

In februari 2020 kregen Sophie en haar gezin de sleutel van hun nieuwe stulpje: een oude boerderij in Uden. En met oud bedoelen we ook écht oud. De boerderij stamt namelijk uit 1822. Dit betekent - je raadt het al - dat alles behoorlijk verouderd was…
Laten we maar met de deur in huis vallen; er moest een heleboel gebeuren. Zo waren de muren, het dak en de vloeren niet geïsoleerd. En de ramen? Die waren gelukkig wel van dubbelglas. Een meevaller, al staan HR++ ramen nog wel op haar wensenlijstje!
De wens was om het huis van top tot teen te verduurzamen.
Tja, waar begin je dan? Sophie koos ervoor om te starten met het laten leggen van zonnepanelen en het isoleren van het dak. Het meeste warmteverlies gaat tenslotte via het dak. Zo gezegd, zo gedaan. In de eerste week zijn de verlaagde plafonds eruit gesloopt. Hieronder kwam een prachtige balkenconstructie tevoorschijn, die Sophie graag in stand wilde houden. Zo werd de keuze gemaakt om samen met een professionele timmerman het dak van binnenuit te isoleren met Knauf Naturoll 037. Hier heeft Sophie subsidie voor aangevraagd, hierover later meer.
Bij de aankoop had de boerderij energielabel F. Niet verwonderlijk dat de energiekosten nogal hoog waren. De centrale verwarming liep met ringbuizen door het hele huis. Iets dat meteen is aangepakt om te verduurzamen én de energiekosten te drukken.
Na het dak waren de muren aan de beurt. Want ook deze waren niet geïsoleerd, zo bleek na inspectie. Terwijl je met na-isolatie van spouwmuren tot wel 30% op je energierekening kunt besparen! Bovendien profiteer je met een goede spouwmuurisolatie van een hoger wooncomfort én een hoger energielabel. Iets dat steeds belangrijker wordt bij de (ver)koop van een woning. Sophie koos voor Knauf Insulation Supafil en liet de spouwmuren van haar boerderij door een erkende installateur volledig vullen met deze waterafstotende inblaaswol. Bovendien is Supafil gemaakt van 80% gerecycled glas en bevat het geen schadelijke chemicaliën.
Tot slot werden ook de vloeren grondig aangepakt. Ze werden er volledig uitgehaald en vervolgens is alles helemaal uitgegraven. Hierna zijn er piepschuimplaten in gelegd en stalen matten met daaraan bevestigd de vloerverwarmingsslangen. Er is een bewuste keuze gemaakt voor een iets dikkere variant om voor te sorteren op een warmtepomp. Want ook een warmtepomp staat op Sophie’s planning. Hier werd vervolgens woonbeton op gestort. Dat geleidt de warmte ook goed en warme voetjes, wie wil dat nou niet?
Gelukkig denkt de Overheid graag mee met huisbezitters die hun huis willen verduurzamen. Deze stimulans bestaat onder andere uit een investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Zo heeft de dak- en spouwmuurisolatie van Sophie’s boerderij ruim €10.000 gekost, maar ontving ze ruim €4.000 subsidie. De moeite waard dus!
Met de ISDE kun je een vergoeding aanvragen voor isolatiemaatregelen als spouwmuurisolatie, dakisolatie, dubbelglas en vloerisolatie. Ook bij grote aanpassingen zoals een nieuwe warmtepomp, een nieuwe zonneboiler of aansluiting op een warmtenet kom je in aanmerking voor de subsidie. Wil je graag meer weten? We schreven eerder al eens een blog over isolatiesubsidie.
Van een oude boerderij verduurzamen, kun je veel leren! Dit zijn de belangrijkste tips van Sophie:
Tip 1 --> Ook als je zelf best handig bent, laat je toch altijd even bijstaan door een professional. Die heeft de meeste up-to-date kennis van materialen en het gebruik ervan. Wil je subsidie ontvangen, dan is het ook een voorwaarde dat de werkzaamheden door een professional worden uitgevoerd.
Tip 2 --> Nu we het toch hebben over subsidie; zorg ervoor dat je op tijd bent met de subsidieaanvraag. Op de site van de Rijksoverheid kun je inzien hoeveel euro er nog in de subsidiepost zit.
Tip 3 --> Ga je verbouwen? Doe het dan in 1 keer goed én grondig. Begin met de verduurzaming van je woning. Dit is misschien niet het leukste om te doen, maar zorgt wel voor een goede basis. Je hebt bovendien meteen profijt ervan in je energierekening. Kortom: wacht hier niet mee. Hoe sneller, hoe beter!
Sophie is heel blij dat ze de verduurzaming van haar boerderij meteen heeft aangepakt, zeker nu met de stijgende prijzen. Haar vrijstaande boerderij verbruikt nu het gemiddelde van een hoekwoning, iets dat nooit gelukt was als ze niet meteen in actie was gekomen door te isoleren!
Tot de volgende keer!
Tim van Knauf Insulation
Er is al heel wat geschreven over spouwmuurisolatie. Het internet staat vol van verhalen over na-isoleren van de spouw. Kan je een spouwmuur volledig laten vullen? Zakt die isolatie na een paar jaar niet in? Wordt je gevel geen snoepwinkel voor muizen of ander ongedierte? Is het isoleren van de spouwmuur niet vragen om vochtproblemen?
Door de hoge energieprijzen is na-isoleren voor veel huiseigenaren extra interessant geworden. Want al ga je dan niet verduurzamen om het klimaat een handje te helpen, je helpt er in elk geval je eigen portemonnee mee. Maar dan wil je wel weten waar je goed aan doet. Logisch.
Daarom zetten we in deze blog wat fabels en feiten op een rijtje aan de hand van vragen die veel binnen komen bij onze collega’s.
22.05.2023