Een goede akoestiek versterkt de magie van films.

Slechte akoestiek kan je lievelingsfilm in een horrorfilm veranderen

By Knauf Insulation
06 april, 2022

Stel je dit eens voor. Je zit in de bioscoop te genieten van een romantische komedie en lacht mee met je favoriete acteurs. De film vertraagt, de acteurs bewegen naar elkaar toe, de muziek wordt zachter, de romantiek hangt in de lucht en…

Movie-Theater-Inside-Maastricht

Dan hoor je het hoge, schrijnende geluid van neerstortende helikopters, schreeuwende soldaten en onophoudelijk vuur van een machinegeweer van de actiefilm een deur verder.

"Je wil je in een denkbeeldige wereld begeven. Die illusie kan alleen succesvol worden overgebracht als je wordt afgesloten van de echte wereld. Ik weet nog dat ik Lord of the Rings aan het kijken was en tijdens de rustige momenten werd afgeleid door het gezoem van de airco."

"Slechte akoestiek kan een geweldige filmervaring veranderen in een echte horrorfilm," zegt Maro Puljizević, Acoustics Project Manager bij de afdeling Research and Development bij Knauf Insulation. "Het hele idee van een theater of bioscoop is de gebruikerservaring, de illusie.

"Je wil je in een denkbeeldige wereld begeven. Die illusie kan alleen succesvol worden overgebracht als je wordt afgesloten van de echte wereld. Ik weet nog dat ik Lord of the Rings aan het kijken was en tijdens de rustige momenten werd afgeleid door het gezoem van de airco."

Maro Puljizević

Zo verbeter je de geluidservaring

Als we het hebben over akoestische struikelblokken, hebben we het ook over externe bronnen. Denk aan geluid van de film in de zaal ernaast, de weg buiten of luidruchtige klanten in de hal. Dan zijn er nog de interne bronnen, zoals het aircosysteem, projectoren of niet-geïsoleerde muren naast piepende liften, aldus Maro.

Of de bioscoop nou in een complex, winkelcentrum of historisch gebouw zit, we moeten ons altijd richten op maximale prestaties van het geluidssysteem, zodat het publiek in de hele zaal dezelfde akoestische ervaring heeft.

"Als mensen aan de ene kant van de zaal doof worden van het harde geluid en de mensen aan de andere kant de gesprekken niet kunnen verstaan, gaat er iets mis. Daarom moet aandacht worden besteed aan elk akoestisch detail. Van de dubbele deuren, de muren en de plafonds tot de gewelven, het tapijt en de stoelbekleding, zegt Maro.

Voorkom geluid van de popcornmaker

Bioscoop Knauf Insulation akoestiek

"Echo's moeten worden voorkomen, maar geluid mag ook niet worden gedempt. Hoge, gemiddelde en lage frequenties moeten worden geïsoleerd. Uiteindelijk draait het erom dat de verschillende akoestische combinaties worden opgevangen door verschillende diktes, dichtheden en ruimtes om een meeslepende ervaring te creëren."

De Knauf Group en Knauf Insulation hebben tientallen jaren ervaring met de akoestische uitdagingen van bioscopen. Ze ontwikkelen gepersonaliseerde systemen die ervoor zorgen dat het publiek zichzelf verliest in hun lievelingsfilm en niet worden afgeleid door de popcornmaker in de hal.

Voor de plafonds, muren, vloeren en het dak tot HVAC-systemen en alles daartussenin kun je terecht bij deze bedrijven. Het speciale laboratorium van Knauf Group in Duitsland biedt bijvoorbeeld al sinds de jaren 70 gepersonaliseerde akoestische oplossingen en heeft bijzondere resultaten behaald. Zo hebben ze bioscooppanelen ontwikkeld die geluid met 83 dB verminderen (het geluid van een pneumatische boor is 100 dB op 10 meter).

De bedrijven hebben recentelijk meerdere bioscopen onder handen genomen. De nieuwe Pathé-bioscoop in de historische Nederlandse stad Maastricht heeft bijvoorbeeld twee ondergrondse bioscoopzalen naast elkaar. Deze zijn gebouwd in stalen en betonnen ruimtes onder de grond, wat voor akoestische uitdagingen zorgde.

