Gerecycled glas

Onze uitdaging om meer glas te recyclen

By Tim Kusters
24 juni, 2021

We streven ernaar om tegen 2025 meer dan 65% extern gerecycled materiaal te gebruiken voor onze glaswol. Het cijfer van 65% gerecycled glasafval — gemaakt van gebruikte flessen en glas van hoge kwaliteit — is een optimaal niveau voor onze vezelprocessen, ovens en kwaliteit van onze vezels. Maar door hoger te gaan, bijvoorbeeld door 75% glasafval in onze fabrieken te gebruiken, worden de voordelen groter.

Bespaar hoge hoeveelheden productie-energie met gerecycled materiaal

"Het gebruik van hoge niveaus gerecycled materiaal bespaart enorme hoeveelheden productie-energie, in vergelijking met het verwerken van onbewerkte nieuwe materialen. Dat betekent dat we meer uitstoot besparen en de belichaamde koolstof van onze producten verminderen", zegt Vincent Briard, Director of Sustainability. "Maar in het geval van onze glaswol hangt dit positieve resultaat af van het vinden van voldoende kwaliteitsglasafval. In veel landen zijn de middelen gewoon niet verkrijgbaar in de volumes die we nodig hebben. "Dit is een uitdaging die we de komende vijf jaar zullen aangaan. We onderzoeken alle beschikbare opties." We kijken bijvoorbeeld naar het vergroten van de toegang tot meer gebruikt glas.

In Stupino, Rusland, bijvoorbeeld, was er in 2013 geen glasinzameling. Vandaag, na samenwerking met de plaatselijke gemeente, verzamelen we nu elk jaar 350 ton gebruikt glas als grondstof in onze fabriek in Stupino via 10 door de lokale overheid gesteunde inzamel- en recyclingpunten.

In het Verenigd Koninkrijk werken we inmiddels samen met afvalbeheerbedrijf Veolia om een ​​fabriek voor gebruikt glas te bouwen in onze fabriek in St. Helens, die elk jaar ongeveer 60.000 ton gebruikte flessen en potten reinigt, sorteert en verfijnt tot hoogwaardig glasafval.

Het gebruik van hoge gehaltes gerecycled materiaal bespaart energie, zorgt voor minder uitstoot en verkleint de CO2-voetafdruk van onze producten.
Vincent Briard, Director of Sustainability

Hoe we meerlaags afval recyclen

Het elimineren van aanzienlijke hoeveelheden productieafval dat vroeger op vuilnisbelten terechtkwam, is één van de recente prestaties van Heraklith. We slaagden hierin dankzij de samenwerking tussen onze vestigingen in Simbach en Sankt Egidien in Duitsland en onze centrale technische afdeling. Stof van materialen dat tijdens de productie van meerlaagse houtwolpanelen van Heraklith ontstaat, kan nu worden gescheiden. De resten geëxpandeerde polystyreen (EPS) en houtwol worden verzameld voor recycling.

Het zaagsel van de steenwol uit Simbach in Beieren wordt naar St. Egidien in Saksen gestuurd. In Saksen wordt het schoon en efficiënt verwerkt in een nieuw steenwol product. Het proces bespaart nu meer dan 1.700 ton afval dat vroeger vroeger naar vuilnisbelten ging. Het project is niet alleen een goed voorbeeld van uitstekende samenwerking tussen twee fabrieken met verschillende technologieën, maar levert ook een belangrijke bijdrage aan een circulaire economie en verkleint de hoeveelheid afval die op de stort terecht komt.

“Dit is een grote stap vooruit voor houtwol en een bewijs van de ongelooflijke kracht van de groep die samenwerkt om oplossingen te vinden. Vooral de samenwerking tussen de fabrieken en de centrale technische teams tijdens de jaren van ontwikkeling,” zegt Joachim Wieltschnig, onze technisch directeur Wood Wool.

Modulair afval van klanten terugnemen

Knauf Insulation heeft een pilot gelanceerd voor de recycling van afval van bedrijven die modulaire gebouwen plaatsen in Nederland en daarvoor onze minerale glaswol gebruiken.

