Van papier naar praktijk

Thermische isolatie aantonen binnen nieuwe BENG-normering

By Tim Kusters
22 december, 2020

Per 1 januari 2021 verandert met de BENG-normering de energieprestatienorm maar ook de bewijslast. Luchtdichtheid bijvoorbeeld moet niet alleen kloppen op papier, maar ook worden aangetoond met berekeningen, foto’s en aanschafbewijs van gebruikte materialen.

Gevolgen voor isolatie

Hoewel de teugels zijn aangehaald en BENG is geïntroduceerd, veranderen de isolatie-eisen niet zo gek veel. Voor gevels bij nieuwbouw is eerder sprake van een aansluiting bij Europese rekenmethoden van 4,5 naar 4,7  4,7 m2.K/W. Maar de gevolgen voor de manier waarop we isoleren, komen nu wel in een ander daglicht.

BENG en bewijsvoering

De eisen voor Bijna Energieneutrale Gebouwen vervangen de EPC en zijn gebaseerd op de nieuwe rekenmethode NTA 8800. In tegenstelling tot de EPC, kijkt BENG naar de energiebehoefte van een gebouw in kwh per vierkante meter per jaar voor verwarmen en koelen. Inmiddels is bij de meeste partijen wel bekend dat BENG aan de hand van een aantal variabelen komt tot de totale energieprestatie van een gebouw (BENG 1, 2 en 3). Maar met BENG komt er ook veel meer aandacht voor aansluitingen en of de Rc-waarde die op papier staat ook in de praktijk gehaald wordt. En die moet je als verwerker kunnen aantonen met bewijsmateriaal.

Gevelisolatie die helpt bij BENG

Met de glaswolplaat TP 432KD (140 mm dik) van Knauf Insulation voldoe je aan de vereiste Rc van 4,7 m2.K/W. Een plaat die perfect past in de gemiddelde spouw bij nieuwbouw.  De glaswolplaten sluiten door de flexibele vezelstructuur heel goed aan op het binnenspouwblad. Zo voorkom je een valse luchtspouw die met harde isolatiematerialen sneller ontstaan. Hetzelfde geldt voor bouwelementen als kozijnen. Met de Rc-calculator van Knauf Insulation bereken je snel en eenvoudig conform de NTA 8800 wat nodig is en deze voeg je direct in je bouwdossier. Makkelijker kan het niet. Als je wilt weten hoe je de TP 432KD het best verwerkt, kun je op terecht voor handige verwerkingstips.


Dakisolatie conform NTA 8800

Ook aan dakisolatie worden bij BENG net wat hogere eisen gesteld. De meeste daken bij nieuwbouw worden industrieel vervaardigd door gespecialiseerde bedrijven en nagenoeg kant en klaar naar de bouwplaats vervoerd voor montage. Er zit ongelooflijk veel verschil in daken: houthoogte, houtpercentage en opbouw spelen een rol. 

Onze verschillende soorten Naturoll zijn een veelgebruikte dakisolatie in de prefab-industrie. Ook voor daken bereken je in onze Rc-calculator eenvoudig met welke isolatie je de gewenste Rc voor BENG realiseert (conform de NTA 8800). Onderaan de pagina prefab houtbouw vind je een handig overzicht van de verschillende combinaties Naturoll de vereist isolatiewaarde leveren voor prefab gevel- of dakelementen. 

 

Soepele verwerking én zonder jeuk

Met de glaswol van Knauf Insulation haal je niet alleen met gemak de thermische prestatie, het werkt ook gewoon heel prettig. Want dankzij de Ecose® Technology is er geen jeuk, geen stof, geen geur. Isolatie zonder irritatie dus. Het is makkelijk op maat te snijden en voelt zacht aan. Want ook met nieuwe op regels op papier, moet werken in de praktijk leuk blijven!

Rc calculator Knauf Insulation

Bereken de Rc eenvoudig conform de NTA 8800 norm. Zie direct wanneer je voldoet aan de BENG eisen.

Bedrijfsnieuws
Renovatie

Woning renoveren? Begin met isoleren!

Als je in deze tijd een betaalbare woning vindt, dan mankeert er vaak nog wat aan de kwaliteit van de isolatie. Slechte isolatie zorgt voor een lager wooncomfort, maar ook voor een hoge energierekening. Met de torenhoge energieprijzen vandaag de dag, wil je dat natuurlijk voorkomen. Natuurlijk wil je verouderde woningen graag pimpen met een nieuwe keuken, vloer of badkamer, maar het is veel slimmer om te beginnen met betere isolatie. Dan bespaar je elke maand daarna en komt die nieuwe keuken er ook wel.

25.05.2023
Spouwmuurisolatie

Fabels en feiten over het na isoleren van de spouwmuur

Er is al heel wat geschreven over spouwmuurisolatie. Het internet staat vol van verhalen over na-isoleren van de spouw. Kan je een spouwmuur volledig laten vullen? Zakt die isolatie na een paar jaar niet in? Wordt je gevel geen snoepwinkel voor muizen of ander ongedierte? Is het isoleren van de spouwmuur niet vragen om vochtproblemen?

Door de hoge energieprijzen is na-isoleren voor veel huiseigenaren extra interessant geworden. Want al ga je dan niet verduurzamen om het klimaat een handje te helpen, je helpt er in elk geval je eigen portemonnee mee. Maar dan wil je wel weten waar je goed aan doet. Logisch.

Daarom zetten we in deze blog wat fabels en feiten op een rijtje aan de hand van vragen die veel binnen komen bij onze collega’s.

22.05.2023