Goede akoestiek is goed voor de zaken

Knauf Insulation heeft 40.000 m2 aan Acoustifit- en Naturoll-oplossingen geleverd voor deze unieke ruimtes. Daarvan is 300 mm Acoustifit in het zwevende plafond van de bioscoopzalen gemonteerd en bevatten de stalen muren twee lagen van 60 mm Acoustifit om een geluidsisolatie van 63 dB te bereiken. Hetzelfde systeem is toegepast in de scheidingsmuren tussen de foyer, de externe ruimtes en de Dolby-zaal.

Akoestiek isolatie

Geluidsoplossingen van Knauf insulation

Tegelijkertijd is de Acoustifit ruimschoots toegepast in de zes bioscoopzalen van de nieuwe Kinepolis in het centrum van Haarlem, Nederland, om de perfecte geluidservaring te kunnen garanderen voor alle 934 stoelen.

"Goede akoestiek in een bioscoop is voor iedereen belangrijk," aldus Maro. "Als bioscopen een goede ervaring bieden, voelen bezoekers dat ze worden meegezogen door de film. Dat zorgt voor terugkerende klanten en dat is goed voor de zaken."

  • Knauf Insulation heeft geluidsoplossingen om de akoestische prestaties in elke soort bioscoopzaal te verbeteren. Ook heeft Knauf Insulation alle expertise die jij nodig hebt om een weloverwogen beslissing te nemen.
  • Onze steenwol wordt vanwege de uitstekende geluidsisolatie vaak gebruikt als kern tussen twee panelen in scheidingswanden en plafondelementen.
  • Onze glaswol is licht van gewicht, eenvoudig te monteren en biedt uitstekende thermische isolatie en akoestische prestaties.
  • Onze Heraklith houtwol-geluidsisolatie is een aantrekkelijke variant die gemakkelijk te installeren is en is gemaakt van duurzame, natuurlijke materialen. Voor bioscopen die zwarte panelen nodig hebben om ongewenste weerspiegeling te voorkomen, biedt Heraklith de ideale oplossing: de kleur kan worden gepersonaliseerd.
  • Onze SUPAFIL Blowing Wool is ideaal voor nieuwbouw, renovatie en geprefabriceerde gebouwen. Er is een breed scala aan toepassingen mogelijk voor spouwmuren.
Bedrijfsnieuws
Renovatie

Woning renoveren? Begin met isoleren!

Als je in deze tijd een betaalbare woning vindt, dan mankeert er vaak nog wat aan de kwaliteit van de isolatie. Slechte isolatie zorgt voor een lager wooncomfort, maar ook voor een hoge energierekening. Met de torenhoge energieprijzen vandaag de dag, wil je dat natuurlijk voorkomen. Natuurlijk wil je verouderde woningen graag pimpen met een nieuwe keuken, vloer of badkamer, maar het is veel slimmer om te beginnen met betere isolatie. Dan bespaar je elke maand daarna en komt die nieuwe keuken er ook wel.

25.05.2023
Spouwmuurisolatie

Fabels en feiten over het na isoleren van de spouwmuur

Er is al heel wat geschreven over spouwmuurisolatie. Het internet staat vol van verhalen over na-isoleren van de spouw. Kan je een spouwmuur volledig laten vullen? Zakt die isolatie na een paar jaar niet in? Wordt je gevel geen snoepwinkel voor muizen of ander ongedierte? Is het isoleren van de spouwmuur niet vragen om vochtproblemen?

Door de hoge energieprijzen is na-isoleren voor veel huiseigenaren extra interessant geworden. Want al ga je dan niet verduurzamen om het klimaat een handje te helpen, je helpt er in elk geval je eigen portemonnee mee. Maar dan wil je wel weten waar je goed aan doet. Logisch.

Daarom zetten we in deze blog wat fabels en feiten op een rijtje aan de hand van vragen die veel binnen komen bij onze collega’s.

22.05.2023