Inclusief tips van Sophie, die pas haar boerderij verbouwde

Wat jouw klant (en jij) moet weten over isolatiesubsidie

By Vivian Kennes
25 augustus, 2022

Subsidie maakt de stap om te isoleren veel kleiner. De overheid trekt de laatste jaren flink de portemonnee. Daar profiteert niet alleen de particulier van, maar jij als aannemer of klusbedrijf natuurlijk ook. Wel handig om dan precies te weten hoe het zit.

Ja, hoe zit dat ook alweer precies met overheidssubsidie op isolatie?

De regelingen zijn nog weleens gewijzigd of subsidiepotjes raakten op. We geven je daarom een actueel overzicht  (tot de zomer van 2022). Op de site van de overheid kun je het meeste vinden.

ISDE subsidie regeling

Woningbezitters kunnen gebruikmaken van de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing. Voor woningcorporaties en Verenigingen van Eigenaren is er de SEEH. In dit stuk gaat het alleen over de ISDE. Die bestaat al een tijdje, maar er zijn wat dingen aangepast in deze ISDE subsidieregeling
 

Subsidie al bij één isolatiemaatregel

Je kunt sinds 2 april 2022 als eigenaar-bewoner ook een subsidieaanvraag indienen als je maar één isolatiemaatregel hebt doorgevoerd. Tot die tijd kon dat niet. Je moest dan altijd twee maatregelen doorvoeren. Bij één maatregel geldt 15% subsidie op de gemaakte kosten.

Maar let op: de subsidie bij 1 maatregel vanaf 2 april 2022 kun je pas terugvragen vanaf 1 januari 2023!

Ook zijn de bedragen aangepast en is het mimimaal aantal vierkante meters verlaagd! Je komt dus al heel snel in aanmerking voor subsidie. Je vindt de actuele bedragen en het minimale aantal vierkante meters per toepassing op onze pagina subsidies.

Voor welke isolatiemaatregelen krijg je subsidie? 

Ik geef je korte opsomming van de belangrijkste punten:

  • Combineer je twee maatregelen, bijvoorbeeld spouwmuurisolatie en een warmtepomp, dan krijg je maar liefst 30% terug van de totale kosten.
  • Je kunt bodem- en vloerisolatie niet meer combineren. Dat kon eerst wel.
  • Verder krijg je ook nog subsidie bij gevelisolatie, dakisolatie en zolder/vlieringisolatie.

Rekenvoorbeeld boerderij Sophie

Mooi meegenomen die subsidie, maar de investering heb je sowieso snel terugverdiend. Laten we eens kijken naar de boerderij van Sophie; een vrijstaande oude boerderij.

Spouwmuurisolatie van een gemiddelde vrijstaande woning kost ongeveer 3.800 euro. Daar krijg je 30% van terug als je nog een isolatiemaatregel toepast, dus 1.200 euro.

Netto kost het Sophie dan nog 2.600 euro. Met deze maatregel bespaart ze gemiddeld 1.300 m3 gas, goed voor 1.300 euro per jaar. Daarmee verdient zij haar investering dus in 2 jaar terug! 

    Isolatie boerderij Sophie

    Tips van Sophie

    Sophie heeft in haar boerderij spouwmuurisolatie en dakisolatie van Knauf Insulation laten aanbrengen. Dit zijn haar tips bij het aanvragen van subsidie:

    1. Maak foto's van de professional die de werkzaamheden uitvoert

    De overheid wil natuurlijk enige zekerheid inbouwen dat het isoleren van de woning professioneel gebeurt. Naast een officiële factuur, moet je ook foto's aanleveren van een professional die deze werkzaamheden uitvoert. Denk aan foto's met bedrijfskleding of een bedrijfswagen. 

    2. Bekijk de lijst met goedgekeurde isolatiematerialen

    Op de website van de overheid vind je een lijst met alle goedgekeurde materialen die je mag gebruiken voor jouw isolerende maatregelen. Voor alle isolatie van Knauf Insulation die je mag gebruiken hebben we de productnamen, waar je de isolatie kunt toepassen en de bijbehorende meldcodes in een handig overzicht gezet. jij wil gebruiken niet op de lijst? Dan krijg je dus géén subsidie. Gelukkig is de lijst lang, dus gegarandeerd dat er een passend product te vinden is. Bekijk samen met je klant de lijst vóór dat je aan de slag gaat.

    3. Houd rekening met wachttijd teruggave geld

    Het kan even duren voordat je klant het geld terugkrijgt. Je schiet altijd het bedrag voor en vervolgens beoordeelt de Rijksoverheid of je echte recht hebt op de subsidie. Dat duurt normaal een paar weken, maar ze kunnen die periode nog een keer verlengen.

    4. Je kunt na aanvraag niet meer wijzigingen

    Als de subsidieaanvraag is ingediend, kun je er niks meer aan wijzigen. Wijs je klant er dus op dat de aanvraag volledig is als ze de documenten inleveren. 

    5. Bekijk de hoogte van de pot

    Op de website van de Rijksoverheid kun je in de gaten houden hoeveel geld er nog in de subsidiepot zit. Wacht dus niet te lang :-)

    Is de investering voor je klant toch te hoog? Zelfs met subsidie? Dan zijn er vaak ook nog mogelijkheden bij de gemeente voor gunstige leningen of je kunt terecht bij de hypotheekverstrekker. De meeste hypotheekverstrekkers hebben aantrekkelijke voorwaarden voor de verduurzaming van een woning.

    > Wil je meer weten over welke eisen er precies gelden voor subsidie? Welke materialen je kunt toepassen of wat de meldcodes zijn? Bekijk dan ook eens onze Subsidiepagina en het overzicht met alle Subsidie meldcodes

    Dit is alweer de 7e blog over isoleren en renoveren. Op onze site kun je ze allemaal teruglezen. Maar houd ons in de gaten! Want er volgen nog 3 nieuwe artikelen in het najaar:

    • Spouwmuurisolatie met inblaaswol
    • Vloerisolatie
    • Ventileren
    Vivian Kennes Communicatie Specialist Knauf Insulation