Renovatie - en isolatietips voor aannemers en klusbedrijven

Routekaarten: de juiste weg om vochtproblemen te voorkomen

By Vivian Kennes
20 juni, 2022

Misschien had je er nog nooit van gehoord: routekaarten voordat je gaat isoleren. Het zou niet gek zijn als dat niet zo was. Want niet iedereen weet dat ze bestaan. Maar ze zijn wel heel handig!

Routekaarten zijn er namelijk om vochtproblemen te voorkomen bij na-isolatie. En vochtproblemen komen vaker voor dan je denkt.

Routekaarten voor na isoleren

Hoe zien die routekaarten eruit? Hoe werken ze  in de praktijk? En helpen ze ook echt om vochtproblemen te voorkomen? Om met dat laatste te beginnen, jazeker! Bij het na-isoleren blijkt dat vochtproblemen vaak voorkomen. Mogelijke oorzaken onderzoek je systematisch voordat je met de klus start aan de hand van de routekaarten.

Dit zijn de punten die je langsloopt met een routekaart:

 1. Aanwezigheid van mechanische ventilatie
 2. Vochtdoorslag van de buitenafwerking en waterdichtheid van de buitenlaag
 3. Vochtpercentage van het hout (vanaf 22% vochtpercentage heb je kans op schimmel of zwamvorming)
 4. Breedte van de spouw
 5. Aanwezigheid van koudebruggen, kieren en naden
 6. Hulp bij het bepalen van binnen of buiten isoleren
 7. Info over wet- en regelgeving

Lukt het je niet zelf met een routekaart of twijfel je bij sommige punten? Laat er dan een bouwkundig expert naar kijken voordat je aan de klus begint!

Veel vochtproblemen zijn dus te voorkomen door eerst stap voor stap de woning te inventariseren.
Jos Gasseling, technisch product specialist

Er bestaan 6 routekaarten 

Routekaarten helpen je bij een  stap voor stap inventarisatie  voordat je gaat isoleren. Zo kom je erachter waar je misschien vochtproblemen krijgt na het isoleren. Bijvoorbeeld omdat je iets bent vergeten. Er staat namelijk precies bij waar je op moet letten en wat je moet doen om dat te voorkomen.

Maar niet elke woning is hetzelfde.

Bij routekaarten maken ze daarom een verschil tussen houtskelet-woningen en woningen die vooral zijn gebouwd met beton en steen. Verder zijn er aparte routekaarten voor het dak, de vloer en de gevel. In totaal heb je dus 6 routekaarten. 3 voor houtskelet en 3 voor beton/steen.

Op de website van Topsector Energie vind je de links naar alle routekaarten. Doe er je voordeel mee als je gaat na-isoleren.

 

Hopelijk weet je nu meer over routekaarten en wat je eraan hebt!

Dit is de vijfde in een reeks artikelen over ‘Renovatietips voor aannemers en klusbedrijven’. Houd ons in de gaten! We gaan je nog van alles vertellen over onder andere:

 • Dakisolatie

 • Subsidies

 • Spouwmuurisolatie met inblaaswol

 • Vloerisolatie

 • Ventileren

Vivian Kennes Communicatie Specialist Knauf Insulation
Bedrijfsnieuws
Renovatie

Woning renoveren? Begin met isoleren!

Als je in deze tijd een betaalbare woning vindt, dan mankeert er vaak nog wat aan de kwaliteit van de isolatie. Slechte isolatie zorgt voor een lager wooncomfort, maar ook voor een hoge energierekening. Met de torenhoge energieprijzen vandaag de dag, wil je dat natuurlijk voorkomen. Natuurlijk wil je verouderde woningen graag pimpen met een nieuwe keuken, vloer of badkamer, maar het is veel slimmer om te beginnen met betere isolatie. Dan bespaar je elke maand daarna en komt die nieuwe keuken er ook wel.

25.05.2023
Spouwmuurisolatie

Fabels en feiten over het na isoleren van de spouwmuur

Er is al heel wat geschreven over spouwmuurisolatie. Het internet staat vol van verhalen over na-isoleren van de spouw. Kan je een spouwmuur volledig laten vullen? Zakt die isolatie na een paar jaar niet in? Wordt je gevel geen snoepwinkel voor muizen of ander ongedierte? Is het isoleren van de spouwmuur niet vragen om vochtproblemen?

Door de hoge energieprijzen is na-isoleren voor veel huiseigenaren extra interessant geworden. Want al ga je dan niet verduurzamen om het klimaat een handje te helpen, je helpt er in elk geval je eigen portemonnee mee. Maar dan wil je wel weten waar je goed aan doet. Logisch.

Daarom zetten we in deze blog wat fabels en feiten op een rijtje aan de hand van vragen die veel binnen komen bij onze collega’s.

22.05.2023