

Misschien had je er nog nooit van gehoord: routekaarten voordat je gaat isoleren. Het zou niet gek zijn als dat niet zo was. Want niet iedereen weet dat ze bestaan. Maar ze zijn wel heel handig!
Routekaarten zijn er namelijk om vochtproblemen te voorkomen bij na-isolatie. En vochtproblemen komen vaker voor dan je denkt.
Hoe zien die routekaarten eruit? Hoe werken ze in de praktijk? En helpen ze ook echt om vochtproblemen te voorkomen? Om met dat laatste te beginnen, jazeker! Bij het na-isoleren blijkt dat vochtproblemen vaak voorkomen. Mogelijke oorzaken onderzoek je systematisch voordat je met de klus start aan de hand van de routekaarten.
Dit zijn de punten die je langsloopt met een routekaart:
Lukt het je niet zelf met een routekaart of twijfel je bij sommige punten? Laat er dan een bouwkundig expert naar kijken voordat je aan de klus begint!
Routekaarten helpen je bij een stap voor stap inventarisatie voordat je gaat isoleren. Zo kom je erachter waar je misschien vochtproblemen krijgt na het isoleren. Bijvoorbeeld omdat je iets bent vergeten. Er staat namelijk precies bij waar je op moet letten en wat je moet doen om dat te voorkomen.
Maar niet elke woning is hetzelfde.
Bij routekaarten maken ze daarom een verschil tussen houtskelet-woningen en woningen die vooral zijn gebouwd met beton en steen. Verder zijn er aparte routekaarten voor het dak, de vloer en de gevel. In totaal heb je dus 6 routekaarten. 3 voor houtskelet en 3 voor beton/steen.
Op de website van Topsector Energie vind je de links naar alle routekaarten. Doe er je voordeel mee als je gaat na-isoleren.
Hopelijk weet je nu meer over routekaarten en wat je eraan hebt!
Dit is de vijfde in een reeks artikelen over ‘Renovatietips voor aannemers en klusbedrijven’. Houd ons in de gaten! We gaan je nog van alles vertellen over onder andere:
Dakisolatie
Subsidies
Spouwmuurisolatie met inblaaswol
Vloerisolatie
Ventileren
Er is al heel wat geschreven over spouwmuurisolatie. Het internet staat vol van verhalen over na-isoleren van de spouw. Kan je een spouwmuur volledig laten vullen? Zakt die isolatie na een paar jaar niet in? Wordt je gevel geen snoepwinkel voor muizen of ander ongedierte? Is het isoleren van de spouwmuur niet vragen om vochtproblemen?
Door de hoge energieprijzen is na-isoleren voor veel huiseigenaren extra interessant geworden. Want al ga je dan niet verduurzamen om het klimaat een handje te helpen, je helpt er in elk geval je eigen portemonnee mee. Maar dan wil je wel weten waar je goed aan doet. Logisch.
Daarom zetten we in deze blog wat fabels en feiten op een rijtje aan de hand van vragen die veel binnen komen bij onze collega’s.
22.05.2023