

Laten we maar met de deur in huis vallen: isoleren is niet alleen heel verstandig voor het klimaat, maar ook heel verstandig voor je portemonnee. Gasprijzen blijven stijgen dus je verdient veel isolatiemaatregelen in een paar jaar terug. Bovendien kun je nu gebruik maken van de SEEH-subsidie, wat het nog aantrekkelijker maakt. De overheid betaalt dan namelijk een deel van jouw investering terug. Maar hoe weet je nu eigenlijk of en hoe jouw woning nog geïsoleerd kan worden? Het antwoord daarop begint bij het bouwjaar.
Het bouwjaar van je woning zegt veel over de isolatiewaarde van je woning. Veel huizen van voor 1978 zijn niet of nauwelijks geïsoleerd. Voor deze huizen geldt dat (na)isoleren een goede investering is, want met isolatie kun je bij deze woningen een groot verschil maken. Is je huis in de periode daarna gebouwd (tot 1982), dan werd je woning waarschijnlijk voorzien van matige spouw- en dakisolatie. Meestal zijn de ramen niet van dubbel glas en is er nog geen vloerisolatie. Ook bij deze woningen kun je veel besparen op je energierekening met betere isolatie.
Zo’n 35 jaar geleden werden huizen wel geïsoleerd, maar de kwaliteit van het isolatiemateriaal was nog niet zo goed. Eigenlijk zijn de woningen die na 1992 zijn gebouwd pas voorzien van de beste isolatiematerialen.
Weet je het bouwjaar van je woning niet? Dat kun je opzoeken op de site van het Kadaster.
Conclusie is dat vooral de woningen gebouwd voor 1978 maar ook die uit de periode 1983 en 1991 de moeite waard zijn om te isoleren. En vergeet niet dat er op dit een moment gunstige subsidieregeling is om dit aan te pakken. Niet alleen voor je portemonnee, maar zeker ook voor een beter milieu en meer wooncomfort.
Wil je weten welke maatregelen jij het beste kunt nemen voor jouw woning?
Vraag dan een gratis adviesgesprek aan.
Er is al heel wat geschreven over spouwmuurisolatie. Het internet staat vol van verhalen over na-isoleren van de spouw. Kan je een spouwmuur volledig laten vullen? Zakt die isolatie na een paar jaar niet in? Wordt je gevel geen snoepwinkel voor muizen of ander ongedierte? Is het isoleren van de spouwmuur niet vragen om vochtproblemen?
Door de hoge energieprijzen is na-isoleren voor veel huiseigenaren extra interessant geworden. Want al ga je dan niet verduurzamen om het klimaat een handje te helpen, je helpt er in elk geval je eigen portemonnee mee. Maar dan wil je wel weten waar je goed aan doet. Logisch.
Daarom zetten we in deze blog wat fabels en feiten op een rijtje aan de hand van vragen die veel binnen komen bij onze collega’s.
22.05.2023