratie van vocht. Zoals bijvoorbeeld onder een dakconstructie of in de context van houtskeletbouw.

Membrane Knauf Homeseal LDS

Dampopen folie

  • Buitenzijde bouwschil
  • Regendicht
  • Isolatie- en constructiematerialen beschermen tegen vocht

 

Toepassen dampremmende folie

De dampremmende folie oftewel dampscherm wordt toegepast aan de binnenzijde van de bouwschil, bijvoorbeeld onder een dakconstructie of in een gevel. Het doel van deze folie of dampscherm is te verhinderen dat er condensvorming in de isolatiematerialen optreedt.

LDS2 Dampscherm

Dampremmende folie

  • Binnenzijde bouwschil
  • Verhindering condensvorming in isolatiematerialen en constructie

 

TOEPASSEN DAMPDICHTE FOLIE

De dampdichte folie is ook een dampscherm, maar deze pas je toe als er sprake is van zeer vochtige lokalen zoals een zwembad of een badkamer. Daar wil men echt verhinderen dat er enige vorm van vocht condenseert in de isolatiematerialen en zijn zeer dichte folies noodzakelijk.

Dampdichte folie LDS 100

Dampdichte folie

  • Bij zeer vochtige lokalen
  • Verhindering condensvorming in isolatiematerialen en constructie

 

TOEPASSEN SLIMME FOLIE

De slimme folie is een innovatief materiaal waarvan de dampdichtheid kan veranderen op basis van de vochtigheid die aanwezig is in het gebouw. Dit verschilt per seizoen. In de winter is er een hoge vochtigheid en zal het dampscherm dampdichter zijn.

In de zomer is er een lagere luchtvochtigheid en zal het dampscherm dampopen zijn. Daarmee kunnen we een aangenaam klimaat in de woning creëren en verhinderen we toch ook dat er condensvorming optreedt in de isolatiematerialen of in de constructie.

Knauf Insulation Slimme folie

Slimme folie

  • Dampscherm met variabele dampdichtheid
  • Aangenamer klimaat in de wonin
  • Verhindering condensvorming in isolatiematerialen en constructie

TEST JE KENNIS EN BEKIJK DE UITLEG VAN ONZE TECHNICAL DIRECTOR RAF DE HAES

Meer weten?

Wil je meer weten over luchtdicht bouwen? Kijk dan ook eens naar ons videokanaal of deze pagina over de na-isolatie van schuine daken. 

Luchtdicht na-isoleren van dak   

Homeseal producten