Renovatie - en isolatietips voor aannemers en klusbedrijven

Routekaarten: de juiste weg om vochtproblemen te voorkomen

By Vivian Kennes
20 juni, 2022

Misschien had je er nog nooit van gehoord: routekaarten voordat je gaat isoleren. Het zou niet gek zijn als dat niet zo was. Want niet iedereen weet dat ze bestaan. Maar ze zijn wel heel handig!

Routekaarten zijn er namelijk om vochtproblemen te voorkomen bij na-isolatie. En vochtproblemen komen vaker voor dan je denkt.

Routekaarten voor na isoleren

Hoe zien die routekaarten eruit? Hoe werken ze  in de praktijk? En helpen ze ook echt om vochtproblemen te voorkomen? Om met dat laatste te beginnen, jazeker! Bij het na-isoleren blijkt dat vochtproblemen vaak voorkomen. Mogelijke oorzaken onderzoek je systematisch voordat je met de klus start aan de hand van de routekaarten.

Dit zijn de punten die je langsloopt met een routekaart:

 1. Aanwezigheid van mechanische ventilatie
 2. Vochtdoorslag van de buitenafwerking en waterdichtheid van de buitenlaag
 3. Vochtpercentage van het hout (vanaf 22% vochtpercentage heb je kans op schimmel of zwamvorming)
 4. Breedte van de spouw
 5. Aanwezigheid van koudebruggen, kieren en naden
 6. Hulp bij het bepalen van binnen of buiten isoleren
 7. Info over wet- en regelgeving

Lukt het je niet zelf met een routekaart of twijfel je bij sommige punten? Laat er dan een bouwkundig expert naar kijken voordat je aan de klus begint!

Veel vochtproblemen zijn dus te voorkomen door eerst stap voor stap de woning te inventariseren.
Jos Gasseling, technisch product specialist

Er bestaan 6 routekaarten 

Routekaarten helpen je bij een  stap voor stap inventarisatie  voordat je gaat isoleren. Zo kom je erachter waar je misschien vochtproblemen krijgt na het isoleren. Bijvoorbeeld omdat je iets bent vergeten. Er staat namelijk precies bij waar je op moet letten en wat je moet doen om dat te voorkomen.

Maar niet elke woning is hetzelfde.

Bij routekaarten maken ze daarom een verschil tussen houtskelet-woningen en woningen die vooral zijn gebouwd met beton en steen. Verder zijn er aparte routekaarten voor het dak, de vloer en de gevel. In totaal heb je dus 6 routekaarten. 3 voor houtskelet en 3 voor beton/steen.

Op de website van Topsector Energie vind je de links naar alle routekaarten. Doe er je voordeel mee als je gaat na-isoleren.

 

Hopelijk weet je nu meer over routekaarten en wat je eraan hebt!

Dit is de vijfde in een reeks artikelen over ‘Renovatietips voor aannemers en klusbedrijven’. Houd ons in de gaten! We gaan je nog van alles vertellen over onder andere:

 • Dakisolatie

 • Subsidies

 • Spouwmuurisolatie met inblaaswol

 • Vloerisolatie

 • Ventileren

Vivian Kennes Communicatie Specialist Knauf Insulation