

Knauf Insulation heeft in samenwerking met professor Arnold Janssens, verbonden aan de Universiteit Gent, onderzoek uitgevoerd onder de titel ‘Invloed van volledige spouwvulling op het vochtgedrag van gevelmetselwerk bij nieuwbouwwoningen’.
Het onderzoek ging over de vraag: wat is de noodzaak van de luchtspouw voor het droogproces van bakstenen gevels? De belangrijkste conclusie is dat die noodzaak ontbreekt. Gedeeltelijk of geheel gevulde spouwmuren functioneren net zo goed. De luchtspouw heeft een lange traditie in de bouw, maar met de nieuwe inzichten is deze manier van werken zo goed als overbodig geworden.
Knauf Insulation introduceerde in 2017 Supafil Cavity XL, een innovatieve spouwmuurisolatie voor nieuwbouw. De aanleiding was de bouwcrisis en het daardoor ontstane tekort aan metselaars. En het aantal te realiseren woningen loopt nog steeds ver achter bij de vraag. Snelheid en efficiency zijn dus gewenst.
Naast de traditionele manier van gevelisolatie is het nu ook mogelijk om de spouwmuur bij nieuwbouw te isoleren met inblaaswol. Deze werkwijze heeft een aantal grote voordelen.
Metselaars hoeven niet meer zelf te isoleren en het werk kan altijd doorgaan, want een gespecialiseerd team kan op elk gewenst moment aan de slag. Van binnenuit of buitenaf, zowel bij regen als bij vorst. Bovendien is er minder afval en is de voorraad van isolatiemateriaal op de bouwlocatie verleden tijd.
Een luchtspouw was tot voor kort de norm. Begrijpelijk ook, want er is veel gesproken en geschreven over de luchtspouw van 2 cm en het idee dat bakstenen na hevige regenval bij een geventileerde luchtspouw beter zouden drogen. Daardoor zouden ze minder gevoelig zijn voor nat blijven, algengroei en vorstschade.
Dankzij de nieuwe inzichten uit het onderzoek, onderschrijft nu ook de bakstenenindustrie dat een luchtspouw van 2 cm niet noodzakelijk is. Volgens de vereniging Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek (KNB), is onder een aantal voorwaarden een volledig gevulde spouw bij nieuwbouwwoningen uitstekend toepasbaar.
Zo staat in het infoblad 50 van de KNB te lezen: ‘Door deze voorwaarden te gebruiken als basis voor het ontwerp en de materiaalspecificatie, is volledige vulling door na-isolatie ruim toepasbaar voor nieuwbouwconstructies, behalve in gevallen met een sterke regenblootstelling. De gebouwhoogte en -ligging zijn hierbij bepalend.’
Let op de uitzonderingen
Vooral voor woningbouw in het binnenland kan een aannemer daarom uitstekende prestaties behalen bij volledige vulling van de spouw. Dat geldt onder dezelfde richtlijnen ook voor glaswol en steenwol zonder alu folie. In sommige gevallen is volledige spouw niet de meest geschikte methode, zoals bij een vrijstaande woning aan de kust of in open veld waar de westgevel veel water vangt. Ook kunnen niet alle type bakstenen gebruikt worden, zoals geglazuurde bakstenen. Conclusie: op een paar uitzonderingen na kan de luchtspouw worden vervangen door het praktischere en efficiëntere inblaaswol.
Ook als het om wet- en regelgeving gaat, draagt inblaaswol bij aan het voldoen aan de steeds hogere eisen. Met Knauf Supafil Cavity XL realiseer je slanke gevels en dankzij de volledig gevulde spouw ook nog eens een hogere thermische isolatie die bijdraagt aan de BENG-normering. In een traditionele spouwmuur van kalkzandsteen en baksteen heb je aan 155 mm voldoende om zowel bestaande regelgeving 4,5 en 4,7 voor BENG te behalen met Supafil Cavity XL.
Kortom, de volledig gevulde spouw heeft ruim baan bij de meeste nieuwbouwwoningen. Samenvattend zijn dit de 6 voordelen voor aannemers:
Wilt u weten wat de mogelijkheden zijn, neem dan contact met ons op. Op basis van de locatie en materiaalkeuzen van uw project geven we graag advies.
Er is al heel wat geschreven over spouwmuurisolatie. Het internet staat vol van verhalen over na-isoleren van de spouw. Kan je een spouwmuur volledig laten vullen? Zakt die isolatie na een paar jaar niet in? Wordt je gevel geen snoepwinkel voor muizen of ander ongedierte? Is het isoleren van de spouwmuur niet vragen om vochtproblemen?
Door de hoge energieprijzen is na-isoleren voor veel huiseigenaren extra interessant geworden. Want al ga je dan niet verduurzamen om het klimaat een handje te helpen, je helpt er in elk geval je eigen portemonnee mee. Maar dan wil je wel weten waar je goed aan doet. Logisch.
Daarom zetten we in deze blog wat fabels en feiten op een rijtje aan de hand van vragen die veel binnen komen bij onze collega’s.
22.05.2023