Nieuw duurzaam terugnamesysteem voor bouwresten van klanten

By Tim Kusters
18 juni, 2021

Marc Bosmans, onze manager circulaire economie in West-Europa, en zijn team verkennen nieuwe manieren om afval van glaswol te recyclen.

Nieuw duurzaam terugnamesysteem voor bouwresten van klanten

Knauf Insulation Duitsland heeft een plan uitgewerkt om afval van minerale wol van bouwplaatsen terug te nemen en te recyclen.

Het nieuwe systeem “RESULATION” moet het gebruik van grondstoffen door recycling maximaliseren en de milieu-impact van bouwafval minimaliseren. In het verleden hadden bedrijven geen andere keuze dan hun isolatieresten in te zamelen en af te voeren naar afvalverwerkers.

Dankzij RESULATION kunnen resten steenwol nu worden omgevormd tot “recyclingblokken” voor gebruik bij de productie van nieuwe isolatieplaten van steenwol en kan men van afval van glaswol plafondtegels maken.

Het RESULATION-proces is gemakkelijk voor de klant. Na het plaatsen van een bestelling krijgen bedrijven lege RESULATION-zakken die worden opgehaald voor recycling als ze vol zijn.

Siegfried Huber, operationeel coördinator Duitsland, zegt: “Wij willen de klant uiteindelijk een volledige service bieden waardoor ze zich geen zorgen meer hoeven te maken over de afvoer van hun bouwafval. Knauf Insulation regelt alles: van de levering van de producten tot de afvoer van het afval.”

We onderzoeken nieuwe manieren om onze glaswol en steenwol te recyclen om onze doelstelling te halen om 25% van het afval afkomstig van de werven van onze klanten terug te nemen en programma’s op te zetten om isolatie afkomstig van sloop te recyclen.

De bouwsector is verantwoordelijk voor meer dan 35% van het totale afval in Europa en verslindt meer dan 50% van alle ontgonnen grondstoffen.

De totale hoeveelheid isolatieafval dat door Europese landen wordt geproduceerd is aanzienlijk. In Frankrijk wordt jaarlijks bijvoorbeeld 85.000 ton afval van glaswol geproduceerd, een cijfer dat waarschijnlijk nog verdrievoudigt als de renovatie-initiatieven als onderdeel van het Europees herstelplan versnellen.

België en Nederland zijn verantwoordelijk voor ongeveer 30.000 ton isolatieafval van minerale wol per jaar, waarvan 26.000 ton van sloop afkomstig is.

De morele verplichting tot hergebruik, beperking en recycling van dit afval is enorm, maar de business case weegt even zwaar door.

Momenteel wordt het merendeel van alle isolatieafval van bouw en sloop gestort en de prijzen in Europa kunnen oplopen tot € 400 per ton.

Een andere grote zorg voor veel klanten is of ze in de toekomst nog wel kunnen storten. Landen als Oostenrijk overwegen al een verbod op het storten van minerale wol.

Marc Bosmans

Marc Bosmans, manager voor circulaire economie van de regio, staat aan het hoofd van ons projectteam voor nieuwe recyclageoplossingen voor minerale glaswol afkomstig van de bouw en sloop in West-Europa.

“Als al het isolatieafval dat in Europa wordt geproduceerd zou worden gerecycled, zouden twee van onze vestigingen een jaar lang genoeg grondstoffen hebben”, zegt hij.

“Maar hoewel de meeste producten van glaswol oneindig kunnen worden gerecycled, zijn ze door hun geringe dichtheid moeilijker te verwerken. Daarnaast zit sloopafval meestal tussen andere lagen, zoals stenen en pleister, waardoor het gescheiden moet worden.

“Wij zoeken oplossingen door van gebruikte glaswol kringloopglas te maken dat opnieuw in ons productieproces kan worden gebruikt.

Dat zou betekenen dat de gerecyclede isolatie na een eerste maal jarenlang energie besparen klaar is voor een tweede energiebesparende levenscyclus.

Meer weten over Knauf Insulation en duurzaamheid, bekijk dan onze duurzaamheidspagina.

Bedrijfsnieuws
Renovatie

Woning renoveren? Begin met isoleren!

Als je in deze tijd een betaalbare woning vindt, dan mankeert er vaak nog wat aan de kwaliteit van de isolatie. Slechte isolatie zorgt voor een lager wooncomfort, maar ook voor een hoge energierekening. Met de torenhoge energieprijzen vandaag de dag, wil je dat natuurlijk voorkomen. Natuurlijk wil je verouderde woningen graag pimpen met een nieuwe keuken, vloer of badkamer, maar het is veel slimmer om te beginnen met betere isolatie. Dan bespaar je elke maand daarna en komt die nieuwe keuken er ook wel.

25.05.2023
Spouwmuurisolatie

Fabels en feiten over het na isoleren van de spouwmuur

Er is al heel wat geschreven over spouwmuurisolatie. Het internet staat vol van verhalen over na-isoleren van de spouw. Kan je een spouwmuur volledig laten vullen? Zakt die isolatie na een paar jaar niet in? Wordt je gevel geen snoepwinkel voor muizen of ander ongedierte? Is het isoleren van de spouwmuur niet vragen om vochtproblemen?

Door de hoge energieprijzen is na-isoleren voor veel huiseigenaren extra interessant geworden. Want al ga je dan niet verduurzamen om het klimaat een handje te helpen, je helpt er in elk geval je eigen portemonnee mee. Maar dan wil je wel weten waar je goed aan doet. Logisch.

Daarom zetten we in deze blog wat fabels en feiten op een rijtje aan de hand van vragen die veel binnen komen bij onze collega’s.

22.05.2023