Wat de lockdown ons heeft geleerd over akoestisch welzijn

By Tim Kusters
01 maart, 2021

Videocalls, ruziemakende kinderen, thuisonderwijs, lawaaierige tv’s in aangrenzende appartementen, blaffende honden, roepende buren en het voortdurend piepen van bestelwagens en scooters van pakjesbezorgers...

Uit het leven in de lockdown hebben we waardevolle lessen getrokken over het belang van ons akoestisch welzijn.

“De wereld buiten kan dan wel stiller lijken, maar het geluid in mijn appartement leidt me des te meer af, omdat ik hier de hele tijd ben,” zegt Maro Puljizević, die in een woonblok in Ljubljana, Slovenië woont.

“Het fitnesscentrum in mijn gebouw is bijvoorbeeld gesloten, maar de mensen die hierboven wonen volgen nu online les. Vroeger hoorde ik enkel hun voetstappen, maar nu hoor ik hun burpees en jumping jacks door het hele appartement.

“Ik ben me nu meer dan ooit bewust van de televisiegewoontes en muziekkeuzes van mijn buren en het mechanische geluid van de lift, airconditioning en waterleiding.

“En nog iets: wanneer ik thuis aan het videobellen ben, merk ik dat ik roep om boven de nagalm uit te komen.”

Akoestiek

Vraag naar geluidsisolatie voor woningen rijst de pan uit

Maro, die net als miljoenen anderen nog nooit zoveel tijd thuis heeft doorgebracht, wil de akoestiek van zijn appartement verbeteren. Als projectmanager voor akoestiek bij de R&D-afdeling van Knauf Insulation is deze taak hem op het lijf geschreven. Maro heeft behoorlijk wat kennis van de allernieuwste oplossingen.

Geluidsisolatie

“Vorig jaar was de vraag naar akoestische oplossingen van Knauf Insulation voor woningen ongezien, omdat steeds meer mensen betere geluidsisolatie willen voor hun welzijn en gezondheid thuis”, zegt hij.

“In normale omstandigheden vóór COVID-19 zouden we slapen, terwijl de anderen slapen, en zouden de meesten onder ons overdag niet thuis zijn, maar nu merken we maar al te duidelijk dat iedereen 24/7 in onze buurt is.

“Een ander probleem is dat iedereen samen thuis is om te werken, les te volgen en naar luidruchtige schermen zit te kijken. 

De invloed van slechte geluidsisolatie

De impact van voortdurende geluidshinder op onze gezondheid en ons welzijn is goed gedocumenteerd. Uit onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie blijkt dat het Europa ieder jaar gemiddeld € 40 miljard kost aan verloren werkdagen, gezondheidszorg, ziekenhuisopnames, verminderde productiviteit en leerproblemen.

Hetzelfde onderzoek kwam tot het besluit dat langdurige blootstelling aan overmatig lawaai de oorzaak is van jaarlijks 12.000 vroegtijdige sterfgevallen en 48.000 nieuwe gevallen van ischemische hartaandoeningen.

Bovendien lijden 22 miljoen Europeanen onder chronische “grote hinder”, gaande van ergernis tot leed, en hebben 6,5 miljoen mensen aanzienlijke slaapproblemen, wat de cardiovasculaire gezondheid, alertheid en productiviteit kan aantasten.

 

Lawaai vermindert de productiviteit met 66%

Uit een onderzoek in het VK blijkt dat de productiviteit met 66% verminderde bij overmatig lawaai in kantoortuinen, terwijl het gemiddelde geluidsniveau in klaslokalen 72 decibel bedroeg, bijna het niveau van een stofzuiger. Welke invloed lawaai op ons had tijdens de pandemie, moet nog worden onderzocht.

Organic Home

Maar wat er ook in de wereld na de pandemie gebeurt, Maro raadt Als je het akoestisch comfort wil verbeteren, kijk dan naar drie gebieden: geluid van binnen, van buiten en mechanisch geluid.: extern, intern en mechanisch geluid.

“Binnen volstaat het niet om gipsplaat tegen een muur te plaatsen en er het beste van te hopen. Star materiaal bevestigd op een starre muur versterkt het geluid zelfs”, zegt hij.

“Je gebruikt beter een combinatie van oplossingen, bijvoorbeeld gipsplaat van Knauf of Akoestische panelen van Organic gecombineerd met glaswol of minerale wol, dit zorgt voor een optimale akoestische prestatie.

“Een verlaging met 10 decibel kan gemakkelijk worden gehaald en maakt een wereld van verschil, want je hoort de buren niet praten, roepen of naar Netflix-series kijken.”


Geluidsisolatie op maat van Knauf Insulation

De vezelstructuur van de minerale wol van Knauf Insulation absorbeert het geluid voortreffelijk en is beschikbaar in heel wat verschillende diktes en dichtheden.

“Geslaagde akoestische prestaties hangen af van de zachtheid, elasticiteit en veerkracht van de gebruikte producten en we kunnen verschillende soorten combineren en de parameters ervan en de manier waarop ze inwerken op onze gips- of houtwolplaten afstellen om de prestaties te maximaliseren”, zegt Maro.

Naast de uitzonderlijke geluidsabsorptie besparen onze systemen en oplossingen heel veel energie en voldoen ze aan brandklasse A1.

Heraklith Bulow Carre

Het belang van een goede geluidsisolatie voor uw woning

Het voorbije jaar is het belang van akoestisch comfort duidelijk geworden.

“Goede geluidsisolatie is niet meer enkel iets voor hotels, bioscopen of theaters, maar ook voor onze huizen. En dat is goed nieuws, want we hebben allemaal recht op een rustig leven”, zegt Maro.