Vanaf nu is al onze verpakkingsfolie eenvoudig te recyclen

More Think, Less Ink

By Vivian Kennes
27 oktober, 2022

De verpakkingen van Knauf Insulation krijgen een totaal nieuw uiterlijk. Daarmee proberen we niet onze merknaam in een nieuw jasje te steken, maar een kernonderdeel van onze strategie om onze producten duurzamer te maken en bij te dragen aan een circulaire economie. Ons initiatief 'More think. Less ink.' is er niet alleen op gericht om onze duurzaamheidsdoelstellingen te realiseren, maar óók om onze klanten en industriepartners te helpen bij het behalen van hun doelen.

Volgens de Europese Commissie maakt afval afkomstig uit de bouw- en sloopsector (Construction and Demolition Waste, CDW) ruim een derde van al het afval dat in de EU wordt geproduceerd uit. Er zijn allerlei mogelijkheden om deze hoeveelheid afval te verminderen door middel van recycling en terugwinning. Toch lopen normen en wetgevingen van land tot land enorm uiteen. Net als het percentage gerecycled en teruggewonnen plastic; in verschillende delen van de EU loopt dit percentage uiteen van minder dan 10% tot meer dan 90%.


Toch is er steeds meer aandacht voor recyclebaarheid. Recycling draagt namelijk enorm bij als we een circulaire economie willen bereiken. Enkele voorbeelden van officiële maatregelen die worden doorgevoerd of overwogen:

  • wetgeving om verpakkingen te beboeten die niet herbruikbaar zijn of niet (deels) zijn gemaakt van gerecycled materiaal;

  • investeringsprikkels en belastingvoordelen om het recyclebaar maken van plastics te bevorderen;

  • innovatie in het ontwerp en de productie van verpakkingen.

In het jaar 2030 zal in de EU naar verwachting 100% van alle verpakkingen (in alle branches) herbruikbaar zijn of geschikt voor recycling. Veel merken hebben zelfs al toegezegd dit te zullen realiseren tegen 2025. Bij verpakkingen voor bouwmaterialen gaat de voorkeur in veel gevallen uit naar plastic, vanwege de flexibiliteit, lage kosten, stevigheid en weerbestendigheid ervan. In het Verenigd Koninkrijk is de bouwsector de op een na grootste afnemer van plastic, na de verpakkingsindustrie zelf.

Meedenken met onze ketenpartners

Architecten, ontwikkelaars en distributeurs kunnen – hoe welwillend ook – niet werkelijk verantwoord gewonnen materialen toepassen als de leveranciers daar niet hun bijdrage aan leveren. En installateurs en onderaannemers moeten hun werk kunnen doen zonder extra kopzorgen over het afvoeren van lastig verpakkingsafval. Bij Knauf Insulation zijn we ons zeer bewust van onze verantwoordelijkheid op dit vlak. 

Witte verpakking met maximaal 2 kleuren en 15% inktbedekking

Recyclebare verpakking

We hebben het ontwerp van onze verpakkingen en pallets aangepast. Onze nieuwe foliewikkels bevatten nog maar twee kleuren op een witte basisfolie en ongeveer 70% minder inkt (15-18% bedekking). Onze rekhoezen laten we voortaan maken van een transparante of een melkachtige basisfolie met slechts één extra kleur en een minimale bedrukking (0-15% dekking). De nieuwe ontwerpen zijn consistent en gemakkelijk te herkennen. Zo wordt de opslag en verwerking van onze producten eenvoudiger. Bovendien springen onze oplossingen er nog meer uit als het gaat om duurzaamheid. Want deze verpakkingen zijn gemakkelijker en goedkoper te recyclen. Het recyclen kost ook nog eens minder energie.

Duurzame verpakkingen vormen natuurlijk maar een piepklein onderdeel in de enorme uitdaging die we samen hebben. Maar kleine veranderingen kunnen leiden naar grote, heel grote prestaties – zoals een circulaire economie – en dus is elke kleine verandering ook de moeite waard om over na te denken!

 

 

Bedrijfsnieuws
Renovatie

Woning renoveren? Begin met isoleren!

Als je in deze tijd een betaalbare woning vindt, dan mankeert er vaak nog wat aan de kwaliteit van de isolatie. Slechte isolatie zorgt voor een lager wooncomfort, maar ook voor een hoge energierekening. Met de torenhoge energieprijzen vandaag de dag, wil je dat natuurlijk voorkomen. Natuurlijk wil je verouderde woningen graag pimpen met een nieuwe keuken, vloer of badkamer, maar het is veel slimmer om te beginnen met betere isolatie. Dan bespaar je elke maand daarna en komt die nieuwe keuken er ook wel.

25.05.2023
Spouwmuurisolatie

Fabels en feiten over het na isoleren van de spouwmuur

Er is al heel wat geschreven over spouwmuurisolatie. Het internet staat vol van verhalen over na-isoleren van de spouw. Kan je een spouwmuur volledig laten vullen? Zakt die isolatie na een paar jaar niet in? Wordt je gevel geen snoepwinkel voor muizen of ander ongedierte? Is het isoleren van de spouwmuur niet vragen om vochtproblemen?

Door de hoge energieprijzen is na-isoleren voor veel huiseigenaren extra interessant geworden. Want al ga je dan niet verduurzamen om het klimaat een handje te helpen, je helpt er in elk geval je eigen portemonnee mee. Maar dan wil je wel weten waar je goed aan doet. Logisch.

Daarom zetten we in deze blog wat fabels en feiten op een rijtje aan de hand van vragen die veel binnen komen bij onze collega’s.

22.05.2023