Wat is goed ventileren, hoe en wanneer doe je dat het beste?

Na goed isoleren, ook goed ventileren. Hoe pak je dat aan?

By Vivian Kennes
17 oktober, 2022

En hop, open die ramen en even lekker doorwaaien! In de zomer moet je dat zeker doen, maar bij kouder weer, niet altijd. Ook zijn er natuurlijk betere manieren om te ventileren. Wil je jouw klant extra goed van dienst zijn? Help dan niet alleen met na-isoleren, maar ook met goed ventileren!

Ventileren naar behoefte

Er zijn veel redenen om het raam even open te gooien. Een vochtige badkamer, kookluchten in de keuken of een hoog CO2-gehalte in het klaslokaal. We noemen dat ventileren naar behoefte of 'spuien'. Maar pas op, want als je de ramen lang laat open staan, heb je bij koud weer ook veel energieverlies. Met de ramen 30 minuten tegenover elkaar open, is de lucht weer fris. 

Het is de kunst om de juiste balans te vinden tussen een gezond binnenklimaat met weinig CO2 en veel verse lucht aan de ene kant en – zeker nu - energie besparen aan de andere kant. 

 

Dus wat kun je het beste doen en wat kun je het beste laten? Hieronder lees je er meer over.

Wanneer MOET je ventileren?

Vaak is het dus ventileren naar behoefte, maar soms is ventileren gewoon keihard nodig. Het gaat om vier dingen: virussen, verontreinigde lucht, CO2/gehalte en vochtgehalte.  Als je een ruimte slecht ventileert dan raakt de lucht steeds meer vervuild. Veel vocht zorgt voor condens en daarmee neemt de kans op schimmels toe (volgens Milieu Centraal heeft 1 op de 10 woningen schimmel!).

Ook huisstoftmijt houdt van vocht. Als je hiervoor allergisch bent, heb je baat bij een laag vochtpercentage. Goede ventilatie is dus echt superbelangrijk. Want doe je het niet, kun je ook klachten krijgen. Hoofdpijn, luchtwegklachten, dufheid of geïrriteerde ogen. Ook weten we inmiddels dat goede ventilatie helpt tegen virussen zoals griep en corona.

Meten is weten

CO2 en vochtgehalte kun je meten. Vaak zit het zelfs in één metertje samen. Een gezonde luchtvochtigheid zit tussen de 40% - 60%.

Bij CO2 zit je goed tussen max 800 ppm (parts per million) en 1000 ppm. Kom je boven de 1200 ppm? Dan moet je echt ventileren om aantasting van je denk- en concentratievermogen te voorkomen.

Altijd ventileren is beter 

Bij Knauf Insulation helpen we onze klanten om perfect en luchtdicht te isoleren. Dat is ons vak. Maar wie werkt aan heel goede isolatie, moet ook zorgen voor heel goede ventilatie. Af en toe de ramen openzetten is goed, prima zelfs, maar het is niet genoeg. In de winter doe je dat sowieso niet lang. Eigenlijk is altijd ventileren het beste. Maar je kunt natuurlijk niet je raam de hele dag open zetten. Met slim ventileren.. houd je op elk moment van de dag een goede luchtkwaliteit. Dat is gezonder en je voorkomt vochtproblemen.

Altijd ventileren kan met roosters of mechanische ventilatie
Jos Gasseling, technical product specialist

Zo kun je slim ventileren

Soms kun je met eenvoudige aanpassingen de luchtkwaliteit al flink verbeteren. Welk systeem je nodig hebt, hangt erg van de woning af. Hoe groot is de woning? Hoeveel lucht gaat er door de woning? Hoe goed is de woning geïsoleerd? Met zelfregelende ventilatieroosters blijft de luchtstroom precies goed. Handig! Of er nu harde of zachte wind staat. Voor jou ook goed om te weten: ze zijn niet erg duur en vrij makkelijk te plaatsen.

Een ventilatie-unit in de woonkamer kan ook. Een unit met warmte-terugwinning (wtw) warmt de lucht op met de lucht die naar buiten gaat. Slim! Ook zo’n unit is vrij makkelijk in te bouwen. Met de ingebouwde CO2 en vochtmeter ventileer je nooit te veel of te weinig.

Als richtlijn kun je de eis in het Bouwbesluit aanhouden: Het Bouwbesluit eist dat wordt voldaan aan een ventilatiecapaciteit van tenminste 0,9 dm³/s per m2 (0,9 liter per seconde per vierkante meter vloeroppervlak) met een minimum van 7dm³/s. 

Om het je makkelijk te maken,
som ik nog even de 7 belangrijkste punten over ventileren voor je op:

  1. Na isoleren is ook ventileren super belangrijk, dus neem dat mee in je advies aan je klant. Denk hierbij ook aan voldoende ruimte onder de binnendeuren.
  2. Want onvoldoende ventilatie kan vochtproblemen, schimmel, allergieën, te veel CO2 in de lucht en andere gezondheidsproblemen veroorzaken.
  3. Ramen openzetten is goed, en vaak nodig, maar in de winter niet te lang (energieverlies).
  4. Alleen je ramen openzetten is onvoldoende voor goede ventilatie.
  5. Altijd ventileren is het beste, daar heb je systemen voor nodig.
  6. Welk systeem je nodig hebt, is bij elk huis anders.
  7. Slimme ventilatieroosters en ventilatie-units zijn betaalbaar en eenvoudig te installeren.

Wil je hier  nog meer over lezen? Bekijk dan ook ons handige onderhoudsboekje voor huiseigenaren na isolatie.

Ik wens je weer heel veel succes met je volgende klus! Dit was het laatste artikel in deze reeks. Wil je de andere artikelen teruglezen? Je vindt ze allemaal op onze renovatiepagina.

Houd onze site in de gaten! We blijven je altijd informeren over alles wat je moet weten voor je isolatieklus.

 

Vivian Kennes Communicatie Specialist Knauf Insulation
Bedrijfsnieuws
Renovatie

Woning renoveren? Begin met isoleren!

Als je in deze tijd een betaalbare woning vindt, dan mankeert er vaak nog wat aan de kwaliteit van de isolatie. Slechte isolatie zorgt voor een lager wooncomfort, maar ook voor een hoge energierekening. Met de torenhoge energieprijzen vandaag de dag, wil je dat natuurlijk voorkomen. Natuurlijk wil je verouderde woningen graag pimpen met een nieuwe keuken, vloer of badkamer, maar het is veel slimmer om te beginnen met betere isolatie. Dan bespaar je elke maand daarna en komt die nieuwe keuken er ook wel.

25.05.2023
Spouwmuurisolatie

Fabels en feiten over het na isoleren van de spouwmuur

Er is al heel wat geschreven over spouwmuurisolatie. Het internet staat vol van verhalen over na-isoleren van de spouw. Kan je een spouwmuur volledig laten vullen? Zakt die isolatie na een paar jaar niet in? Wordt je gevel geen snoepwinkel voor muizen of ander ongedierte? Is het isoleren van de spouwmuur niet vragen om vochtproblemen?

Door de hoge energieprijzen is na-isoleren voor veel huiseigenaren extra interessant geworden. Want al ga je dan niet verduurzamen om het klimaat een handje te helpen, je helpt er in elk geval je eigen portemonnee mee. Maar dan wil je wel weten waar je goed aan doet. Logisch.

Daarom zetten we in deze blog wat fabels en feiten op een rijtje aan de hand van vragen die veel binnen komen bij onze collega’s.

22.05.2023