

Als professional in de bouw weet u dat luchtdicht bouwen aan de basis staat van een duurzaam, energiezuinig gebouw. Door een goede luchtdichtheid zorgt u ervoor dat koude lucht niet zorgt voor condens wanneer het in aanraking komt met de warme delen van de constructie.
Maar welke folie gebruikt u nu wanneer? Deze vraag krijgen wij regelmatig. In deze blog leggen we u haarfijn uit hoe dat zit met die folies.
Een dampopen folie pas je toe aan de buitenzijde van de bouwschil. Hij is dampopen, maar volledig regendicht. Het doel van deze folie is om de isolatiematerialen of de constructie delen te beschermen tegen de infiltratie van vocht. Zoals bijvoorbeeld onder een dakconstructie of in de context van houtskeletbouw.
De dampremmende folie oftewel dampscherm wordt toegepast aan de binnenzijde van de bouwschil, bijvoorbeeld onder een dakconstructie of in een gevel. Het doel van deze folie of dampscherm is te verhinderen dat er condensvorming in de isolatiematerialen optreedt.
De dampdichte folie is ook een dampscherm, maar deze pas je toe als er sprake is van zeer vochtige lokalen zoals een zwembad of een badkamer. Daar wil men echt verhinderen dat er enige vorm van vocht condenseert in de isolatiematerialen en zijn zeer dichte folies noodzakelijk.
De slimme folie is een innovatief materiaal waarvan de dampdichtheid kan veranderen op basis van de vochtigheid die aanwezig is in het gebouw. Dit verschilt per seizoen. In de winter is er een hoge vochtigheid en zal het dampscherm dampdichter zijn.
In de zomer is er een lagere luchtvochtigheid en zal het dampscherm dampopen zijn. Daarmee kunnen we een aangenaam klimaat in de woning creëren en verhinderen we toch ook dat er condensvorming optreedt in de isolatiematerialen of in de constructie.
Wil je meer weten over luchtdicht bouwen? Kijk dan ook eens naar ons videokanaal of deze pagina over de na-isolatie van schuine daken.
Luchtdicht na-isoleren van dak
Homeseal producten
Er is al heel wat geschreven over spouwmuurisolatie. Het internet staat vol van verhalen over na-isoleren van de spouw. Kan je een spouwmuur volledig laten vullen? Zakt die isolatie na een paar jaar niet in? Wordt je gevel geen snoepwinkel voor muizen of ander ongedierte? Is het isoleren van de spouwmuur niet vragen om vochtproblemen?
Door de hoge energieprijzen is na-isoleren voor veel huiseigenaren extra interessant geworden. Want al ga je dan niet verduurzamen om het klimaat een handje te helpen, je helpt er in elk geval je eigen portemonnee mee. Maar dan wil je wel weten waar je goed aan doet. Logisch.
Daarom zetten we in deze blog wat fabels en feiten op een rijtje aan de hand van vragen die veel binnen komen bij onze collega’s.
22.05.2023