Het proces gebeurt voor een kleine vaste maandelijkse vergoeding. Ons systeem meet het afval dat de klant produceert en licht ons partnerbedrijf automatisch in, als het moet worden opgehaald. Het snijafval worden vervolgens opgehaald en gerecycled tot blokken en tegels.

Het plan bespaart de klanten kosten en biedt hun gemoedsrust, omdat het afval op een verantwoorde manier wordt afgevoerd, en verkleint de ecologische impact van hun producten.

Het recyclen van steenafval

Het doel is om tegen 2025 meer dan 25% extern gerecycled materiaal te gebruiken voor onze productie van steenwol. Bijna al onze fabrieken briketteren productieafval dat opnieuw in het productieproces wordt gebruikt. We willen het gebruik van afval van de bouwplaatsen van onze klanten, doorgaans omvangrijke projecten zoals commerciële gebouwen, verhogen. Dit omdat afval tamelijk eenvoudig te verwerken is. Ook is het doel om meer slak, afval van de staalindustrie, te gebruiken dat ook kan worden gerecycled.

Onze plasticambities

De plastic verpakking die wij gebruiken is sterk, waardoor we onze producten kunnen samenpersen om meer verpakkingen dan ooit in een vrachtwagen te krijgen. Er kan bijvoorbeeld 5.800 m2 Mineral Plus van 50mm in één vrachtwagen met een capaciteit van 80 m3 worden geleverd.

Voor dezelfde hoeveelheid steenwol zouden 3,6 ritten nodig zijn.

Samengeperste verpakkingen besparen brandstof en beperken de uitstoot, maar vragen nog veel plastic. Voor een pallet van 300 kg minerale glaswol heb je maximaal 6 kg nieuwe plastic nodig om het product te verpakken. In onze nieuwe duurzaamheidsstrategie hebben we onszelf het doel gesteld om ons gebruik van nieuwe plasticfolie voor verpakking tegen 2025 met meer dan 25% te verkleinen. We hopen tussen 25% en 50% van onze plastic folie bij klanten terug te nemen en te recyclen.

Samen met onze leveranciers zoeken we nieuwe manieren om onze verpakking duurzamer te maken. Bijvoorbeeld het verpakkingsgewicht verkleinen, terwijl de verdichtingskracht compressie ongewijzigd blijft.

Slechts 30% plastic recyclen zou de CO2-voetafdruk van onze producten al 1% verkleinen, maar wij streven naar 15% tegen 2025.

Bedrijfsnieuws
Renovatie

Woning renoveren? Begin met isoleren!

Als je in deze tijd een betaalbare woning vindt, dan mankeert er vaak nog wat aan de kwaliteit van de isolatie. Slechte isolatie zorgt voor een lager wooncomfort, maar ook voor een hoge energierekening. Met de torenhoge energieprijzen vandaag de dag, wil je dat natuurlijk voorkomen. Natuurlijk wil je verouderde woningen graag pimpen met een nieuwe keuken, vloer of badkamer, maar het is veel slimmer om te beginnen met betere isolatie. Dan bespaar je elke maand daarna en komt die nieuwe keuken er ook wel.

25.05.2023
Spouwmuurisolatie

Fabels en feiten over het na isoleren van de spouwmuur

Er is al heel wat geschreven over spouwmuurisolatie. Het internet staat vol van verhalen over na-isoleren van de spouw. Kan je een spouwmuur volledig laten vullen? Zakt die isolatie na een paar jaar niet in? Wordt je gevel geen snoepwinkel voor muizen of ander ongedierte? Is het isoleren van de spouwmuur niet vragen om vochtproblemen?

Door de hoge energieprijzen is na-isoleren voor veel huiseigenaren extra interessant geworden. Want al ga je dan niet verduurzamen om het klimaat een handje te helpen, je helpt er in elk geval je eigen portemonnee mee. Maar dan wil je wel weten waar je goed aan doet. Logisch.

Daarom zetten we in deze blog wat fabels en feiten op een rijtje aan de hand van vragen die veel binnen komen bij onze collega’s.

22.05.2023