Nieuw duurzaam terugnamesysteem voor bouwresten van klanten

Door Tim Kusters op 18 juni, 2021

Marc Bosmans, onze manager circulaire economie in West-Europa, en zijn team verkennen nieuwe manieren om afval van glaswol te recyclen.

Nieuw duurzaam terugnamesysteem voor bouwresten van klanten

Knauf Insulation Duitsland heeft een plan uitgewerkt om afval van minerale wol van bouwplaatsen terug te nemen en te recyclen.

Het nieuwe systeem “RESULATION” moet het gebruik van grondstoffen door recycling maximaliseren en de milieu-impact van bouwafval minimaliseren. In het verleden hadden bedrijven geen andere keuze dan hun isolatieresten in te zamelen en af te voeren naar afvalverwerkers.

Dankzij RESULATION kunnen resten steenwol nu worden omgevormd tot “recyclingblokken” voor gebruik bij de productie van nieuwe isolatieplaten van steenwol en kan men van afval van glaswol plafondtegels maken.

Het RESULATION-proces is gemakkelijk voor de klant. Na het plaatsen van een bestelling krijgen bedrijven lege RESULATION-zakken die worden opgehaald voor recycling als ze vol zijn.

Siegfried Huber, operationeel coördinator Duitsland, zegt: “Wij willen de klant uiteindelijk een volledige service bieden waardoor ze zich geen zorgen meer hoeven te maken over de afvoer van hun bouwafval. Knauf Insulation regelt alles: van de levering van de producten tot de afvoer van het afval.”

We onderzoeken nieuwe manieren om onze glaswol en steenwol te recyclen om onze doelstelling te halen om 25% van het afval afkomstig van de werven van onze klanten terug te nemen en programma’s op te zetten om isolatie afkomstig van sloop te recyclen.

De bouwsector is verantwoordelijk voor meer dan 35% van het totale afval in Europa en verslindt meer dan 50% van alle ontgonnen grondstoffen.

De totale hoeveelheid isolatieafval dat door Europese landen wordt geproduceerd is aanzienlijk. In Frankrijk wordt jaarlijks bijvoorbeeld 85.000 ton afval van glaswol geproduceerd, een cijfer dat waarschijnlijk nog verdrievoudigt als de renovatie-initiatieven als onderdeel van het Europees herstelplan versnellen.

België en Nederland zijn verantwoordelijk voor ongeveer 30.000 ton isolatieafval van minerale wol per jaar, waarvan 26.000 ton van sloop afkomstig is.

De morele verplichting tot hergebruik, beperking en recycling van dit afval is enorm, maar de business case weegt even zwaar door.

Momenteel wordt het merendeel van alle isolatieafval van bouw en sloop gestort en de prijzen in Europa kunnen oplopen tot € 400 per ton.

Een andere grote zorg voor veel klanten is of ze in de toekomst nog wel kunnen storten. Landen als Oostenrijk overwegen al een verbod op het storten van minerale wol.

Marc Bosmans

Marc Bosmans, manager voor circulaire economie van de regio, staat aan het hoofd van ons projectteam voor nieuwe recyclageoplossingen voor minerale glaswol afkomstig van de bouw en sloop in West-Europa.

“Als al het isolatieafval dat in Europa wordt geproduceerd zou worden gerecycled, zouden twee van onze vestigingen een jaar lang genoeg grondstoffen hebben”, zegt hij.

“Maar hoewel de meeste producten van glaswol oneindig kunnen worden gerecycled, zijn ze door hun geringe dichtheid moeilijker te verwerken. Daarnaast zit sloopafval meestal tussen andere lagen, zoals stenen en pleister, waardoor het gescheiden moet worden.

“Wij zoeken oplossingen door van gebruikte glaswol kringloopglas te maken dat opnieuw in ons productieproces kan worden gebruikt.

Dat zou betekenen dat de gerecyclede isolatie na een eerste maal jarenlang energie besparen klaar is voor een tweede energiebesparende levenscyclus.

Meer weten over Knauf Insulation en duurzaamheid, bekijk dan onze duurzaamheidspagina.